Publisert: 13.02.2025 09:00
Gavi (Vaksinealliansen) vil skaffe mer penger til å vaksinere verdens barn. Den norske regjeringen har tidligere bevilget rundhåndet til denne virksomheten, og resultatene av vaksinesatsingen har vært gode. I løpet av 25 år er 18,8 millioner barneliv reddet. Gavi ber om 9 milliarder dollar for å kunne redde 8 millioner liv frem til 2030.
Dette er et godt formål.
Det som ikke er bra, er at pengesterke aktører på denne måten prøver å påvirke dagsorden og prioriteringen av midlene for å bekjempe den globale barnedøden. Jeg har selv flere ganger påpekt at vaksinesatsing ikke er den mest kostnadsnyttige måten å redusere verdens barnedød på.
I 1990 døde det globalt hele 93 barn under fem år pr. 1000 levende fødte. Av disse døde 37 i nyfødtperioden - det vil si de fire første ukene av livet.
Dødeligheten har falt i begge gruppene nevnt ovenfor, men langsommere i nyfødtgruppen. I 2022 er tallene 37 og 17 pr. 1000 fødte i begge grupper. 46 prosent av alle barnedødsfall skjer nå blant nyfødte. Dette skyldes at man har satset mindre på å redusere nyfødtdødeligheten, selv om den kan reduseres dramatisk med enkle midler.
Vårt nyfødtprosjekt i Mali reduserte dødeligheten med 60 prosent ved hjelp av enkle og billige metoder. Det norskinitierte gjenopplivingsprosjektet for nyfødte, hvor vanlig luft erstatter oksygentilførsel, er estimert å forhindre opp mot en halv million årlige dødsfall blant nyfødte til en brøkdel av prisen for Gavi-prosjektet.
Studien som la grunnlaget for dette, er kåret til en av de 50 viktigste i nyfødtmedisinens historie.
Konkurransen om midlene som bevilges for å redde barneliv, må baseres på faglig prioritering. Det er derfor grunn til å si fra når en pengesterk gruppe som Gavi markedsfører egne prosjekter aggressivt. Man håper og tror at norske politikere og Norad (Direktoratet for utviklingssamarbeid) ikke bøyer kne for pengemakten.