Leger og tannleger ville ha forbud mot Ibux i butikken – fikk nei

3 hours ago 7



Norske myndigheter vil at du fortsatt skal kunne kjøpe Ibux i butikker, kiosker og bensinstasjoner.

Det skriver Direktoratet for medisinske produkter, som bestemmer hvilke legemidler som kan selges utenom apotek.

Det vakte oppsikt da Norsk forening for allmennmedisin, Norges Farmaceutiske Forening og Den norske tannlegeforening i april tok til orde for et forbud mot å selge det kjente smertestillende ibuprofen i butikker, kiosker og bensinstasjoner.

Foreningene mente at legemiddelet er for lett tilgjengelig og at man som kunde ikke får nok veiledning om bruk og bivirkninger.

Derfor ønsket de at det reseptfrie produktet kun kulle selges over disk på apotekene.

Ibux 200mg pakke

Virkestoffet ibuprofen selges under flere ulike produktnavn, som for eksempel Ibux.

Foto: Marius Guttormsen / NRK

De tre foreningene mener at altfor mange bruker ibuprofen, når de heller burde brukt paracetamol – som ofte selges under produktnavn som Paracet, Panodil og Pinex.

– Bakgrunnen for at vi ønsket at man skal ta bort Ibux fra butikkhyllene, er at vi tror at folk flest ikke vet forskjellen på Paracet og Ibux. Når man kjøper smertestillende i butikken er det sånn at de som jobber på butikken ikke lov å stille noen spørsmål eller veilede i bruken, sier Marte Kvittum Tangen.

Hun er leder i Norsk forening for allmennmedisin (NFA).

Marte Kvittum Tangen

– Paracet burde være førstevalget hvis man har behov for smertestillende., sier Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Foto: Anders Fehn / NRK

Ibuprofen er smertestillende av typen NSAIDs.

Det har god smertestillende effekt, men gir oftere bivirkninger enn paracetamol og kan være skadelig i kombinasjon med en rekke andre medisiner.

– Vi vet at Ibux har oftere bivirkninger. Legemiddelet reagerer oftere sammen med andre medisiner. Derfor ønsker vi at Ibux skal tas bort fra butikkhyllene, og bare kunne selges reseptfritt på apoteket, hvor man også kan få veiledning i bruken, sier Tangen.

Ifølge Helsenorge.no er paracetamol anbefalt som førstevalg hvis du trenger smertestillende. Paracetamol gir få bivirkninger og kan kombineres med de fleste andre medisiner.

Argumentene nådde ikke fram i direktoratet.

– Bekymringen for overforbruk av smertestillende legemidler, spesielt blant barn og unge, gjelder i like stor grad bruk av paracetamol som ibuprofen, skriver de.

– Det er allerede 18 års aldersgrense for kjøp av legemidler og salgstallene for ibuprofen i butikkene har vært relativt stabile over lang tid. Effekten av å fjerne ibuprofen fra butikkene er derfor usikker.

Tilgjengelighet og priskonkurranse er har også spilt en viktig rolle, ifølge direktoratet.

– Ikke overrasket

Tangen er ikke overrasket over direktoratets konklusjon.

– Vi mener likevel at det var viktig at vi har løfta den saken, og vi mener det samme fortsatt. Vårt innspill har bidratt til at kanskje noen flere nå kjenner til forskjellen, og at det derfor har hatt en effekt bare det at vi tok det opp, håper hun.

Smertestillende

Istedenfor å fjerne Ibux fra butikkene, mener Direktoratet for medisinske produkter at andre tiltak vil være mer målrettede og forholdsmessige, som bedre merking av legemiddelpakningene.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Sendes ut på høring

Direktoratet for medisinske produkter ønsker nå innspill på forslaget før det fattes en endelig beslutning. Høringsfristen er 9. januar.

Tangen tror ikke høringsrunden vil endre konklusjonen direktoratet har kommet fram til.

– Oftest blir det jo ikke store endringer etter høringsrunder, men det hender. Vi håper at det kan være andre som har samme bekymringer som oss, og som kan støtte vår vurdering, sier Marte Kvittum Tangen.

Publisert 10.10.2024, kl. 17.08

Read Entire Article