Det var knyttet stor spenning til oppskytingsforsøket på en bærerakett fra tyske Isar Aerospace søndag.
Målet for «Going Full Spectrum» var å skyte opp romsatellitter med bærerakett.
Søndag ettermiddag startet endelig nedtellingen og klokken 12.30 ble raketten skutt opp.
Etter noen hundre meter tippet raketten og falt ned. Raketten eksploderte i havoverflaten noen meter fra utskytingsrampen. Operatørene i Isar Aerospace avbrøt selv videre ferd for raketten «Spectrum».
Eksplosjonen var kraftig og synlig på lang avstand.
Foto: NRKIsar Aerospace har på forhånd sagt at så lenge de får raketten til å fly rundt 30 sekunder, så er oppskytingen en suksess.
Dette lyktes de med, og selskapet selv omtaler dagen som stor og viktig. Isar sier også at de vil prøve på nytt med en ny testoppskyting så raskt som mulig.
På en pressekonferanse søndag ettermiddag sa selskapets toppsjef Daniel Metzler at bærerakett nummer to allerede er i produksjon.
Mener Norge allerede har vunnet europeisk romkappløp
Europa har manglet en operativ romhavn på eget kontinent, men Norge er ikke alene i forsøket på å få dette på plass.
Både Sverige og Storbritannia planlegger oppskytinger. Men da britene skulle skyte opp sin første testrakett fra sin rombase SaxaVord Spaceport på øya Unst på Shetland i august i fjor gikk det galt. Raketten eksploderte før den rakk å forlate oppskytingsrampen.
Derfor mener daglig leder Ingun Berget ved Andøya Spaceport at Norge er i en klar lederposisjon.
- Vi hadde liftoff. Isar sier den var på rundt 30 sekunder, og da mener jeg vi egentlig har vunnet. Det er ingen som har kommet så langt, så hvis det er et romkappløp da mener jeg det er vunnet.
Daglig leder Ingun Berget sier mye gikk som planlagt, selv om raketten "Spectrum" krasjet etter oppskyting.
Foto: Andøya SpaceportFor selv om raketten ikke nådde ut i verdensrommet, mener Berget oppskytingen på Andøya viser at veldig mye allerede er på plass.
– Vi har fått testet ut alle de operative konseptene. Det gikk ikke helt som vi hadde håpet på, men alt er etter planen og etter prosedyrene. Så veien videre for oss nå er å fortsette og evaluere, og så blir det å forberede neste oppskyting. Den kommer forhåpentligvis om ikke så alt for lenge, sier Berget.
Sentralt å samle inn data
Selskapet Isar Aerospace har nå vist at de ikke bare kan bygge raketter, men også få de til å fly.
Selskapet sitter nå med store mengder data, som de ikke hadde fått tilgang på uten en testoppskyting.
– Man skulle jo selvfølgelig ønske at den kunne fly så langt som den kan, men raketten har vært fullpakka med de vi kaller telemetriutstyr, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør i Norsk romsenter.
Dette er måleinstrumenter som kan gi svare på hva som skjer med styremaskiner og sensorer som sitter på bæreraketten.
Disse målingene har stor verdi for Isar Aerospace sitt videre arbeid, forteller Hauglie-Hanssen.
Christian Hauglie-Hanssen
- Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør i Norsk Romsenter.
Han sier det alltid har vært stor risiko når man skal skyte opp en rakett for første gang.
– Og så ble det sånn som det ble. Det er stor risiko knyttet til første oppskytning av helt nye romraketter. Slik har det alltid vært, sier Hauglie-Hanssen.
– Ekstremt vanskelig
Kjellmar Oksavik, professor i romfysikk, sier også det er en stor dag for europeisk romfart.
Han omtaler oppskytningen som «vellykket».
For i dag var første gang en romrakett ble sendt opp fra norsk jord.
– Det var ingenting som eksploderte på oppskytningsrampen, og de kom faktisk flere hundre meter til værs. Det er lengre enn mange trodde, sier han.
Kjellmar Oksavik
- Professor i romfysikk ved Universitet i Bergen (UiB)
Professoren understreker at det er ekstremt vanskelig å sende raketter ut i rommet, og at ingen forventet at dagens rakett skulle komme helt ut.
– Men man må jo skyte opp noe for å se om det fungerer. Det er nettopp sånn som Elon Musk og SpaceX har holdt på i flere år. De skyter opp for å lære, så fikser de det som er galt, og så skyter de opp igjen på nytt, sier han til NRK.
NED FOR ÅTTENDE GANG: 7. mars ble den 123 meter lange Starship-raketten til SpaceX skutt opp. Raketten eksploderte etter oppskytning.
@GENEDOCTORB VIA REUTERS– Viktig med tilgang til verdensrommet
Russland, USA, India og Kina har allerede utviklet teknologien som gjør det mulig for dem å skyte satellitter opp i verdensrommet.
– Det å ha tilgang til verdensrommet er veldig viktig. Det er stadig flere satellitter som skal skytes opp, og det å få den type tilleggskapasitet fra en kommersiell leverandør er noe man har hatt ambisjoner om i flere år. Det er nå første gang hvor man virkelig har fått en rakett i lufta for å begynne å demonstrere sånn type kapasitet, sier han.
Norge er med i Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA) sammen med 21 andre land.
– Der har det vært stor oppmerksomhet rundt den innsatsen som Isa og Andøya Spaceport gjør, sier han.
Han understreker at oppskytingen er et steg i riktig retning for å få kommersiell oppskytingsevne i Europa og Norge.
– Jeg tenker det er positivt at Norge er med på å legge tilrettelegge for noe som kommer til å bli en svært nødvendig kapasitet fremover.
Han sier det er et problem at det er få steder å skyte opp raketter fra.
– Hvis du skal ha opp en satellitt så risikerer du å vente både ett år og mer for å få det til, og man kan ikke bare være avhengig av de store leverandørene som nå opererer i markedet, sier han.
Publisert 30.03.2025, kl. 17.01 Oppdatert 30.03.2025, kl. 19.41