Dette kan han kreve i erstatning

3 hours ago 3



Fredag ble Tom Hagen renvasket. Nå venter etterspillet, og med det et mulig erstatningskrav.

 Frode Sunde / TV 2
FRIKJENT: Dette bilde viser Tom Hagen på vei i avhør hos Kripos på Bryn i Oslo. Nå er han ikke lenger siktet. Foto: Frode Sunde / TV 2

Publisert 18.10.2024 15:28 Sist oppdatert 5 minutter siden

Fredag formiddag ble siktelsen mot multimilliardæren Tom Hagen (74) henlagt.

I over fire år har han vært siktet for drapet på Anne-Elisabeth Hagen (68). 

Siktelsen er henlagt som «intet straffbart forhold anses bevist».

– Dette er en fullstendig renvasking av Tom Hagen, sier hans advokat Svein Holden. 

Siktelsen mot Tom Hagen henlagt: – En fullstendig renvasking

Dermed kan milliardæren øke formuen sin om man skal tro advokatspesialistene. 

Sett på som drapsmann

Erstatningsgrunnlagene kan deles inn i to kategorier. 

Det ene er påløpte kostnader, tapte inntekter og alt av utlegg personene har hatt. Den andre kategorien er oppreisning for tort og svie. 

I oppreisningen så blir det en konkret vurdering hvor man må legge vekt på belastningen og tiden som har gått.

Tom Hagen er blitt uthengt som drapsmann på egen kone og har vært i medias søkelys siden saken ble kjent. Det er et betydelig poeng, mener advokatene TV 2 har snakket med.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
IKKE KLART ENNÅ: Tom Hagens forsvarer, Svein Holden. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Viggo Kristiansen, som i desember 2022 ble frikjent for Baneheia-saken, har sittet nesten 21 år i fengsel som følge av en feilaktig dom. 

Han fikk 55 millioner kroner i erstatning.

Johnny Vassbakk ble pågrepet og tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 2021. I fjor ble Vassbakk frifunnet for drapet og hans krav om erstatning lød på 20 millioner kroner

Tosifret millionbeløp

Selv om Tom Hagen ikke har blitt tiltalt og ikke sittet mer enn en uke i varetekt, er advokat Christian Flemmen Johansen klar på at Tom Hagen har krav på en stor sum.

– Jeg mener man kan argumentere for tosifret millionbeløp. Utover det er det vanskelig for meg å konkretisere beløpet, all tid jeg ikke har full oversikt over saken utover det som har kommet frem i media, sier Johansen til TV 2.

 Heiko Junge / NTB
KLAR TALE: Christian Flemmen Johansen mener Tom Hagen kan få en stor pengesekk som betaling, om han gidder. Foto: Heiko Junge / NTB

Han forklarer at en erstatningsprosess tar lang tid, og det er det ikke alle som ønsker å bruke tiden sin på.

– Hva Tom Hagen gjør og ikke gjør, vet jeg ikke. Men det jeg vet fra egne klienter er at de som har vært i lignende situasjon, så er det flere som har valgt å sette strek og gå videre i livet, forteller han.

Advokat Svein Holden, som har forsvart Tom Hagen siden han ble siktet, sier at det per nå ikke foreligger planer om å be om erstatning.

– Dersom det skulle bli aktuelt på et tidspunkt, så får vi ta det da. Men foreløpig er det ingen som helst tanker om det, sier Holden.

Symboleffekt

Forsvarsadvokatene i Birgitte Tengs-saken, Stian Kristensen og Stian Bråstein, ønsker ikke å sammenligne de to sakene. 

Likevel mener de begge at Tom Hagen har krav på en god del penger.

– Det er alltid vanskelig å finne rett beløp. Men når du er siktet for drap på egen kone, har man krav på en større sum og et betydelig beløp. Så er spørsmålet hvor stort det er, sier Kristiansen til TV 2. 

– Hvor mye er et større beløp?

– Det er fryktelig vanskelig med de opplysningene jeg har. Det kan være han har krav på millionbeløp. Det kan godt være, tilføyer han.

 Elias Håvarstein / TV 2
SVARER: Stain Bråstein (t.v) og Stain Kristiansen (t.h) er forsvarerne til Johnny Vassbakk. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

 Også kollega Bråstein er varsom i konkrete tall. 

– Det er en ekstraordinær sak. Jeg er ikke i tvil om at erstatningen blir betydelig. Det vil bli stor erstatning uten at jeg vil gå inn på noe tall, sier Bråstein.

– Din klient krever 20 millioner kroner. Kan Tom Hagen forvente lignende?

– Det er ikke riktig å sammenligne de sakene. Det erstatningskravet er det vi mener er riktig i vår sak. Denne saken har mange av de samme elementene. Og de elementene vil selvfølgelig være relevant i Hagen-saken også. 

På spørsmål om pengene vil ha noe å si for multimilliardæren, er svaret klart.

– Det skal ikke jeg kommentere. Saken representerer nok noe mer enn det økonomiske, men det har en symboleffekt. Det er viktig at samfunnet gjør opp for en person som er straffet for en handling de ikke har begått. 

TV 2 har tatt kontakt med Sivilrettforvaltningen – organet som skal utbetale erstatningen.  

Seniorrådgiver Else Kristine Lien svarer følgende:

– Vi har ikke mottatt noe krav i denne saken, og kjenner den kun fra medieomtale. Det er ikke mulig for oss å gjøre en vurdering av hvilken størrelsesorden det kunne være på en slik eventuell erstatning før denne blir behandlet her.

Read Entire Article