Dette kan være tidenes dopingfelt

1 week ago 10



I 12 år har Shannon Rowbury spurt seg hvilken plass hun kom på i OLs 1500 meter.

Foto: David J. Phillip / AP / NTB

Publisert: 27.09.2024 21:56

Nå ser det endelig ut til at hun kan få svaret.

Ta en god titt på bildet over. Det er tidenes «dopingfelt». Ser du kvinnen helt i høyre bildekant? Det er Rowbury som løper inn som sjette beste i OL-finalen 2012.

Nå ser det ut til at det holder til bronse.

Av de 13 som løp finalen, ligger det an til at fem får sine tider strøket og mister sine plasseringer. På grunn av doping.

– Drømmen blir virkelighet etter 12 års pine, sier hun til CNN.

Disse har blitt utstengt for doping:

  • Aslı Çakır Alptekin (helt til venstre) vant løpet. Hun mistet allerede i 2015 gullet. Hennes biologiske pass viste at hun ikke kunne ha klart det på ærlig vis.
  • Gamze Bulut, også hun fra Tyrkia (skjult bak Alptekin), ble nummer to. Hun ble disket i 2017. Også for hennes del handlet det om uregelmessigheter i det biologiske passet.
  • Tatja Tomashova (rød overdel og blå bukse) fra Russland ble nummer fire. Hun ble for et par måneder dømt av voldgiftsdomstolen CAS til ti års dopingutestengelse for bruk av anabole steroider.
  • Natallia Kareiva fra Belarus ble nummer syv. Også for hennes del handlet det om det biologiske passet. Hun var utestengt i to år fra august 2014 og fikk sine resultater strøket tilbake til juli 2010.
  • Russiske Jekaterina Kostetskaja ble nummer ni. I juli 2014 fastslo det internasjonale friidrettsforbundet at hun var disket og at det også for hennes del handlet om det biologiske passet.

Bahrains Maryam Yusuf Jamal løp i mål som nummer tre og får gullmedaljen.

Dette er underveis på 1500 meter. Feltet ledes av russiske Tomashova, mens Rowbury løper ute til venstre. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / NTB

– Den mest utenomkroppslige opplevelsen jeg har hatt i hele mitt liv, sier Rowbury ifølge CNN.

Da hun nylig fikk nyheten om CAS-dommen mot Tomashova, begynte hun skjelve.

– Det er veldig emosjonelt fordi du håper at - etter at mistanken har vært der så lenge - at rettferdigheten faktisk være på vei ... Etter 12 år hadde jeg egentlig gitt opp håpet om at det noen gang ville skje.

Tomashova må anke dommen i CAS senest til uken.

Read Entire Article