Ekspert: Dette kan Israel gjøre nå

3 weeks ago 15



Israels operasjon kan ha gitt dem en gylden mulighet. Ekspert peker spesielt på to mulige scenarioer.

 Julia Nikhins1on / AP / NTB
KYNISK OPERASJON: Israel har ikke bekreftet at det er dem som står bak angrepet i Libanon. Likevel tyder «alt» på at det er dem som står bak. Foto: Julia Nikhins1on / AP / NTB

Publisert 19.09.2024 12:07

Libanon har blitt angrepet hardt to dager på rad. 

Tirsdag eksploderte et hundretalls små personsøkere rundt om i libanesiske byer. Flere tusen personer er skadet og minst tolv personer har mistet livet. 

Knappe 24 timer senere skjedde det på nytt. Onsdag eksploderte flere håndholdte radioer, eller «walkie-talkier». Minst 20 personer er drept og 450 er skadet. 

Flere av de drepte har allerede vist seg å være sivile. Minst to av dem er barn.

De nye angrepene kan gå på tvers av krigens folkerett, sier hovedlærer Tom Røseth ved Forsvarets stabskole.

Men man kan ikke unngå å si at Israels operasjon har vært vellykket av den grunn, mener han. 

– Det har vært en kynisk men en suksessrik operasjon. Det har truffet og rammet Hizbollah hardt, sier Røseth. 

Nå venter verden spent på hva som blir det neste. 

Lager muligheter 

De to nye angrepene på Libanon har truffet Hizbollah hardt. Kommunikasjonen blir revet i filler. 

Nå kan ikke Hizbollah stole på «noen ting». 

– Dette er veldig omfattende. Det desimerer Hizbollahs mulighet til kommunikasjon, samtidig som det også svekker Hizbollah som organisasjon, sier Røseth. 

 AP / NTB
WALKIE-TALKIE: Flere håndholdte radioer, eller «walkie-talkier» eksploderte samtidig i Libanon onsdag. Her har en radio eksplodert inni et hus i byen Baalbek øst i Libanon onsdag 18. september 2024. Foto: AP / NTB

Hovedlæreren mener det doble angrepet er spesielt og at det skiller seg ut; Et angrep mange andre land verken ønsker eller vil klare å gjennomføre. 

Omfanget har satt Hizbollah i sjakk, og Israel kan nå ha gitt seg selv et handlingsrom, mener han. 

– Spørsmålet er hva Israel gjør videre nå. Dette gir handlingsrom og muligheter. Også forsvarsministeren har sagt at de nå skal satse nordover mot Libanon, sier Røseth. 

Han peker på to scenarioer:

  • At de beskytter egne grenseområder enda mer. 
  • At de tar seg inn i Libanon for å angripe Hizbollah. 
  • –  Vi kommer nok til å se, som Israels forsvarsminister sa, en satsning mot nord. En forflytning av militære styrker nordover. Kanskje er dette en del av en større militær operasjon, så gjenstår det å se hva det betyr. 

    Reiste seg etter kjeften 

    Hamas sitt angrep på Israel den 7. oktober 2023 kom som et sjokk.

    Statsminister Benjamin Netanyahu møtte massiv kritikk. Hvordan kunne Hamas-angrepet føre til at så mange menneskeliv gikk tapt? At så mange ble tatt til fange og bortført? 

    Israelere gikk i strupen på landets etterretning. 

    Men nå har det snudd, mener Røseth. 

    –  Det som nå har skjedd er at israelsk etterretning har reist seg igjen, de viser at de er kapable, at de er proaktive og at de tar initiativ.

    Mer og mer kommer frem 

    Eksperter har klødd seg i hodet over de to angrepene på Libanon denne uken. Angrepene virker avanserte og svært utspekulerte.

    Onsdag skriver avisen New York Times at det Ungarn-baserte selskapet B.A.C. Consulting som solgte personsøkerne som eksploderte, til Hizbollah, er et israelsk skallselskap.

    Ifølge dem hadde selskapet en rekke vanlige kunder som fikk kjøpe vanlige personsøkere. Men dem som ble solgt til Hizbollah, hadde batterier som inneholdt eksplosivet pentritt, eller PETN.

    B.A.C. Consulting produserte enhetene på vegne av det taiwanske selskapet Gold Apollo.

    Ifølge New York Times' kilder ble det opprettet minst to andre skallselskaper for å skjule at det i realiteten var israelske etterretningsoffiserer som lagde personsøkerne.

    – Dette blir kanskje interessant for Forsvarets lærebøker?

 Denes Erdos / AP / NTB
KONTORET: Bildet skal vise hovedkontoret til selskapet BAC Consulting KFT i Budapest i Ungarn. Foto: Denes Erdos / AP / NTB

– Hvordan etterretning kan ha suksess, hjelpe til å bedre et lands militære operasjoner, det er absolutt interessant, sier Røseth. 

Read Entire Article