Børsene har åpnet i Asia, og ikke uventet har fallet begynt. Men noen sitter på aksjene og håper Trump vil snu.
Publisert 03.02.2025 05:58
Trump har innført straffetoll mot Canada, Mexico og Kina. Etter at to av landene svarte med straffetoll mot USA, er de første skuddene i det som kan bli en handelskrig avfyrt. Ifølge Trump vil det gjøre USAs økonomi sterkere, men så godt som alle økonomer er uenige med ham.
Mandag får vi de første svarene på hvem som har rett.
Kan komme overraskende vending
– Trumps trekk var første slag i det som kan bli en destruktiv, global handelskrig og en økende inflasjon i USA som kan «komme raskere og større enn vi opprinnelig trodde, sa Paul Aschworth i Capital Economics til The Guardian søndag.
I dag får vi se hvordan dette faktisk slår ut. Her kommer de første tallene:
- Amerikanske aksjer falt i tidlige børstimer i Asia, med 2,35 %.
- Amerikanske oljepriser økte med mer enn 2 dollar i den asiatiske handlene og bensinpriser lenger frem i tid økte med mer enn 3 %.
- Taiwans Taiex falt med 4,4 % da den åpnet, mens Japans Tomix-indeks gikk ned med 2,3 %.
- Europeiske aksjer gikk ned med mer enn 3 %. The Guardian setter det i sammenheng med at Trump har sagt det definitivt vil komme tollsatser mot EU-land.
– Noen analytikere fortsetter å gamble på at forhandlinger i siste øyeblikk kan forsinke eller avvikle tollsatsene helt, skriver nyhetsbyrået Reuters i morgentimene mandag.
Økonomer i Goldman Sachs publiserte et notat søndag der de spådde at tollsatsene mot Canada, Mexico og Kina ikke kom til å være et permanent tiltak.
Alle detaljer om de nye tollsatsene er heller ikke offentliggjort enda. Det hvite hus har vært helt uklare på varigheten på straffetollen. Også Canada og Mexico har varslet mer informasjon om hvilke konkrete varer de legger tollsatser på denne uken.
Noen analytikere tror altså at det foregår forhandlinger, og kanskje er det farlig å tro for mye på utspillene til Trump. Tollsatsene kan være kortvarige. I så fall bør investorene ha is i magen.
Det er også fullt mulig at dette er strategi fra Trump. Han kan ha lansert tollsatsene mens børsene var stengt, og deretter med vilje gitt seg selv et spillerom til å gjøre justeringer når han ser hva som skjer når de åpner på mandag.
Frakter inn gullbarrer
Noe overraskende stupte også kryptovalutaer i verdi mandag morgen. Ifølge Reuters analytiker er årsaken at tollkrigen Trump har satt i gang gjør investorer usikre, og de trekker seg ut av risikable investeringer.
Gull er kjent for å være den tryggeste investeringen, og prisene på gull og sølv har økt kraftig den siste tiden. Bank-giganten JPMorgan har lagt opp til å lever fire milliarder i gullbarrer til New York denne måneden, noe som er et klart tegn på at de forventer at investorer ønsker å sikre seg mot børsfall. Det skriver Bloomberg.
Sølv har også steget i verdi, og ifølge Bloomberg har det blitt lønnsomt å frakte sølv inn i landet med fly. Når det er behov for å mye sølv, handler det om at store verdier flyttes fra selskaper som kan gå konkurs og vekk fra krypto.
I tillegg rystet AI-modellen Deepseek markedet forrige mandag, og teknologiaksjer falt bratt. Verdier for milliarder som var investert i de dyrere AI-modellene gikk opp i røyk i løpet av timer.
Likevel kan det være at børsene holder roen gjennom den neste uken. Ifølge Jack Roshi ved MIT, som står bak podcasten Stock Insider, er det spesielt en ting som kan gjøre at et skjelvende marked kan bære eller briste.
Ny thriller hver dag
Den første uken i februar, er nemlig uken der månedsrapportene for januar kommer som perler på en snor gjennom hele uka.
Mandag får vi vite om USA og andre land har produsert varer i normal skala i januar. Vi får også vite om konstruksjonsforbruket gjennom Trumps første presidentdager har holdt seg på forventet nivå. Tirsdag kommer oversikt over investoraktivitet. Deretter følger handelsbalansen, arbeidsledighet og konsumentatferd.
Det er i disse tallene man kan se om verden egentlig oppfører seg stort sett som vanlig, til tross for Trumps mange utspill. Men hvis folk har begynt å spare, hvis produsenter ikke tør å satse lenger, hvis vareproduksjon er nedskalert av frykt for det som kommer … da skapes det mindre verdier, og i så fall kan det sette fart i den økonomiske krisen som mange eksperter har spådd dersom Trump startet en slik handelskrig.