Den sterke kvinnen bak Kamala Harris

2 weeks ago 15



Hun er god for 158 milliarder kroner – og en nær venn av Kamala Harris.

 Patrick T. Fallon / AFP / NTB
GODE VENNER: Laurene Powell Jobs introduserer Kamala Harris under en konferanse i Los Angeles 7. juni 2022. Foto: Patrick T. Fallon / AFP / NTB

Publisert 08.10.2024 09:06

Amerikanerne har til dags dato aldri stemt frem en kvinnelig president, selv om Hillary Clinton var nær i 2016.

Etter at 128,8 millioner amerikanere hadde avgitt sin stemme, var Clinton snaut 78.000 stemmer fra å slå Donald Trump den gang.

Nå har Trump en ny utfordrer i visepresident Kamala Harris.

Og nok en gang går det mot et svært jevnt valg i USA.

Penger og innflytelse

Harris har imidlertid et trumfkort: En av hennes beste venner er også en av verdens rikeste kvinner.

– For å drive politikk i USA, nesten uansett nivå, er du avhengig av penger. Det er en konsekvens av måten det amerikanske valgsystemet er skrudd sammen på, sier kommentator Sigrid Rege Gårdsvoll i Vårt Land og Amerikansk Politikk til TV 2.

 J. Scott Applewhite / AP / NTB
I DET HVITE HUS: Laurene Powell Jobs tar imot Presidentens frihetsmedalje – USAs høyeste sivile utmerkelse – fra president Joe Biden på vegne av sin avdøde ektemann Steve Jobs.) Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

– Det virker som det er en vennskapsrelasjon her, i tillegg til rådgiverfunksjon, legger Gårdsvoll til.

Laurene Powell Jobs er god for 158 milliarder kroner, noe som holder til 139. plass på Forbes’ liste over verdens rikeste mennesker.

Etter at ektemannen Steve Jobs døde av kreft i 2011, har hun blitt et stadig mer omtalt navn blant lobbyister i USA.

I 2012 ble hun invitert til å sitte sammen med førstedamen Michelle Obama under Barack Obamas «State of the Union»-tale.

Fire år senere støttet hun Hillary Clinton, Obamas etterfølger som Demokratenes kandidat. 

Jobs deltok blant annet i en middag hvor de rundt 20 deltagerne betalte 200.000 dollar hver til Clintons valgkamp.

– Det var nære på i 2016, men samtidig er det betegnende hvem kandidaten var. Hillary Clinton har vært i offentligheten i en mannsalder. Hun var ikke en god kandidat, for hun hadde en historikk som gjorde at store deler av amerikansk offentlighet ikke likte henne. Så kan man være enig eller uenig i om det var rettferdig, sier Sigrid Rege Gårdsvoll.

Nå i sommer var Laurene Powell Jobs en av dem som sørget for at USA nå har en ny kvinnelig kandidat. Ifølge New York Times spilte hun «en nøkkelrolle» da sittende president Joe Biden ble overtalt til å trekke seg.

Avisen skriver at Kamala Harris og Laurene Powell Jobs er så nære venner at visepresidentens stab omtaler Jobs som «LPJ».

– Jeg stemmer på henne

Jobs donerte 500 dollar til Harris da sistnevnte stilte til valg for første gang, i 2003, som distriktsadvokat i San Francisco.

Året etter deltok begge i «March for Women’s Lives» i Washington, som del av en gruppe kvinnelige ledere fra Bay Area, organisert av Andrea Dew Steele.

– Laurene var hjelpsom i starten av Kamalas karriere, sier Dew Steele til New York Times.

 Susan Walsh / AP / NTB
ØVERST TIL HØYRE: Laurene Powell Jobs var blant gjestene som satt sammen med førstedame Michelle Obama under president Barack Obamas tale til nasjonen 24. januar 2012. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

En felles venn, Susie Tompkins Buell, forteller at vennskapet var veldig tydelig for alle som befant seg i rommet da Harris ble tatt i ed som justisminister i California i 2011.

– Laurene kikket så stolt bort på Kamala da hun snakket, og du kunne se hvor stolt hun var av venninnen, sier Buell.

Under valgkvelden i 2016, da Clinton tapte for Trump og Harris ble valgt inn til Kongressen, var Jobs og Harris sammen i et selskap og feiret senatorplassen til Harris med god mat og selfier.

Året etter stilte Jobs opp i et intervju, noe hun sjelden gjør. Det var under en teknologikonferanse, på en scene, med journalist Kara Swisher. Jobs tok med seg Harris opp på scenen.

Swisher spurte da om Powell Jobs kunne tenke seg å stille som presidentkandidat i 2020.

– Vel, én av oss burde gjøre det. Jeg stemmer på henne, sa Jobs og pekte på Harris.

Får ministerpost?

Etter at Laurene Powell Jobs ble majoritetseier i det politiske magasinet The Atlantic i 2017, har hun vært mer nølende med å støtte Demokratenes kandidater, skriver New York Times.

Hun har imidlertid sendt pengesterke venner en liste med 17 organisasjoner som støtter Kamala Harris, som hun oppfordrer dem til å donere penger til nå som venninnen jobber for å bli USAs første kvinnelige president.

Og kanskje ender hun opp i en fremtidig Harris-administrasjon, som ambassadør til et land eller leder for en etat.

– Når du gir mye penger til én kandidat eller ett parti, kan du i aller høyeste grad kjøpe deg innflytelse. De siste ambassadørene til Norge har gitt mye penger til valgkamper, påpeker Gårdsvoll.

I 2022 ble Laurene Powell Jobs spurt om hun kunne tenke seg en karriere i Washington.

–Det er ikke intensjonen min, men jeg vil ikke nødvendigvis skygge unna en slik mulighet, svarte hun da.

Read Entire Article