NRK kan nå fortelle detaljer om den topphemmelige, internasjonale politietterforskingen.
De siktede er mistenkt for å ha bedratt eldre i hele Norden – og norske ofre har lidt de største tapene, sier finsk politi til NRK.
Det kriminelle nettverket Loyal To Familia (LTF) er forbudt i Danmark. Der knyttes de til en rekke drap, drapsforsøk og omfattende narkotikakriminalitet.
Åtte personer med statsborgerskap eller bostedsadresse i Danmark ble pågrepet i Helsinki i juni.
– To av de pågrepne er medlemmer av LTF, mens flere andre anses som relaterte til gjengen, opplyser dansk politi.
– Det er politiets vurdering at flere av de åtte anholdte er bakmenn i nettverket, står det.
Den norske politiadvokaten Christian Stenberg sier politiet mener at de danske gjengkriminelle har organisert bedrageriene.
– Vår hypotese er at det er nordmenn som har ringt de fornærmede, og tatt selve telefonsamtalen, sier han til NRK.
Han sier politiet foreløpig vet lite om hvordan danske «organisatorer» kom i kontakt med norske «oppringere».
En av de som sitter varetektsfengslet i Norge er dansk statsborger. Stenberg sier politiet mener han har hatt «en mer overordnet rolle».
Enda flere av de danske kriminelle kan overføres hit, bekrefter han videre.
– Det etterforskes fortsatt mot dette miljøet, og det ligger an til at deler av saken blir ført for retten i Finland, og deler i Norge. Danskene skal også se om de finner straffbare bedragerier begått i Danmark mot danske borgere.
Tap på rundt 12 millioner kroner
De fleste ofrene er norske og det er nordmenn som har tapt mest penger på bedrageriene. Saken vokser fortsatt i omfang.
– Hvert offer har tapt minst et par tusen euro, noen av dem betydelig mer. Totalt er det økonomiske tapet blant de fornærmede i saken vi etterforsker rundt en million euro, sier overbetjent Janne Takkunen i finsk politi til NRK.
En million euro tilsvarer nesten 12 millioner kroner.
Minst 25 personer er pågrepet i Norge og Finland i forbindelse med saken. De ni nordmennene, alle mellom 19 og 25 år, er varetektsfengslet i Norge.
- Tre av nordmennene som ble pågrepet i Finland 4. juni, blir i disse dager overlevert til Norge. Ytterligere to ble løslatt i Finland og pågrepet i Norge senere denne høsten.
- En norsk 19-åring ble pågrepet i Norge i juli i år.
- I oktober ble en dansk statsborger og tre norske menn pågrepet i Oslo.
Ifølge en av de ferskeste fengslingskjennelsene, har norsk politi tatt beslag i 53 elektroniske enheter.
Øystein Storrvik er forsvarer for den danske statsborgeren som er fengslet i Norge. Hans klient nekter straffskyld, og avviser å ha hatt en overordnet rolle.
– Vi mener bevisene ikke dekker en sånn påstand. Han ble løslatt i Finland og arrestert igjen her, og mener det ikke er bevismessig dekning for å si at han har en sånn rolle, sier Storrvik til NRK.
– Flere dansker er varetektsfengslet i Finland. Har din klient kjennskap til disse?
– Det har jeg ingen opplysninger om, svarer Storrvik.
Aksjon mot leilighet i Helsinki
Flere av de siktede i bedragerisaken skal ha sittet i leiligheten. som er utstyrt med ruteparkett og marmorplater på kjøkkenbenken når de ringte eldre i hele Norden.
Leiligheten fungerte som bandens «callsenter».
De som bodde og jobbet der utga seg for å være bankansatte og politi når de ringte ofrene. Flere av dem fikk kontoene sine tappet for millioner av kroner.
– Grupper med mennesker har samlet seg på enkelte adresser. Derfra har de ringt hovedsakelig eldre personer i ulike land, og overtalt dem til å gi fra seg innlogging til banken, sier overbetjent Takkunen, som leder politisamarbeidet mellom Finland, Norge og Danmark.
Politiet beskriver bedragerinettverket som en «multinasjonal enhet». Takkunen sier at lignende callsentrene har dukket opp i flere ulike land.
– Vi syns det har et ganske profesjonelt preg. Vi ser spor av at noen har vært organisatorer, noen har rekruttert, og noen har vært oppringere. Det i seg selv gir et veldig organisasjonspreg, sier politiadvokat Stenberg.
– Mindre risikabelt enn narkotika
I tidligere fengslingskjennelser står det at bedrageriene mot eldre i Norden ikke har opphørt etter pågripelsene.
«Det er flere andre involverte personer som politiet ikke har oversikt over», heter det i en kjennelse fra Oslo tingrett.
Samtidig sier politiadvokat Stenberg at denne formen for bedrageri stoppet opp for rundt en måned siden.
– At det blir fokus på det er preventivt. Jeg tenker også at vi har pågrepet veldig mange som har drevet med dette. Så alle de pågripelsene, i tillegg til medieomtalen har sendt et sterkt signal til de som har holdt på med det, og det kan se ut som de har sluttet, sier han.
Overbetjent Takkunen mener det er for tidlig å si om man vil se mindre til denne typen bedragerier i Norden fremover som følge av etterforskningen.
– Men det virker som om vi har klart å takle hvert fall en aktiv celle som var ansvarlig for en betydelig kriminalitetsbølge, sier Takkunen.
Han understreker at tilsvarende celler fortsatt eksisterer.
– Dette framstår som en mindre risikabel metode for kriminelle enn andre typer kriminalitet, slik som narkotikakriminalitet. Andelen «vellykkede» saker er også relativt høy.
Klienten til Bjørn Aksel Henriksen, en 22 år gammel mann, erkjenner ikke straffskyld.
– Siktelsen er alt for vag og min klient har ikke hatt dokumentinnsyn, så det er helt umulig å forholde seg til siktelsen, sier forsvareren til NRK.
Forsvareren til mannen som ble utlevert til Norge for to uker siden, Espen Wangberg, sier hans klient også nekter straffskyld. Også klienten til Marius Dietrichson gjør det.
19-åringen erkjenner straffskyld for sin involvering i Finland, hvor han var en kort periode, opplyser hans forsvarer Tor Even Gjendem.
Publisert 28.11.2024, kl. 09.30