BSU – klar for å skrotes?

3 days ago 8



Å vrake BSU-ordningen er det samme som å svikte de unge, skriver Ellisabeth Landsverk. Foto: Kravik

Ordningen bør tvert imot styrkes.

Publisert: 27.10.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Boligsparing for ungdom (BSU) stuper, men forslaget om å vrake ordningen er det samme som å svikte de unge. Ordningen bør tvert imot styrkes.

Jeg møter unge som er opptatt av sparing og etterspør kunnskap om temaet. De har et viktig poeng. Tall fra Norsk Gjeldsinformasjon viser at unge mellom 18 og 24 år har en samlet forbruksgjeld på rundt 2,7 milliarder kroner. Omtrent 300 millioner kroner mer enn året før.

Parallelt med dette har sparing i BSU sunket med nesten 15 milliarder kroner siden 2021, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

SSB-forsker Erlend Eide Bø mener nå at hele ordningen bør skrotes.

Det er dyrtid og vanskeligere for mange å spare nå. Men hadde ordningen vært gunstigere, ville trolig flere valgt BSU. At BSU-tallene stuper, sier seg selv. Ordningen er moden for endring:

  • I 2022 mistet unge muligheten til å spare videre i BSU etter at de har kjøpt seg bolig.
  • I 2023 ble skattefradraget halvert fra 20 til 10 prosent.
  • Regjeringen foreslår nå en økning av frikortgrensen fra 70.000 til 100.000. Det er positivt, men betyr at unge må tjene mer før de får utnyttet skattefradraget i ordningen.

BSU er fortsatt viktig:

  • Det er en risikofri måte å spare til boligdrømmen på.
  • Du får skattefradrag og god rente.
  • Beløpet låses til bolig.

Jo tidligere du begynner å spare, desto bedre økonomiske vaner får du. Når du søker lån, er sparing noe bankene vektlegger. Gode sparevaner gagner deg.

Dagens unge har tilgang til mer kunnskap om sparing enn tidligere generasjoner. En del har startet med langsiktig sparing i fond, og det er bra. Men hva med dem som ikke tør å spare i aksjemarkedet? Kan vi gi dem en attraktiv BSU-ordning?

For at BSU skal fungere etter hensikten, må den styrkes.

  • Øk det totale sparebeløpet til minst 450.000 kroner. Totalsummen bør gjenspeile hva som er en realistisk egenkapital. Dagens maksgrense på 300.000 er ikke nok til en bolig på 2 millioner kroner.
  • Øk BSU-grensene til minst 40.000 kroner i året.
  • Øk skattefradraget. Det bør heves til 20 prosent igjen.
Read Entire Article