Den såkalte «sykefraværsdebatten» i Norge er frakoblet fakta og virkelighet

1 month ago 28



Den såkalte «sykefraværsdebatten» i Norge er frakoblet fakta og virkelighet, mener Ronny Kjelsberg. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Publisert: 10.02.2025 06:00

Det nevnes ofte at Norge har «verdens høyeste sykefravær», men det nevnes sjelden at sykefravær mellom land overhodet ikke kan sammenlignes direkte.

Det er fordi andre land har ulike ordninger, forskjellige tidspunkt for når folk går over på andre ytelser, og svært ulik yrkesdeltagelse.

Norge har for eksempel en av de høyeste yrkesdeltagelsene i verden. Dersom vi klarer å inkludere flere med dårlig helse i arbeidslivet, er jo det en bra ting, men det vil føre sykefraværet opp. Alternativet er derimot at de er helt ute av arbeidslivet som uføre.

Det er svært uheldig – derfor kan et høyt sykefravær være en svært positiv ting rent samfunnsøkonomisk.

Det nevnes at sykefraværet har økt mye de siste årene, men det nevnes sjelden at dette skjer over hele verden, og at det øker mindre i Norge enn i de fleste andre sammenlignbare land. Dersom vår «rause» sykelønnsordning hadde noe med saken å gjøre, burde det kanskje ikke være slik?

I spekulasjonene om årsak til økningen nevnes svært sjelden ettervirkninger av koronaen som årsak. Dette på tross av at vi nå har en solid norsk studie som peker på nettopp det som en årsak. Folk er ikke latere – folk er faktisk fysisk sykere!

Som en av FHI-forskerne (Folkehelseinstituttet) bak studien sa til NRK: «De som diskuterer økt sykefravær uten å nevne covid-19 og senfølger, fører ikke en seriøs diskusjon.»

Det er svært mange som ikke fører en seriøs diskusjon om sykefravær i Norge. Kanskje har de helt andre agendaer enn å få folk friskere? Kanskje vil de kutte i og bygge ned velferdsstaten, bit for bit, i en ideologisk drevet kamp for mindre felles velferd for de mange og mer privat rikdom for dem som har mest?

Men det kan de selvsagt ikke si høyt, for det er ikke særlig populært i Norge. Så da må de ty til stråmenn.

Heldigvis lar få seg lure, og om man beveger seg litt utenfor aviskommentariatet og NHO-konferanser (Næringslivets Hovedorganisasjon), er støtten til full lønn under sykdom enorm blant vanlige arbeidsfolk. Og vanlige arbeidsfolk har rett.

Read Entire Article