Støre om budsjettkritikken: – Kappes om å svartmale budsjettet

3 hours ago 3



– Jeg syns opposisjonen har kappes om å svartmale det budsjettet, både før det ble lagt fram og etter, sier Støre.

Mandag la regjeringen fram statsbudsjettet for neste år, og straks kom en skur av uvanlig hard kritikk. Ord som sminking, bløff og talltriksing er blitt brukt om både budsjettet og lekkasjene som dryppet ut i forkant.

– Høstens budsjettutspill har ført til at vi må begynne å faktasjekke statsministeren, sa Høyre-leder Erna Solberg i Stortinget i går.

Frp-leder Sylvi Listhaug anklaget ham for «villedende markedsføring».

Overfor NRK går regjeringssjefen hardt i rette med kritikken.

Men nå er jo tiden for å diskutere alternativene deres, sier han.

Slår tilbake

Torsdag dro statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) nordover til Bodø og Svolvær for å starte den lange valgkampen mot neste års stortingsvalg. Han vil snakke mer om alle satsingene – og slå tilbake mot opposisjonen.

– Vi har levert et ansvarlig budsjett som løser de viktigste oppgavene vi må svare på.

Jonas Gahr Støre

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) landet i Svolvær i Nordland tidligere i dag.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

– Påstander om løgn, talltriksing og bløff, hvordan vil du karakterisere den type kritikk?

Jeg tilbakeviser den på området etter område, og jeg synes det er et svært alvorlig begrep å bruke ordet løgn. Da får de komme opp med hva de mener, sier Støre.

Ingen politikere ved sans og samling legger fram andre tall enn det som kommer og kan faktasjekkes der, slår han fast.

– Er du bekymra for hvordan folk har oppfatta denne diskusjonen?

Men jeg tror folk har litt mer avstand til disse veldige øyeblikksreaksjonene. Og de må jo gå tilbake og se i sine egne liv. Hva skjer der? Har de jobb? Blir det billigere barnehage, får studentene et bedre oppgjør?

Massiv kritikk

Listen over kritiske utspill fra opposisjon og interesseorganisasjoner er lang. Her er noen av de viktigste sakene:

Selv sender Støre ballen tilbake til opposisjonen:

Når vi på dag tre etter budsjettet kommer ikke har en diskusjon om retning og prioritering, men om det var en unøyaktighet i en presentasjon eller hørte man noe annet? Da synes jeg opposisjonen egentlig viser idéfattigdom. Og lite tro på sine egne alternativer.

Han slår fast at budsjettet er en «betydelig satsing på sykehusenes aktivitet», og at mye av politipengene «helt åpenbart» vil gå til kamp mot gjengene, som pengene ble solgt inn som.

Dette sier opposisjonen

Høyre-leder Erna Solberg mener det er viktig at partiene er ærlige med hverandre og velgerne, og at de kan diskutere saker på like premisser.

– Vi lever i en tid med mye desinformasjon i sosiale medier og dalende tillit til myndigheter. Da synes jeg det må være et minimumskrav for både statsministeren og meg at vi ikke bruker tall og fakta på en måte som etterlater et helt uriktig inntrykk, sier Solberg.

– Det må det være greit å påpeke, og det virker jo som vi har truffet en nerve siden Jonas blir så sur, tilføyer hun.

Sylvi Listhaug, leder for Fremskrittspartiet, sier de generelt er uenige i regjeringas prioriteringer i budsjettet.

Frp har hele veien vært opptatt av at dette budsjettforslaget tar landet i feil retning da det knapt legger opp til mer frihet gjennom skattelettelser for vanlige folk og bedrifter, ikke øker tryggheten ved å styrke politiet nok og at det er en svak satsing på å gi de eldre en verdig alderdom.

Truer ikke rentekutt

Torsdag varslet Statistisk sentralbyrå at prisveksten her til lands har kommet ned på 3 prosent fra et langt høyere nivå. Det er likevel godt over målet til Norges Bank, som er en prisvekst nær 2 prosent over tid.

Støre bruker nå 460 oljemilliarder for å få budsjettet til å gå opp, og nesten 1 av 4 budsjettkroner kommer nå fra oljefondet.

Økonomer og opposisjonen frykter pengebruken er for løssluppen, og at den vil holde prisveksten oppe og utsette varslede rentekutt.

Det vil ikke Støre være med på.

– Du er helt trygg på at dere med dette budsjettet ikke har utsatt et rentekutt for folk som venter på det?

Ja, med all den kunnskapen vi har, og de avveiningene vi har gjort, de prioriteringene vi har gjort, og måten vi har valgt et ansvarlig budsjett, så er jeg trygg på det.

– Hvorfor er du ikke redd for at du har brukt for mye penger og gitt for mye gass?

Vi har jo den oversikten fra våre fagfolk om hva som er riktig pengebruk i norsk økonomi for å bidra til den riktige utviklingen på fallende prisstigning, grunnlag for rentekutt og at handlingsregelen er fulgt. Det gjør vi.

Publisert 10.10.2024, kl. 19.01

Read Entire Article