Handelskrigen:
Trump truer med handelskrig mot Europa. Kan amerikanske merker som Apple, Ford, Google og Nvidia bli dyrere for nordmenn?

Nordmenn er storforbrukere av amerikansk elektronikk, biler og andre forbruksvarer.
Mens Tesla har toppet de årlige salgslistene for nybiler, har Telenor tidligere anslått at 64 prosent av brukerne deres har iPhone.
Bilprodusenten Ford, Apple og Google er også en del av mange nordmenn sin hverdag. I samme leie er Intel, Nvidia og AMD-produkter viktig innmat i mange pc-er.
Hva vil skje med prisene på disse produktene dersom Trump gjør alvor av truslene og går til handelskrig mot EU, som sammen med Norge gjengjelder denne?
Senest søndag kalte han unionen «grusom», og truet med toll.
– Det er ikke sikkert det skjer så mye med prisene her til lands, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea, og forklarer.

– Dette avgjør
Han sier det er ett viktig moment som avgjør om produkter blir ilagt toll og ulike avgifter - ikke hvor produktet lages, men hvor det ferdigstilles.
– En bedrift kan alltids lage 99 prosent av produktet i ett land, men det er ferdigstillingen av den siste prosenten som avgjør produksjonslandet.
Dermed kan en iPhone som opprinnelig er amerikansk, bli ilagt helt andre import- og eksportavgifter når den primært ferdigstilles i Kina.
Observante folk har kanskje sett merkingen «Designed by Apple in California. Assembled in China», på baksiden av produktene deres.

– Det er produksjonslandet som avgjør, ikke hvem som eier selskapet, sier Næss.
Her lages de
Selv om Apple, Tesla, Ford, Google og grafikkortprodusenten Nvidia er amerikanske, skjer mye av produksjonen i nettopp andre land.
Teslaen din er sannsynligvis produsert i Tyskland eller Kina, mens Mustang Mach-E først og fremst lages i Mexico.
Også iPhone lages hovedsakelig i Kina, mens store deler av verdens chip-produksjon skjer i Taiwan.
Mange av skjermkortene ivrige dataspillere kjøper er laget i Sør-Korea, Irland, Israel, Tyskland og andre land, selv om eiere som Nvidia og AMD er amerikanske.

Dermed telles de ikke som varer som importeres i direktelinje fra USA til Norge.
– Derfor tror jeg vi som konsumenter vil merke lite av en tollkrig med USA, sier Næss.
– Norge har lite å frykte
Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole er ikke like sikker på om norske priser vil holde seg lave hvis USA går til økonomisk angrep på Europa.
– Selvfølgelig kan Tesla og iPhone bli dyrere her til lands, men så lenge produktene produseres i andre land enn USA, så minker sannsynligheten for det, sier Grytten.
Hvis Trump faktisk innfører toll mot EU, tror han mange produsenter kommer til å sende enormt mange halvferdige varer til ferdigstilling i andre land nettopp for å unngå tollmurene.
– Det er jo dette Russland gjør nå, og det skjer i stor skala.

Professoren legger ikke skjul på at telefonen har glødet siden Trump startet handelskrigen i helgen, for deretter å utvide fristen med Canada og Mexico.
Mange lurer på konsekvensene hvis europeiske tollmurer ligger rundt neste sving. Men:
– I utgangspunktet har Norge lite å frykte, fordi vi har veldig liten handel med USA, sier Grytten.
Slik handler vi med USA
Så hva er det som faktisk kan ramme Norge, hvis det blir handelskrig?
TV 2 har hentet ut to lister fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som viser de største import- og eksportvarene mellom USA og Norge i 2024.
Der er det noen tydelige tegn:
- De største importvarene er olje og petroleumsprodukter vi ikke produserer selv, i tillegg til fly og elektriske maskiner.
- Den største eksportvaren fra Norge til USA er fisk, der 80 prosent av dette er laks.
- Totalt i 2024 importerte vi amerikanske varer for 82,7 milliarder kroner, og eksporterte for 62 milliarder. Dette høres mye ut, men er egentlig lite, ifølge ekspertene.
– Derfor har vi ikke mye å frykte i en direkte handelskrig mellom Norge og USA. Det som kan ramme oss er indirekte effekter av handelskrig med EU, i form av økte renter og børsfall, sier NHH-professor Grytten.
– Kan vinne en tollkrig
Næss i Nordea sier fly og forsvarsmateriell er en av de største importvarene fra USA.

– Dette er noe av det viktigste vi kjøper. Her er det enkelt å skifte leverandør. Hvis flyene blir 25 prosent dyrere, så er det bare å kjøpe fra Airbus.
– Jagerflyene er også rådyre, men igjen - disse kan vi også kjøpe av andre, sier Næss.
Det er altså mange muligheter for Norge å unngå amerikanske tollmurer, hvis vi ser til andre leverandørland.
– Jeg kommer egentlig frem til at vi kan vinne en tollkrig mot USA, men da må vi være tøffe og si at vi dropper kjøp av flere F-35-fly og annet militærutstyr. Men; det kan jo ha noen sikkerhetspolitiske argumenter, sier Næss.