– Det er viktig å være ærlig om

1 week ago 17



DRAMMEN SYKEHUS (TV 2): Særlig én utfordring trekkes frem, når landets nye helseminister skal ta fatt i en omfattende jobb.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
NYSGJERRIG: Jan Christian Vestre stilte mange spørsmål til de ansatte på Drammen sykehus under sitt første sykehusbesøk. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Publisert 27.04.2024 10:53

– Hei! Jan Christian heter jeg, veldig hyggelig å være her, sier den ferske helseministeren på vei inn hovedinngangen på Drammen sykehus. 

Kanskje var det ikke tilfeldig at Jan Christian Vestre la sitt første sykehusbesøk til akkurat Vestre Viken. 

– Det synes jeg er stort. Gleder meg til å lære mer. 

– Det er viktig 

For det er mye å lære seg og sette seg inn i, når man skal ta over Helse- og omsorgsdepartementet. 

– Det er et stort felt, og derfor er det viktig å være ute og lytte til de flotte legene, sykepleierne og alle de andre viktige faggruppene vi har i vår helse- og omsorgstjeneste, sier han til TV 2. 

Derfor tok han fredag turen til Drammen sykehus, for å høre hvordan de jobber. 

Der fikk Vestre både en innføring i sykehusets utstrakte bruk av kunstig intelligens, og han fikk snakke med mange av de ansatte. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
MANGE Å HILSE PÅ: Det ble mange håndtrykk og samtaler på Jan Christian Vestre under sykehusesøket. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– En utfordring 

Vestre tar fatt på jobben som helseminister med stor entusiasme. Vel vitende om at han har en massiv jobb foran seg. 

– De fleste er veldig fornøyd med den hjelpen de får. Også vet vi at vi har en utfordring med ventetidene. De begynte å øke i 2017, og skjøt fart under pandemien. Også har vi dessverre ikke klart å få dem ned. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
IVRIG: Jan Christian Vestre hadde med seg notatboka og noterte flittig på første rad. Flere spørsmål hadde han også. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Dagen før Vestre tiltrådte som helseminister, slapp Kantar sitt helsepolitiske barometer for 2024

– Beste i verden

Der oppgir hele 27 prosent at de befant seg i en situasjon der de selv eller pårørende ikke fikk nødvendig helsehjelp, i året som var. 

– Hva sier det om den situasjonen vi står i?

– Jeg mener at vår felles helsetjeneste skal være den beste i verden. Og da er det viktig at vi tar tak i de utfordringene vi har. Folk kan være helt trygge på at om de trenger akutt hjelp eller er alvorlig syk, så får du hjelp i verdensklasse, sier helseministeren. 

Så kommer det likevel et men. 

– Det er også viktig å være ærlig om de utfordringene vi møter. Og jeg tror det er en del som bekymrer seg for at ventetidene har økt. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
KUNSTIG INTELLIGENS: På Drammen sykehus bruker de KI når de skal analysere røntgenbilder. Det imponerte helseministeren stort. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

De lange køene trekkes derfor frem som noe av det viktigste Vestre nå må ta tak i. 

– Det blir en viktig prioritering. 

Read Entire Article