– Det vil være katastrofalt for alle

2 weeks ago 19



Forsvarssjef Eirik Kristoffersen:

Forsvarssjefen mener verdenssamfunnet må gjøre sitt ytterste for å hindre eskalering av situasjonen mellom Iran og Israel.

 Magnus Nøkland / TV 2
MANER TIL SAMHOLD: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen kommer med klar tale etter nattens angrep. Foto: Magnus Nøkland / TV 2

Publisert 14.04.2024 12:32 Sist oppdatert 3 minutter siden

Natt til søndag gikk Iran til angrep på Israel med over 300 droner og missiler. De aller fleste prosjektilene ble skutt ned før de nådde sine mål, men ifølge Times of Israel er en syv år gammel jente alvorlig skadet etter angrepene.

Israel raser etter angrepene, og kaller dem en «alvorlig og farlig eskalering», mens Iran sier aggresjonen er et svar på et israelsk angrep mot et iransk konsulat i Syria 1. april i år.

Syv medlemmer av Irans revolusjonsgarde ble drept i angrepet. 

Norge, USA og Nato er blant dem som har fordømt nattens iranske angrep.

– Må gjøre alt

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lovet hevn allerede i forkant av angrepene. Han uttalte at «de som skader oss, vil vi skade tilbake»

Netanyahu har foreløpig ikke gått langt i å love noen hevn etter angrepet. Enn så lenge har han nøyd seg med å slå fast at angrepet er avverget, og at Israel vil komme seirende ut av hendelsen.

– Vi avskar, vi sto imot. Sammen skal vi vinne, skrev Netanyahu på X.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen er klar på at det nå blir viktig at partene ikke trapper opp konflikten ytterligere.

– Alt må gjøres for at dette ikke skal eskalere nå. Det er verken Israels eller Irans interesse at dette skal bli en storkonflikt, sier Kristoffersen.

– Det vil være katastrofalt for alle. 

Irans FN-utsending, Amir Saeid Iravani, skriver søndag at landet anser disputten som over etter helgens hevnangrep. 

Conducted on the strength of Article 51 of the UN Charter pertaining to legitimate defense, Iran’s military action was in response to the Zionist regime’s aggression against our diplomatic premises in Damascus. The matter can be deemed concluded. However, should the Israeli…

— Permanent Mission of I.R.Iran to UN, NY (@Iran_UN) April 13, 2024

Samtidig advarer han om at Iran vil slå enda hardere tilbake dersom Israel nå skulle hevne seg. Kristoffersen ber partene om å besinne seg.

– Alt må gjøres for å bryte sirkelen av hevn for hver hendelse. Nå må politiske ledere i hele verden stå sammen for å stoppe denne volden. 

– Dette må brytes

Kristoffersen understreker at Iran er en stor militærmakt i Midtøsten, og viser til at de blant annet har støttet Russlands krigføring i Ukraina med droner. 

Han frykter at Israel vil trosse hans advarsler og gjengjelde angrepet.

– Venter du at Israel vil hevne dette?  

– Israel har svart på alle angrep. Dette er jo en slik situasjon der en handling leder til en annen. Et angrep leder til en respons. Dette er en dynamikk som har vært der i lang tid, og dette må brytes, ellers vil det fortsette. 

 Den israelske statsministerens kontor / NTB
SAMLET GJENGEN: Benjamin Netanyahu har samlet krigskabinettet i forbindelse med de iranske angrepene. Foto: Den israelske statsministerens kontor / NTB

– Biden har stor innflytelse

Både USA, Frankrike og Storbritannia var delaktige i å skyte ned droner og missiler før de nådde Israels jord. 

Ifølge ABC News bidro amerikanske styrker til å skyte ned 70 droner og tre kryssermissilene. Britiske fly bisto også israelerne, som i tillegg fikk hjelp til å patruljere luftrommet av fransk teknologi og personell. 

Av de rundt 300 prosjektilene som ble skutt ut fra Iran, var det kun seks som nådde frem. Foruten den skadede tiåringen, er det foreløpig bare meldt om mindre skader på en forsvarsinstallasjon

Kristoffersen vil ikke slå fast at de amerikanske, britiske og franske bidragene betyr vestlig involvering i en potensiell større konflikt i regionen. 

– USA er veldig tydelig på at de skal støtte Israel dersom de blir angrepet. Det å skyte ned droner og missiler som blir skutt mot Israel, er jo en del av det forsvaret, sier han.

– Om dette blir en storkonflikt, så vil vi jo måtte vente å sa hva andre land gjør. Men nå må alt gjøres for å forhindre det. 

NBC News skriver at president Biden frykter at Netanyahu vil dra USA lenger inn i en regional storkonflikt. De viser til tre kilder tett på den amerikanske statssjefen. 

Samtidig har Biden gjort det klinkende klart utad at USA står fjellstøtt ved Israels side.

I just met with my national security team for an update on Iran’s attacks against Israel. Our commitment to Israel’s security against threats from Iran and its proxies is ironclad. pic.twitter.com/kbywnsvmAx

— President Biden (@POTUS) April 13, 2024

Nå håper forsvarssjef Kristoffersen at Biden og verdenssamfunnet for øvrig gjør alt i sin makt for å unngå eskalering av konflikten.

– Vil det være mulig å stole på at Netanyahu vil bidra til å hindre en eskalering?

– Det vil nok ikke være han som gjør det. Det må være verdenssamfunnet og Sikkerhetsrådet. Også president Biden har stor innflytelse over dette, sier Kristoffersen.

– Men til slutt så er det jo også opp til Netanyahu. Men han har vist at han er svekket etter angrepet fra Hamas 7. oktober, så han er i en vanskelig posisjon, sier Kristoffersen. 

– Iran er noe annet

Read Entire Article