GEORGETOWN (TV 2): Elon Musk og Tesla har blitt skyteskive for Trump-motstanderne etter omfattende kutt og oppsigelser i statsapparat og trygdevesenet i USA.

Publisert 23.03.2025 17:00
På gata utenfor en Tesla-butikk i den amerikanske hovedstaden står et femtitalls demonstranter og roper slagord mot teslasjef Elon Musk.

På rekordtid har Musk blitt en hovedfiende for motstandere av USAs president Donald Trump.
Over hele USA samles demonstranter utenfor Teslabutikker for å demonstrere hver lørdag.

– Han er en ikke-valgt, papirmilliardær på ketamin som har brukt motorsag mot statsapparatet. Han er Dr. Evil, sier Melissa Knutsen til TV 2.
Og den norskættede kvinnen er ikke alene om å rase mot Musk.
Med sitt Departement of Government Efficiency – DOGE – har Musk fått skylda for at titusenvis av statlige ansatte har mistet jobben.
Mistet helseforsikringen
En av dem som har fått sparken, er Dave Paprocki som arbeidet i den amerikanske bistandsorganisasjonen USAID.
Han ble først suspendert, men trodde det ville løse seg i løpet av noen dager. Det gjorde det ikke.
– De ga oss 30 minutter til å hente tingene våre. Så jeg mistet alle filene mine, alle kontaktene mine, alt jeg hadde, sier Paprocki fortvilet.

Tirsdag denne uken besluttet en føderal dommer at avviklingen av USAID trolig strider mot den amerikanske grunnloven på en rekke punkter og at den derfor straks må stanse.
Men det er lite trolig at Trump-administrasjonen vil følge kjennelsen.
Dave Paprocki tror ikke han får jobben tilbake.
– Nå er jeg uten jobb og helseforsikring. Jeg tar hva som helst.

Boikotter Tesla
Musk sin politiske rolle og kontroversielle oppførsel har fått bilkjøpere både i USA og Europa til å skygge unna Tesla.
På kort tid har Tesla-aksjen stupt fra toppnoteringen 450 dollar til rundt 230 dollar.
Demonstrasjoner og boikott har rammet så hardt, at Trump og Musk nylig opprettet den rene Tesla pop-up-butikken på plenen utenfor Det hvite hus.
Det kunngjorde Trump at han nettopp hadde kjøpt en splitter ny Tesla, og oppfordret tilhengerne sine til å gjøre det samme.
Men langt fra alle nøyer seg med å demonstrere. Tesla-biler har blitt stukket i brann og ødelagte, og både ladestasjoner og Tesla-utsalg har blitt ramponerte.
USAs justisminister Pam Bondi kunngjorde nylig at alle slike angrep vil bli sett på som innenlands terrorisme, og at gjerningsmennene risikerer mellom fem og 20 år i fengsel.
Også president Trump har kalt demonstrantene terrorister, og sagt at de bør behandles langt strengere enn demonstrantene som ble dømt for stormingen på Kongressen den 6. januar 2021

Tilbake ved demonstrasjonen i DC møter vi Perry Roberts, som står og ser på demonstrasjonen.
Han mener ytringsfriheten bør respekteres, men mener grensen går ved fysiske angrep.
– Dette er greit, sier han og peker mot demonstrantene.
– De har et viktig budskap å komme med. Men brannbomber? Det er ikke greit. Dersom du gjør det er du å regne som en terrorist, sier han til TV 2.