Dette gjør meg både usikker og sint

3 hours ago 4



Jeg frykter et større frafall i løpet av videregående dersom dette blir en realitet!

Foto: Kristin Ellefsen / Fædrelandsvennen

Vet dere at vi kanskje må reise til Søgne for å ta påbygg allerede fra neste år? Det er veldig dumt hvis dette blir bestemt, og vil ramme mange som i utgangspunktet sliter med litt lavere skolemotivasjon enn mange som tar andre studieretninger.

Det er viktig å tilrettelegge for økt interesse for yrkesfag. For mange som sliter på ungdomsskolen så kan yrkesfag være en fin måte å få tilbake motivasjonen for skole og få økt mestringsfølelse. Denne motivasjonen kan fort forsvinne dersom det ikke legges godt til rette for yrkesfag. Å flytte linjer med mer motiverte elever som for eksempel studiespesialiserende, innovatørlinja, IB eller lignende, hadde vært bedre.

Når du har fullført VG2 yrkesfag har du rett til påbygging til generell studiekompetanse. Med det har du grunnlag for å studere på universitet og høgskole. Derfor bør alle skoler ha dette tilbudet og hvis Kristiansands største skole ikke skal ha dette tilbudet så kan det bli sett på som negativt. Det vil bli færre søkere på de yrkesrettede linjene som Helse og oppvekst VG1, barn og ungdomsarbeider VG2 og salg- og servicelinjen.

Denne motivasjonen kan fort forsvinne dersom det ikke legges godt til rette for yrkesfag.

En overføring til Søgne på VG3 fører til lengre skolevei for mange elever. Det var vi ikke forberedt på da vi valgte helse og oppvekst på KKG. Vi trodde at hele videregående kunne fullføres her på skolen. Lengre reisevei vil gå utover søvn på morgenen og fritidsaktiviteter eller annet sosialt liv på ettermiddagen. For elever som bor på Gimlekollen eller i Randesund vil det ta over en time med buss hver vei og de må reise ca. kl. 06.50 for å rekke skolen.

Nok søvn er viktig, og det er forsket på at ungdom mellom 14 og 17 år anbefales å sove minst åtte til ti timer hver natt. Ungdom som får for lite søvn sliter med konsentrasjonen på skolen. Dette gjør at karakterene blir dårlige og prestasjonen på skolen ikke blir så bra som den burde være. Dette kan ødelegge de videre mulighetene for mange. Det kan føre til at de ikke kommer inn på de studiene de ønsker og derfor ikke oppnår de målene de har i livet. Dette kan igjen føre til at det kan være vanskelig å få den jobben de vil ha. Den foreslåtte endringen kan føre til mindre motivasjon og fare for at flere slutter på skolen etter VG2, dersom påbygg må gjennomføres i Søgne.

Det sosiale miljøet som blir skapt på skolen er veldig viktig. Et godt sosialt miljø skaper trygghet, og det gjør det lettere å komme på skolen. Ifølge Utdanningsdirektoratet er skolens oppgave å utvikle et inkluderende fellesskap som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring for alle. Det sosiale fellesskapet starter allerede når vi begynner i VG1. De fleste som søker helse og oppvekst på KKG velger å gå videre på barne- og ungdomsarbeiderlinjen på VG2. Dette er den eneste helselinjen på VG2 som kan velges på KKG. Når vi skal søke VG3 så er det noen som velger å gå i lære og få fagbrev, men mitt inntrykk er at mange på KKG ønsker å gå videre på påbygg.

Det viktigste argumentet for å ønske å gå videre på påbygg på KKG er for mange den sosiale tryggheten som er skapt i løpet av de første to årene, både i klassen og med andre venner på andre linjer. Jeg synes selv at ungdomsskolen var vanskelig, så da jeg skulle søke videregående måtte jeg finne en linje som passet meg og mine behov. Jeg trengte en variert hverdag, noe som gjorde at jeg valgte en yrkesfaglig linje. Da jeg valgte linje, ble jeg fortalt at jeg kunne få tre års skolegang på KKG, to år på yrkesfaglig linje og ett år på påbygg.

Dette var viktig for meg for å skape sosial trygghet og motivasjon for skolen. Dersom påbygg nå blir flyttet til Søgne vil det sosiale livet mitt endres helt. De vennene jeg har fått på KKG utenfor helseklassen vil jeg ikke lenger treffe like ofte hvis jeg må gå på skole i Søgne og jeg risikerer å miste kontakten med dem. Tryggheten rundt det sosiale mister jeg og det kan være vanskelig å finne nye gode venner i løpet av ett år på en ny skole.

Da jeg valgte linje ble jeg fortalt at jeg kunne få tre års skolegang på KKG

Dette gjør meg både usikker og sint på dem som ønsker dette. Jeg vet at jeg ikke er alene om å mene dette. Dette forslaget er viktig å kjempe imot, fordi det kan ramme oss og de som kommer etter oss på yrkesfag på KKG. Jeg vil beholde påbyggklassen på KKG. Håper du også vil bli med og støtte!

Read Entire Article