Bør jeg være flau?

2 hours ago 4



På lederplass i denne avis mener Fvn at det er flaut for byens folkevalgte at målet for klimautslipp reduseres kraftig. Men det er realisme og sunn fornuft som treffer formannskapet med et brak.

Foto: Kjartan Bjelland

Jeg er dypt bekymret for bystyrets kollektive visdom dersom representantene som for få år siden vedtok klimakutt i Kristiansand på svimlende 80 prosent innen 2030, faktisk trodde at dette var mulig. Det ble riktignok gjort av representanter i det gamle bystyret, men det fritar overhodet ikke partiene for ansvar.

Flaut for Kristiansands politikere

Å vedta mål er jo verdens enkleste affære. Prosentmål, planer, lystige erklæringer og ønsker fyller kubikkmetere i kommunens arkiver. Det har jeg raljert om mange ganger. Jeg raljerer også nå, og det kommer jeg til å fortsette med!

Fvns redaktører synes ikke å forstå mitt poeng om at store prosjekter som har effekt, må bekostes av staten. Et godt eksempel fra debatten i formannskapet er karbonfangst. Frp har vært skeptiske til dette fordi det er et milliardprosjekt, og Kristiansand har absolutt ikke økonomisk ryggrad til å bekoste dette. Det er et objektivt faktum. Derfor er jeg glad for at det i den borgerlige plattformen står at regional og statlig finansiering er en forutsetning. Da er også vår kritikk ivaretatt.

«Beslutningsgrunnlaget» for den kommunale klimapolitikken består blant annet av sammenlikninger av utslipp med nabokommuner(!). Jeg kan knapt tenke meg en mer absurd statistikk, og jeg vet nok om nabokommunene til å slå fast at de verken har flyplass, havn eller massiv industrivirksomhet. En sammenlikning av landsdeler kunne kanskje hatt noe for seg.

Nå reduseres «ambisjonen» om klimakutt i Kristiansand til 55 prosent, som dessverre er et lovregulert minimum. Frp anser også dette som totalt urealistisk frem mot 2030. Man trenger knapt ti fingre å telle på for å se dette, basert på resultatene kommunen har oppnådd de siste årene.

Så hvorfor kaste blår i øynene på folk? Ikke vet jeg. Men jeg har flere ganger kommentert det som helt åpenbart er en budkrig blant enkelte partier om å være mest mulig miljøvennlig i debattene. Det inkluderer også FVN. De har ikke oppnådd annet enn å lure seg selv og velgerne inkludert.

I formannskapet sa min gode samarbeidspartner Jacob Haugmoen Handegard (V) det aller best: – Frp har sin sti ren som motstander av det opprinnelige klimamålet. Helt korrekt. Vi har ikke deltatt, og kommer heller ikke til å delta i denne politiske budkrigen.

Fvn mener de folkevalgte burde være flaue i denne saken. Jeg er ikke flau.

Read Entire Article