Endringer i russetiden møter motstand: – Ekstremt tiltak

1 month ago 15



– Jeg tror ikke alle i hele verden er enig i at en russefestival er det som løser alt sammen, sier Emil Røgeberg, leder i Østfold Unge Høyre.

Barn ned i ungdomsskolealder lager russegrupper. De avtaler å være på russebuss sammen. Flere kontaktes målrettet av kommersielle aktører.

AUF-leder i Vestland Noah Sellevoll

AUF-leder i Vestland Noah Sellevoll.

Foto: Privat

I år har flere slått alarm om den norske russefeiringen, men så langt har løsningene vært få.

NRK omtalte forrige uke en ny nasjonal handlingsplan der målet har vært å endre russetiden for å få bukt med problemer som utenforskap og mobbing.

Arbeidsgruppen vil fjerne russetiden og heller ha en russefestival i én uke etter vitnemålsutdelingen.

– For oss er det viktig at det er vi unge som bestemmer hvordan russetiden skal være, sier lederen for AUF i Vestland, Noah Sellevoll.

Er russefestival en god idé?

– En privat feiring

Nå er det opp til voksenpolitikerne i hvert enkelt fylke å vedta endringene. Flere av de NRK har snakket med er positive til forslaget.

Planen er at russetiden i 2026 skal bli helt annerledes enn i dag.

– Det vi har i dag, det hadde vi aldri akseptert på en arbeidsplass for voksne, så hvorfor aksepterer vi det på skolene?, spurte Henrikke Bugdø-Aarseth forrige uke.

Hun er barneombud i Østfold, Buskerud og Akershus og har deltatt i arbeidet.

Fylkesleder i Grønn Ungdom Finnmark, Kimi Nie-Nilssen

Fylkesleder i Grønn Ungdom Troms og Finnmark, Kimi Nie-Nilssen. Han mener russefestival blir for ekstremt.

Foto: Alex Holdridge

Grønn Ungdom i Troms og Finnmark er ikke imponert og mener man ikke kan vedta seg vekk fra problemer i ungdomsmiljøene.

– Sånn umiddelbart tenker jeg at det er et litt vel ekstremt tiltak, som jeg ikke nødvendigvis tror blir å bøte med alle problemene man har med russetida, sier leder Kimi Nie-Nilssen.

NRK har valgt å snakke med ett tilfeldig ungdomsparti i forskjellige fylker i Norge. Her kan du lese ulike svarene:

Vårin Dagsgard-Marstein (19), kommunestyrerepresentant for SV i Lom,  nestleiar i Innlandet Sosialistisk ungdom, og er fyrstevara til fylkesstyret i Innlandet SV.

Privat

Sosialistisk ungdom i Innlandet

Jeg syns det er fint at de prøver å gjøre endringer i russetiden. For den er jo ikke lik sånn den opprinnelig russetiden egentlig var. Ungdommens behov for å vise status har fått gått litt for langt. Å ha en felles feiring med fokus på fellesskap
tror jeg er fint.

Fylkesleder Vårin Dagsgard-Marstein

Fylkesleder i Oslo FrpU

FrpU / NRK

Fremskrittspartiets ungdom i Oslo

Dette er en løsning som kun vil skrote russefeiringen, og ikke gjøre denne russefeiringen mer inkluderende. Så her kan politikerne bli en festbrems. Jeg er positiv til at skoler og elevråd jobber for å forebygge utenforskap ved å arrangere aktiviteter for alle. For meg er ikke lengden på russetiden det viktigste, men at den flyttes til etter eksamen.

Fylkesleder Angelika Natalie Bjørnerud

AUF-leder i Vestland Noah Sellevoll

AUF i Vestland

Russetiden består av utrolig mange ulike samlinger. Om det er en festival eller ikke, det er ikke så viktig for meg. Det viktigste er at vi har ulike samlinger der man klarer å samarbeide og sørge for at det blir inkluderende og kjekt for alle sammen. Så så lenge vi har ulike arrangementer, felles russesamlinger, så blir det veldig bra.

Fylkesleder Noah Sellevoll

Kimi Nie Nilsen, Grønn Ungdom i Troms og Finnmark

Alex Holdridge

Grønn Ungdom i Troms og Finnmark

Russetiden bør feires som man vil. Selv om en ukes feiring er for kort for å markere 13 års skolegang, bør vi fjerne eksamen, slik at russetiden ikke kolliderer med den. Det er verdifullt at russetiden avslutter skoleåret. Vi vil uansett flytte russetiden til slutten av året, og må flere tiltak som åpne arrangementer og inkluderende grupper for alle.

