Ekspertenes klare råd til skolestart

1 month ago 21



Tusenvis av håpefulle fem- og seksåringer begynner på skolen i disse dager. Her er ekspertenes råd til en myk start.

 Stian Lysberg Solum /NTB
SPENTE: Mange spente og håpefulle fem- og seksåringer begynner på skolen i august. Her er elever på Lakkegata skole i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum /NTB

Publisert 15.08.2024 15:24

Saken oppsummert

Rundt 60.000 barn starter i første klasse. Noen er spente og tilpasser seg raskt, mens andre trenger mer tid til å føle seg trygge.

Overgangen fra barnehage til skole innebærer større struktur i hverdagen, med mindre tid til fri lek og selvvalgte aktiviteter.

Forberedelser til skolestart inkluderer å snakke med barnet om skolen, legge til rette for vennskap, og trene på selvstendighet.

Besøk skolen og etabler god kommunikasjon med læreren for å støtte barnet i overgangen. Juster hverdagsrytmen for en rolig start på dagen.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Noen barn gleder seg, mens andre er usikre. I disse dager starter rundt 60.000 spente barn i første klasse.

– Mange fem- og seksåringer er så klare for denne overgangen, og finner raskt en hverdag i skolen. Mens andre bruker lang tid på å bli trygge, sier psykolog Hedvig Montgomery. 

Montgomery har skrevet flere bøker om familieterapi, og sier barn reagerer forskjellig i nye situasjoner. 

 Agnes Mogstad / God morgen Norge
BLI KJENT: Ifølge psykolog Hedvig Montgomery handler det første året om å bli vant til skolen og føle seg trygg. Foto: Agnes Mogstad / God morgen Norge

– Noen sliter med å gå alene inn i klasserommet, andre er helt utslitt når de blir hentet på slutten av dagen.

Fra størst til minst

For mange seksåringer kan det føles overveldende å gå fra trygge omgivelser i barnehagen til en mer ukjent skolegård – å gå fra å være størst til å bli minst. 

– Den største overgangen fra barnehage til skole er at dagen blir mer strukturert, sier barnehage- og klasseromsforsker Elisabeth Bjørnestad ved OsloMet. 

– Det blir mindre tid til å leke og kunne velge selv hva de vil gjøre det meste av dagen, sier hun. 

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
STORFINT BESØK: Førsteklassingene ved Stinta skole fikk besøk av statsminister Jonas Gahr Støre da de startet på skolen. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Fem klare råd

Selv om overgangen fra barnehage til skole er stor, er Bjørnestad opptatt av å ufarliggjøre skolestart. Det er mye både barn og foreldre kan gjøre sammen for å forberede seg, mener hun. 

    1. Snakk med barnet

    – Forbered barnet godt på hva som skal skje. Del informasjon dere har fått fra skolen med barnet. Snakk med barnet om hva de tenker om skolestart og SFO, men IKKE oversnakk – det er ikke alle barn som liker å snakke så mye om hva som skal skje. 

 Agnes Mogstad / God morgen Norge
FORBERED BARNET: Forsker Elisabeth Bjørnestad fra Oslo Met mener det er viktig å snakke med barnet før skolestart. Foto: Agnes Mogstad / God morgen Norge

    2. Legg til rette for vennskap

    – Finn gjerne ut hvem som begynner samtidig på skolen og i klassen fra nærmiljøet, og få til noe møte/avtaler til å gå sammen eller leke sammen før skolestart. Hvis man ikke kjenner mange før skolestart, snakk litt om hva de i klassen heter og hva lærer heter på forhånd – da slipper barnet å bruke mye tid på å lære navn og så «kjenner» de allerede medelevene sine litt, sier hun.

 3. Tren på det barnet må klare selv

På skolen får barna mindre oppfølging enn i barnehagen, og må klare flere ting selv, sier Bjørnestad. 

– Øv på litt selvstendighetstrening som å spise, påkledning og gå på toalettet alene, så det ikke blir en bekymring. Jo raskere barna får kledd på seg, jo mer tid til lek i friminuttene og tid til å ta del i skolens aktiviteter. 

4. Besøk skolen

Selv om barnet har vært på skolebesøk med barnehagen, kan det være lurt å ta noen turer til skolen for å bli kjent i skolegården, mener hun. 

– Besøk skolen og lek i skolegården.

5. Snakk med læreren

En god dialog med læreren, kan også være til hjelp, ifølge ekspertene.

– Hva det enn er, snakk med læreren om det du ser og oppfatter fra ditt barn. Lærere har som regel vært med på dette før og kan veilede dere til en trygg start, sier Montgomery.

 Frank Lervik / TV 2
BESØK SKOLEN: Ifølge ekspertene er et av rådene å besøke skolen før skolestart. Foto: Frank Lervik / TV 2

– Bruk tid og ta det med ro

Overgangen fra barnehage til skole er én ting, men overgangen fra ferie til en ny hverdag kan også by på utfordringer, skal vi tro ekspertene. 

– Det er lurt å snu hverdagsrytmen i god tid før skolestart slik at familien er vant til å stå opp tidlig og får ro på morgenen før skoledagen starter, sier Bjørnestad.

Sjarmtrollet Daniella (6) om å begynne på skolen

For en god start på dagen kan gjøre store utslag, ifølge Bjørnestad.

– Et barn som har fått en god natt søvn, god frokost og tid til å starte dagen uten stress og mas vil også få en roligere og bedre start på skoledagen

Montgomery på sin side har ett klart råd til foreldre før den nye hverdagen.

– Husk at det er starten på noe nytt. Bruk tid, bli kjent og ta det med ro på andre felt i livet de første ukene, slik at både barn og voksne får tid til å bli vant med ny rytme og nye mennesker, sier hun.

Read Entire Article