Dette har aldri skjedd tidligere: – Det har utelukkende vært positivt

2 hours ago 6



Droner har de siste årene blitt et stadig vanligere syn, og blitt en del av arbeidsverktøyet hos stadig flere bedrifter, etater og organisasjoner.

Og nå utvides bruksområdet for teknologien ytterligere.

Som det første brannvesenet i Norge, tar Tromsø brann og redning nå i bruk droner for inspeksjon av skorsteiner.

– Den risikoen som vi utsetter oss for hver gang vi går opp et tak, minimerer vi veldig. Samtidig så minimerer vi eksponeringa for sot, som vi ønsker å få minst mulig eksponering av, og vi effektiviserer arbeidet veldig med dette, sier Vårin Hofsøy, brannforebygger i Tromsø brann og redning.

Foto: HANS L. ANDREASSEN / NRK

Gevinst for flere

Årlig gjennomfører ansatte i norske brann- og redningsvesen flere tusen inspeksjoner av piper på hustak over hele landet.

Ved bruk av nyanskaffede droner, som så langt har levert overraskende godt, får brannvesenet tidlig skaffet seg den nødvendige oversikten de trenger.

– Det er bare å zoome seg ned, få lyset til å treffe, også ser vi etter hvor mye sot det er, hvilken type sot det er, og om det er behov for å feie. Vi kan også se om det er noen skader eller andre ting med skorsteinen som vi burde gi beskjed om til huseierne, sier Hofsøy.

Tromsø brann og redning tar av med drone

Tromsø brann og redning tar som første brannvesen i landet i bruk droneteknologi til inspeksjon av skorstein, noe brannforebygger Vårin Hofsøy er stolt over.

Foto: Hans L. Andreassen / NRK

I motsetning til en vanlig lommelykt, som gir begrensninger i hvor langt feierne kan se, gir dronene mulighet til inspeksjon av hele pipen, forteller hun.

– Det har vært veldig givende å få være med på denne utviklingen, som er veldig stor i vårt fag. Det er imponerende å se hvordan det blir tatt imot av innbyggerne i Tromsø også, det har utelukkende vært positivt.

Pipeinspeksjon med drone

Dette bildet av innsiden av pipen er tatt med drone.

Foto: Tromsø brann og redning

Utfordringer

Med på reisen har brann- og redningstjenesten i Tromsø fått med seg UiT – Norges arktiske universitet.

– Vi kombinerer teknologi med et bruksområde som har behov for teknologi. Det har skjedd masse endringer innenfor dette yrket i mange år, sier universitetslektor Markus Kristoffer Dreyer, før han fortsetter:

– Nå kan vi bidra med vår kompetanse på droner, og hvordan vi kan ta dette med inn i eksempelvis feietjenesten for å gjøre inspeksjon. Det er noe som er helt nytt, og som da er unikt med dette prosjektet.

Markus Kristoffer Dreyer

UiT: Universitetslektor Markus Kristoffer Dreyer er stolt over det universitetet, studentene og brannvesenet har skapt sammen.

Foto: Hans L. Andreassen / NRK

Tett samarbeid

I utviklingen av prosjektet, som har skjedd i tett samarbeid med Tromsø brann og redning, har utfordringene vært mange for studentene.

Foruten regulativt regelverk, har personvern, vekt, lampe- og lysteknologi og kamerateknikk skapt ulike utfordringer, forteller Dreyer.

– Det som er artig med nettopp dette, er at brannvesenet ønsker å bruke våre studenter i dette prosjektet. Vi har vært med å testfly og kommet med forslag. Det er brannvesenet som har tatt dette videre, og har kommet frem til hva de har behov for.

Det hele endte til slutt opp med en drone som er bygget opp av egne systemer, egne plattformer og med egne lamper, forteller Dreyer.

Hege Andrea Aamodt

LEDER: Avdelingsleder for forebyggende avdeling ved Tromsø brann og redning, Hege Andrea Aamodt.

Foto: Hans L. Andreassen / NRK

Avdelingsleder for forebyggende avdeling ved Tromsø brann og redning, Hege Andrea Aamodt, er ikke i tvil om at det er viktig å bruke hverandres styrker.

– Vi er heldige som er så nære universitet, og har fått til et godt samarbeid med droneteknologi der. Det er ofte når ulike fagmiljø prater i lag at magi kan oppstå, og det er det som har skjedd nå, sier hun.

Feier på taket i Tromsø

Brann- og redningstjenesten utsetter seg for en stor risiko ved inspeksjon av skorstein. Nå har risikoen blitt betydelig redusert ved hjelp av droneteknologi utviklet sammen med UiT.

Foto: Hans L. Andreassen / NRK

Publisert 28.10.2024, kl. 21.46

Read Entire Article