Fylkesleder Kimi Nie-Nilssen

Senterungdommen i Rogaland

Privat

Senterungdommen i Rogaland

Jeg er enig i at noe må skje, men så mener de at vi må være forsiktige med å detaljstyre russefeiringen for mye. Jeg syns ikke det er et dårlig forslag, men det er et supplerende forslag. Vi i Senterungdommen er tydelige på at vi ønsker å flytte russefeiringsstarten til 17. mai. Det blir ikke den samme 17. mai-feiringen uten at det er russ der.

Fylkesleder Magnus Nedrebø

Emil Mathieu Røgeberg, leder for Østfold Unge Høyre

Hallvard Mørk Tvete / Østfold Fylkeskommune

Unge Høyre i Østfold

Det løser ikke utfordringen med russetiden å vedta at den skal bli inkluderende og mobbefri. Det må legges inn tidlig innsats med klassemiljø og samhold. Problemene starter ikke i april, de starter på barneskolen og ungdomsskolen. Mitt forslag til fylkeskommunen og skolene er å gjøre mer ut av vitnemålsutdelingen og gjøre det til en større fest for elevene.

Fylkesleder Emil Røgeberg

Joachim Haug, fylkesleder i Agder Unge Venstre

Unge Venstre i Agder

Det er ikke politikerne som skal bestemme over russen, det er russen som selv skal bestemme over seg selv. Men de kan få hjelp til å skape feiringen så inkluderende som mulig. Da kan fylkene tilrettelegge for kommunene, som kan skape et inkluderende tilbud og møteplasser for alle russ.

Fylkesleder Joachim Haug

Kjenner motstand underveis

Arbeidsgruppen ønsker ikke å umiddelbart forby russebusser, men heller på en indirekte måte få de bort.

De tror at en felles feiring etter eksamen vil gjøre grupper og russebusser mindre viktige.

Henrikke Bugdø-Aarseth, ombud for barn og unge i Østfold, Buskerud og Akershus

Henrikke Bugdø-Aarseth, ombud for barn og unge i Østfold, Buskerud og Akershus. Hun har sittet i den nasjonale arbeidsgruppen.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen

I handlingsplanen har tusenvis av ungdommer deltatt i anonyme spørreundersøkelser, og både partipolitisk uavhengige ungdomsråd og Elevorganisasjonen har bidratt.

Bugdø-Aarseth erkjenner at det har vært mange meninger underveis, men påpeker at politikere, både unge og eldre, ikke har vært involvert så langt.

– Vi skal gjøre noe som ungdom vil, og da er det flertallsstemmen som gjelder. Sånn er det i et demokrati. Det er fint med debatt - til det beste for ungdom, sier hun.

Østfold Unge Høyre ber voksenpolitikere om å holde fingrene unna fatet.

– Det er elevenes feiring. Det er en privat feiring. Det er ikke noe kommunen eller fylkeskommunen har noe med, sier fylkesleder Emil Røgeberg.

Ber om å ikke bli festbrems

I en ny undersøkelse svarer nesten 1 av 10 elever i Akershus, Buskerud og Oslo at de blir ekskludert fra russegrupper.

Fremskrittspartiets ungdom i Oslo ber voksenpolitikerne rundt om i Norge ikke bli en festbrems for ungdom som vil feire på sin egen måte.

Angelika Natalie Bjørnerud, fylkesleder FpU i Oslo

Angelika Natalie Bjørnerud, fylkesleder FpU i Oslo.

Foto: FpU

– Det er ikke er politikernes oppgave å bestemme hvordan ungdommer ønsker å feire russetiden, sier fylkesleder Angelika Natalie Bjørnerud.

Flere peker på russeproblemene som et storbyfenomen, og at det ikke er like problematisk i de små fylkene.

– Jeg ser på russetida litt som en megafon. At den bare uttrykker veldig tydelig problem som egentlig er der fra før, sier lederen for Sosialistisk Ungdom i Innlandet, Vårin Dagsgard-Marstein.

Bare sånn for moro skyld. Så lenge er det igjen til russetiden offisielt starter neste år:

Tenker du på noe?

Hei!

Har du lyst til å tipse meg om en mulig sak? Ta gjerne kontakt på e-post. 

Publisert 01.09.2024, kl. 08.06

Read Entire Article