TOKYO (TV 2) På besøk hos den viktige allierte i øst, står én ting høyt på statssekretærens ønskeliste. Mulige handelskriger står på agendaen.
Publisert 05.02.2025 05:13 Sist oppdatert nå
Ved inngangen til den staslige banketthallen, står ambassadør Kristin Iglum og statssekretær Andreas Kravik. Med faste håndtrykk og godt innøvde bukk, tar de i mot gjestene som ryr inn I hopetall.
Gjestene det offisielle Norge er vertskap for, har pyntet seg i dress, elegante kjoler, høye hæler eller nylakkede sko – mens et knippe av dem også stiller i sine peneste kimonoer.
På mottakelsen på eksklusive Imperial Hotel hylles fredsprisvinneren Nihon Hidankyo. Men banketten i Tokyo er ikke den eneste grunnen til at utenriksdepartementets statssekretær Kravik har reist helt fra Norge.
– Vi står i en ganske urolig situasjon, da er det viktig for oss å ha kontakt med stabile demokratier som Japan, sier Kravik til TV 2.
Diskusjonen med japanere skal blant annet handle om kunstig intelligens, om Kina og Russland – og om USA og bryggende handelskriger.
Øverst på listen
– Norge og Japan har vært gjensidig opptatt av å håndtere situasjonen på en måte som bevarer det handelssystemet vi har under Verdens handelsorganisasjon, sier Kravik.
Denne uken har spørsmålet om hvorvidt USA med Donald Trump ved roret er villig til å styre verden ut i handelskriger. Den amerikanske presidenten har innført straffetoll mot Kina, Canada og Mexico – men har satt de to sistnevnte på vent.
Den økonomiske uroen er hverken Norge og Europa, eller markedene øst i Asia tjent med. Denne uken har børsene både hjemme i Oslo og i Japan stupt.
– Så det er blant hva vi ønsker å diskutere med Japan. Hvordan skal vi sørge for at vi ikke ender i en global handelskrig? sier Kravik.
Han legger ikke skjul på hva som står øverst på ønskelisten hos den norske regjeringen.
– Det er ikke noen hemmelighet. Vi er opptatt av å få en økonomisk partnerskapsavtale med Japan. Det har vært tema mellom oss før, og er noe vi kommer til å intensivere, sier statssekretæren.
Norge har i litt over et år hatt en avtale om strategisk partnerskap med Japan. Nå ønsker man altså et enda bredere partnerskap.
– Likesinnet
Samtidig er den norske diplomaten opptatt av at det er andre spørsmål også som i denne omgang er «minst like viktig» å ta opp. Det er andre gang han er i Japan i løpet av det siste halvåret. De har mye å prate om:
Næringslivssamarbeid, det geopolitiske bildet og «alle disse felles prioriteringene vi har», lister Kravik opp.
– Japan er såpass langt unna Norge, men likevel så likesinnet Norge. Det gjør at det er veldig viktig for oss å ha regelmessig kontakt for å utveksle synspunkt, og se etter områder for samspill, fortsetter han.
Geopolitisk er også Øst-Asia blitt viktig for Norge å følge med på: Uro i Sørkinahavet, stadige spenninger rundt Taiwan og et Nord-Korea som rasler med sablene.
Her leter Norge etter kunnskap fra en av sine aller nærmeste venner i nærområdet:
– Japan har et forhold til og ligger nærme Kina, som er viktige for oss å forstå, sier Kravik.
I tillegg står Japan Nato nært, og Norge er kontaktland for japanerne i alliansen.
– Nord-Koreas forsøk på å underminere sikkerhetsarkitekturen her i Stillhavet er skummel, mener Kravik.
Les også: Her står Gram på Nord-Koreas dørstokk
På jakt etter løsninger
På The Imperial Hotel, et steinkast fra keiserpalasset i Tokyo, går 92 år gamle Terumi Tanaka på scenen. Han overlevde atombombingen av Nagasaki, og er generalsekretær for fredsprisvinner Nihon Hidankyo.
– Jeg håper den japanske regjeringen vil gjøre like mye som den norske for å avskaffe atomvåpen, sier Tanaka.
I salen sitter mange fra hans egen organisasjon, mange av dem like grå i håret som ham selv.
De håper, i likhet med også yngre japanere og nordmenn, at Nagasaki vil forbli den siste byen i verden som ble mål for atomvåpen.
Atomvåpen blir nevnt også når statssekretær Andreas Kravik lister opp store globale problemer som må løses:
– Vi har klimakrisen, vi har kunstig intelligens som kommer til å endre samfunnet våre. Vi har biologiske våpen som kan komme på avveie, og atomvåpen som kan komme på avveie, starter han.
Også må man passe på å unngå opprustning i verdensrommet, og man må unngå at det bryter ut flere kriger og konflikter i en verden hvor det allerede har blitt flere slike, fortsetter han.
– De kan ikke løses uten at man har et skikkelig globalt samarbeid, sier statssekretæren. Samarbeidet har blitt vanskeligere som følge av mistilit mellom det globale nord og sør.
Men Kravik er tydelig på at løsningene ikke er mulige å finne uten samarbeid med land utenfor Europa, USA, Japan og andre land vi liker godt å samarbeide med. Vi må også finne løsninger med mer undertrykkende regimer, som for eksempel Kina.