– Det er hyggelig, det. Jeg liker all oppmerksomhet omkring is, så det er bra, sier is-kunstner Elisabeth Kristensen til TV 2 om at selveste Dronning Sonja kommer for å se på kunsten hennes.

(Hva iskunstneren driver med om sommeren, kan du lese lenger ned i artikkelen.)
– Hele organisasjonen er rett og slett i både ærefrykt og helspenn, utbryter parkdirektør Hogne Høstmælingen i Hunderfossen Eventyrpark til TV 2.
Det skrapes og pusses på is og snø i Hunderfossen, for neste fredag blir det, etter det Høstmælingen kan huske, det første kongelige besøket i parken siden OL i 1994.
Dronning Sonja har sagt ja til å overvære åpningen av iskatedralen og snø-hotellet i Hunderfossen familiepark ved Lillehammer.

– Det er litt som en eksamen for oss. Å ha en sesongåpning i seg selv er ganske krevende. Men det å toppe det med et sånt arrangement er et c-moment for oss.
Vil løfte fram iskunsten
– Hvorfor fant dere på å invitere Dronningen nå?
– Vi er jo innmari stolt av kunsten vår, men så tenker jeg at den ikke har nådd opp i kunstmiljøene fordi det er en kunstform som blir borte, og smelter ned hvert eneste år. Kanskje har den ikke fått det fortjente fokuset som vi mener den burde ha fått.

– Vi tenkte at den fremste eksponenten for kunst i Norge er Dronning Sonja, med sin interesse for kunst og norske tradisjoner.
– Norges eneste heltids-iskunstner, som da både har samiske aner og er fra Gudbrandsdalen og jobber med det her 220 døgn i året, kunne det være fint å få løftet fram.
– Ikke ofte du får brev fra dronningen?
Ja, ikke sant! Det står; HM Dronningen har bedt meg om å takke for deres brev, datert 9.10. med invitasjon. Jeg er videre blitt bedt om å meddele at Hennes Majestet gjerne vil være til stede under åpningen, leser Høstmælingen fra brevet som er sendt av sekretariatslederen ved Det kongelige slott.

LIVSTREET: Utsmykkingen i Iskatedralen er en hyllest til Livet. Altertavlen er laget av iskunstner Elisabeth Kristensen. Foto: Harald Christian Eiken / TV 2

HOTELLSENG: Reinsdyrskinn skal sørge for at gjestene i Skandinavias sydligste ishotell ikke fryser. Foto: Harald Christian Eiken

BELYSNING: Hundrevis av LED-pærer sørger for stemningen i is-kappellet og snø-hotellet. Foto: Harald Christian Eiken / TV 2

ISBAR: Det jobbes for å bli ferdig med ishotellet før åpningen og de første bryllupsgjestene kommer. Foto: Harald Christian Eiken / TV 2

EVENTYRFIGURER: Motiv hentet fra temaer i eventyrparken. Foto: Harald Christian Eiken / TV 2

ALTERTAVLE: Livstreet er skapt av den profesjonelle iskunstneren Elisabeth Kristensen. Foto: Harald Christian Eiken TV 2

SERVERING: Frossen servitør tilbyr frosne retter. Foto: Harald Christian Eiken / TV 2

HOTELLSENG: Reinsdyrskinn skal sørge for at gjestene i Skandinavias sydligste ishotell ikke fryser. Foto: Harald Christian Eiken / TV 2

ISKATEDRAL: Reinsskinn skal sørge for at gjestene sitter lunt. Foto: Harald Christian Eiken / TV 2

ISVEGG: Inngangspartiet er bygget av klare isblokker. Foto: Harald Christian Eiken / TV 2
Iskunstutstillingen er skapt av Elisabeth Kristensen som er Norges eneste profesjonelle iskunstner. Utstillingen regnes som en hyllest til universelle verdier som fred og forsoning på tvers av kulturer, heter det fra Eventyrparken.
– Hva slags utfordringer er det med å jobbe med is?
– Det er et veldig tilgivende materiale, for det er så vakkert. Og så er det jo også veldig ærlig, fordi du kan ikke gjemme dine feil. Alt du gjør på den ene siden, synes på den andre siden sier Kristensen.

– Og når man skal jobbe monumentalt, så veier den jo mye. En standard isblokk veier nesten to tonn. Så det er fysisk tungt. Og det er glatt, den har lett for å gli og stikke av gårde. Men det er jo utrolig gøy.
På prosjektet i Hunderfossen har Kristensen med seg sønnen Sophus Stensland som også er utdannet innen kunstfaget.
– Det er mer en bonding-tur som har blitt en tradisjon mellom oss, sier Kristensen. For henne betyr det noe spesielt å kunne jobbe med is og vann.
– Det er det kroppen vår består av, og jordkloden består av vann. Vi trenger det for å leve, sier Kristensen.
– Det blir et mer eksklusivt materiale. Noe som folk trenger, men ikke får tilgang til. Så det å kunne jobbe med is er en veldig fin anledning til å snakke om sånne ting.
Kan ikke vigsles
Biskopen i Hamar bispedømme, Ole Kristian Bonden, vil forestå den høytidelige seremonien i katedralen, og åpningen markeres med en eksklusiv minikonsert fremført av Helene Bøksle.

– Dere har med biskopen, så da blir kapellet vigslet?
Ja, vi lurte litt på det, men det var visst ikke vanlig. For da må kirka stå i mange år og ikke smelte ned til grunnen hvert år. Så de vigsler ikke formelt, men åpningstale kalles det vel ved biskopen, sier Hogne Høstmælingen.
Is-katedralen og snøhotellet er et populært sted for bryllupsarrangementer. I februar er det allerede booket fire brylluper.
– Men vi har faktisk en del drop-in-brylluper også, sier Høstmælingen.
– Men det er ikke med sorg man ser at det hele smelter hver vår, da?
– Jo, det er det, sier parksjefen.

– I hvert fall når vi er ferdig med produktet, alt står klappet og klart, så tenker jeg at det er ergerlig at det smelter ned. Men samtidig er det også noe med at det er naturens gang og at det gir muligheter til å løfte oss enda mer neste år igjen.
– Hadde jo skjemt meg ut
Rundt 200 dager i den kalde årstiden jobber Elisabeth Kristensen med is.
– Og så jobber jeg litt med sandskulptur på sommeren, sier hun.
– Du er liksom i den forgjengelige kunstgruppa?
– Absolutt! Tenk hvis jeg skulle se en skulptur jeg hadde gjort for ti år siden. Jeg hadde jo skjemt meg ut!