Dette kan være løsningen

1 month ago 22



TRONDHEIM (TV 2): Testingen av «egget» er i full gang. Dette kan være løsningen for fremtidens utfordringer i oppdrettsnæringen. Men de har et krav.

 Thomas Morel / Ovum
EGGET: Denne lukkede oppdrettsanlegget kan være løsningen. Foto: Thomas Morel / Ovum

Publisert 29.08.2024 06:24 Sist oppdatert 28 minutter siden

Oppdrettsnæringen har fått mye kritikk for høy dødelighet, lus, og rømt oppdrettslaks som truer villaksen i norske elver. 

Nå kan det hende at en av løsningene befinner seg i Romsdalsfjorden. Der tester de nå ut en gedigen eggeformet lukket merd, som har fått navnet Egget. 

Saken oppsummert

Oppdrettsnæringen i Norge har møtt kritikk grunnet høy dødelighet, lus, og rømt oppdrettslaks som truer villaksen.

I Romsdalsfjorden testes nå «Egget», en stor eggeformet lukket merd, som kan være en løsning på næringens utfordringer.

Administrerende direktør i Hofseth International, Roger Hofseth, har stor tro på «Egget» og dets potensial til å forbedre fiskevelferden.

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss vurderer forslag om nullutslippsteknologi, men ønsker mer tid til å konkludere.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Nå er «egget» klekket og sjøsatt. Testingen er i full gang.

Administrerende direktør i Hofseth International, Roger Hofseth, har stor tro på prosjektet.

 Kristian Haug Hansen / TV 2
GÅR NYE VEIER: Roger Hofseth i Hofseth Internasjonal har stor tro på prosjektet, men sier investeringene er dyre. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

– I en vanlig not faller alt gjennom. En lukket laksemerd må enten være laget av betong, stål eller kompositt slik som vi har. Da må den tilføres oksygen, du må samle opp slammet. Det vil bli dyrt.

Et utfordrende år

Det har vært et år med rømt oppdrettslags, lus, høy dødelighet og stengte lakseelver. Næringen har fått kraftig kritikk. Regjeringen har også fått sin dose kritikk for ikke å ha fulgt opp Stortingets ønske om å ta enda flere grep overfor oppdrettsnæringen.

 Leslie Tangen/ TV 2
DYRE INVESTERINGER: Oppdrettsnæringen bør få tredoblet sine kvoter om de investerer i lukkede merder sier adm dir. i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson. Foto: Leslie Tangen/ TV 2

En av de som ønsker å påvirke Fiskeri- og havminister, Marianne Sivertsen Næss, er administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson.

Forslag til løsning

Eriksson har overlevert et forslag til forskrift og høringsuttalelse om nullutslippsteknologiordning til Sivertsen Næss, men Eriksson og Sjømatbedriftene har et krav.

 Leslie Tangen / TV 2
KRAV:Adm. dir i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson overleverte deres forslag til forskrift til fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Det viktigste tiltaket er at vi foreslår en konverteringsløsning, som i praksis betyr at oppretterne kan investere i store lukkede anlegg. Det betyr at hvis du veksler inn en tradisjonell merd som er åpent, med lukkede anlegg, så må du få tre ganger mer fisk tilbake for å betale for de investeringene.

– Men er det riktig at en velbemidlet oppdrettsnæring skal få enda større kvoter for å gjøre disse investeringene?

– Vi ber ikke om subsidier. Man betaler milliardinvesteringer selv om dette vil koste. Skal man klare å få inn kapital til å betale de investeringene så er man også helt avhengig av å kunne produsere mer fisk.

– Er det lukkede anlegg på vann eller på land?

– Det er lukkede anlegg i sjø. Vi ønsker å utnytte de fortrinnene som vi har langs kysten, sier Eriksson. 

Lover løsning i løpet av året

Fiskeri- og havministeren sier hun ser positivt på at Sjømatbedriftene legger frem dette forslaget. Men hun vil ikke konkludere nå, og ber om enda mer tid før hun tar stilling til nye tiltak overfor oppdrettsnæringen.

 Leslie Tangen / TV 2
VIL STUDERE FORSLAGET: Fiskeri- og havminister, Marianne Sivertsen Næss, lover å komme med sin innstilling i løpet av året. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Jeg tror det er bedre at vi får lest dette forslaget som vi har fått presentert. Det faglige embetsverket holder på å få på plass et forslag til en miljøteknologiordning, og selvfølgelig skal det tas med i den videre jobben som nå gjøres i departementet.

– Men Stortinget har i lang tid gitt klare signaler om at de ønsker nye tiltak, men det har ikke skjedd så veldig mye. Hvorfor ikke?

 Mathias Kleiveland / TV 2
Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

– Vi er opptatt av å få på plass denne ordningen, og det skal vi sørge for at vi gjør som Stortinget har bedt om i løpet av 2024. Planen er å levere på dette før jul.

– Hva er det som bekymrer deg mest med dagens oppdrettsnæring?

– Skal vi lykkes med den bærekraftige veksten som vi ønsker, i en næring som bidrar til verdiskaping, arbeidsplasser, bosetting langs hele kysten, og ikke minst at verden trenger mat, så må vi lykkes også med å få ned dødeligheten, og vi er nødt til å få opp fiskevelferden, sier Sivertsen Næss.

Eriksson i Sjømatbedriftene er utålmodig og sier deres forslag til løsning er servert på sølvfat til regjeringen.

– Nå har vi et fiks ferdig forslag til en nullutslippsløsning, som i praktisk innebærer at vi tar vekk luseproblemet, reduserer dødelighet, bedrer fiskevelferden og forhindrer rømming, sier Eriksson.

Blir ti ganger så stor

Testmodellen av Egget Romsdalsfjorden kan romme 100 tonn med fisk sier Hofseth International. Den er 21 meter høy og 15 meter bred.

 Mathias Kleiveland / TV 2
VIL VOKSE: Blir dette løsningen blir fremtidens egg ti ganger større. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Det er selskapet Ovum, som betyr egg på latin, som står bak nyvinningen.

Blir dette fremtidens løsning blir den langt støtte, hele ti ganger så stor og kan romme 1000 tonn med fisk forteller Hofseth International. 

– Systemet blir ekstremt dyrt, og risikoen stiger også fordi dette er en teknologi som ikke er ferdigutviklet, sier administrerende direktør Hofseth.

Read Entire Article