Vil stramme inn på fridagene

1 week ago 15



Vi står foran mange røde og inneklemte dager i mai. Flere mener vi kan vrake noen av dem.

 Goran Jorganovich  / TV 2
DEILIG MED FRI I MAI: Men noen mener vi med fordel kan stramme inn på alle fridagene. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Publisert 09.05.2024 00:10

I mai er det mange røddager og inneklemte dager som gjør at arbeidsmåneden for mange blir kortere enn vanlig. Unge Venstre-leder Ane Breivik mener vi bør skrote de kristne røddagene.

– I Norge i dag har vi et stort antall faste helligdager, og færre fleksible feriedager enn vi kanskje kunne ønsket oss. De fleste av oss setter pris på fri i mai, men fridagene går ut over religiøse minoriteter som gjerne skulle tatt ut fridager i henhold til sin tro, sier Breivik.

Hun mener Kristi himmelfartsdag er et typisk eksempel på en dag som kunne vært gjort om til en fleksibel feriedag, eller gått inn i en helligdagspott hvor man kunne bestemt selv hvilke dager man skulle ha fri.

– Staten bør ikke bestemme hvilke dager som skal være hellige for deg. Mange land har slike ordninger, som for eksempel USA.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
VIL SKROTE: Unge Venstre-leder Ane Breivik har mer troa på en hellidagspott folk kan fordele selv. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Unge Venstre-lederen mener en slik løsning må til for å sikre et livssynsnøytralt samfunn.

– Arbeidsgivere organiserer allerede i dag feriedager i dialog med arbeidstakerne, så dette tror jeg man kan løse fint, sier Breivik.

– Viktig at folk jobber

Onsdag gjestet Christian Syse, tidligere ambassadør til Sverige, «Nyhetskompaniet» på TV 2. Han er til dels enig med Unge Venstre-lederen.

– Som økonom tenker jeg det er veldig viktig at folk jobber. Så jeg tenker nok at man kanskje kan stramme inn litt.

Han mener likevel det er ok å ta ut en av fridagene sine på en inneklemt dag.

– Hvis man tar hjemmekontor den dagen er det vel ikke alle som er så produktive, sier Syse.

 Jonas Been Henriksen
NYHETSKOMPANIET ONSDAG: Christian Syse, Bahare Viken og Terje Sporsem. Foto: Jonas Been Henriksen

Hadde dobbelt så mange før

Journalist Bahare Viken gjestet også «Nyhetskompaniet» onsdag. Mai er hennes favorittmåned, og hun kan ikke tenke seg å skrote eller flytte noen av fridagene.

– Jeg synes det er koseligere å ha fri sammen. Disse fridagene gir et slags samhold, man gleder seg og kan finne på noe sammen når alle har fri, sier hun.

Vi har ti røde dager i Norge foruten søndagene. I riktig gamle dager hadde vi faktisk dobbelt så mange. I 1770 hadde vi en revisjon av festdagene, så fra 1771 endte vi opp med ti festdager færre.

– Begrunnelsen var at fridagene ble mer brukt til lediggang og laster enn til gudsdyrkelse. Derfor mente man det var viktigere å bruke disse dagene til arbeid i stedet, sier Geir Thomas Risåsen, konservator ved Norsk Folkemuseum.

 Konservator Geir Thomas Risåsen ved Norsk Folkemuseum forteller at man strammet inn på antall fridager tilbake i 1770.
HADDE FLERE FRIDAGER FØR: Konservator Geir Thomas Risåsen ved Norsk Folkemuseum forteller at man strammet inn på antall fridager tilbake i 1770.

Skal klippe plena

Fridagene i mai blir brukt til mye annet enn gudsdyrkelse i dag også. Komiker Terje Sporsem har planen klar for Kristi himmelfartsdag:

– Jeg skal klippe gresset, til naboens store glede.

Sporsem er ateist, men spøker med at man blir religiøs når man skal dø og ved kristne høytider.

– Pinsa er det litt verre med. Jeg har ikke et så tett forhold til Den hellige ånd. Det er jo den mest googla setningen rundt pinsa også: «Hva er pinse», ler han.

 Frode Sunde / TV 2
SKAL KLIPPE PLENA: Komiker Terje Sporsem har planenen klare for Kristi himmelfartsdag. Foto: Frode Sunde / TV 2

Komikeren har bursdag på selveste nasjonaldagen, og er usikker på om han mener noen av fridagene i mai bør fjernes.

– Det er sikkert vanskeligere for oss som har levd noen år, og som er vant til alle fridagene. Men det er jo så mange fridager i mai at jeg nesten har glemt hvor mange det er. Jeg hadde glemt at himmelspretten er på torsdag.

Konservator Geir Thomas Risåsen påpeker at det er lange tradisjoner som eventuelt blir brutt, dersom vi fjerner noen av fridagene.

– Åtte av de ti røddagene er gamle, kirkelige høytidsdager. Utenom dem er det 1. mai og 17. mai. De kirkelige har fulgt oss i tusen år, så det er lange tradisjoner vi snakker om her.

Read Entire Article