Eksperter: Derfor støtter ikke Nato-sjefen Ukrainas seiersplan

1 week ago 17



President Volodymyr Zelenskyj sier det er uaktuelt å avstå ukrainsk territorium til Russland. Eksperter har en klar mening om uttalelsene.

 Ole Berg-Rusten / NTB
«SEIERSPLAN»: Ukrainas President Volodymyr Zelenskyj la ondag frem «seiersplanen» sin i krigen mot Russland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert 17.10.2024 01:11

Onsdag la Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj frem sin plan for hvordan Ukraina skal slå Russland. Dette kaller han «seiersplanen»

En del av «seiersplanen» er å sikre at Ukraina blir et fullverdig medlem av forsvarsalliansen Nato. 

Zelenskyj vil at Ukraina umiddelbart inviteres inn i forsvarsalliansen. Han ønsker også at de allierte må tillate at deres langdistansevåpen kan brukes mot alle områder som Russland okkuperer samt mot militære mål i Russland. 

På denne måten mener Zelenskyj at krigen kan avsluttes i 2025, ifølge Reuters. 

Den nye Nato-sjefen Mark Rutte sier imidlertid at han ikke kan støtte alt som står i Ukrainas «seiersplan». 

– Noen av områdene er fortsatt vanskelige. 

– Økende realisme

Tormod Heier, professor på Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, forteller at de delene Rutte antagelig støtter innebærer Nato-medlemskap og langtrekkende missiler. 

– Imidlertid er det en økende realisme i Nato, der mange ikke ser for seg at Ukraina vil kunne gjenerobre områdene som nå er under russisk kontroll, utdyper han. 

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
– REALISME: Tormod Heier, professor på Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, forteller at Nato og andre begynner å se realistisk på krigen. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Russland kontrollerer nå en femdel av ukrainsk territorium. Så sent som onsdag hevdet Russland at de har inntatt ytterligere to landsbyer i øst. 

Ukrainske styrker kontrollerer på sin side områder i Kursk-regionen på russisk side av grensen.

I tillegg til å kontrollere en femdel av ukrainsk territorium, får Russland støtte fra blant annet Kina som gir avansert teknologi til Russland, samt våpen fra Iran og Nord-Korea.

– De russiske forsvarslinjene er dermed sterke, noe som ble tydelig etter den ukrainske sommeroffensiven, som ikke nådde de forventede resultatene. I tillegg virker viljen fra vestlige land til å støtte en langvarig krig svekket, sier Heier. 

Vil ikke tillate våpen 

Karsten Friis, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), mener derimot ikke dette handler om realisme, men at Ruttes manglende støtte kan handle om våpentillatelsen. 

– Ukraina har ønsket å kunne bruke vestlige langtrekkende våpen for å ramme Russland «på dypet», altså godt inne på russisk territorium.

– USA og Tyskland har sagt nei til dette, trolig av frykt for at det kan føre til russisk bruk av atomvåpen, forteller han.

 Christopher Olssøn
TILLATER IKKE VÅPEN: Karsten Friis, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), forteller at Nato nok ikke ønsker å tillate Ukraina å bruke langdistansevåpen mot Russland. Foto: Christopher Olssøn

Ifølge Friis ville langdistansevåpen ha gjort det vanskelig for Russlands krigføring, både langs fronten og mot ukrainsk strømnett og boliger.

Han fortsetter med å fortelle at Ukraina trolig tvinges til å forsvare seg «med en hånd på ryggen». 

– Rutte målbærer nok Washington og Berlins holdning her. Ukraina er inne i en svært krevende fase av krigen og trenger desperat mer hjelp for å overleve.

– Dersom det en gang blir forhandlinger må nok Ukraina forhandle ut fra styrke og Russland må være villige til reelle forhandlinger, legger han til. 

Står ovenfor et valg 

Heier på den andre siden, mener at flere trolig ser behovet for at Ukraina kanskje må vurdere en byttehandel med Russland – fred i bytte mot territorium.

Noe han mener Ukrainas president ikke vil innrømme. 

– Zelenskyj kan ikke si dette til egen befolkning. Det ville ha svekket både den innenrikspolitiske støtten og kampmoralen i det ukrainske forsvaret.

– Offentlig står de fast på målet om å gjenerobre områdene, men det er sannsynligvis mer åpenhet i lukkede kretser om at dette kan være urealistisk, fortsetter han. 

– Tror du Ukraina vil klare å avslutte krigen i 2025? 

– Det virker usannsynlig. Til syvende og sist tror jeg Zelenskyj nå forbereder befolkningen på å ta et valg, forteller han. 

Russland reagerer

Russland har også reagert på Zelenskyjs uttalelser. 

Kremls talsmann Dmitrij Peskov hevder at den ukrainske planen trolig ligner på den amerikanske, som han mener innebærer at Ukraina skal brukes til å kjempe mot Russland «til siste ukrainer».

 Shamil Zhumatov / Reuters / NTB
– KATASTROFE: Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, mener forslaget vil føre til katastrofe. Foto: Shamil Zhumatov / Reuters / NTB

Han sier også at Ukraina må våkne opp og innse at planen er nytteløs.

Ifølge Reuters sier Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, at forslaget vil føre til en katastrofe for det ukrainske folk. 

Det vil presse Nato mot en direkte konflikt med Russland, mener hun. 

Read Entire Article