KOMMENTAR: Olaug Bollestad har sparket en ung mann i «rauå» og en annen ut i skyggen. Nå blir det kristen maktkamp også i Rogaland.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.
Etter at Olaug Bollestad trakk seg både som leder for KrF og fra nominasjonslisten til Stortinget neste valg, er det ikke bare sentralt at maktkampen i partiet utspiller seg for åpen scene.
Tidligere denne måneden lanserte Øystein Stjern, sentralstyremedlem i KrF, i et leserinnlegg sammen med Siri Lindtveit, fylkesleder i Rogaland KrF, Andreas Bjorland, 1. nestleder og May Synnøve Rygh, 2. nestleder, KrFU-leder Hadle Bjuland (24) som kandidat til ledelsen.
Det var etter dette leserinnlegget Bollestad sa at hun tok tegnene på at hun ikke var ønsket som stortingsrepresentant neste periode, og trakk seg som kandidat til Stortinget for neste periode.
Bjuland sa han var åpen for å tre inn som ny nestleder. Han ville også overta Bollestads stortingsplass, sa han. Alle trodde den profilerte KrFU-lederen, som både har klart å løfte viktige saker for partiet nasjonalt og økt antall unge medlemmer i partiet betydelig, skulle seile ganske lett inn på toppen av nominasjonalisten.
Bollestad
Torsdag ble det likevel klart at Bjuland ikke er den foretrukne kandidaten til stortingsplassen fra Rogaland. De vil heller ha tidligere ordfører fra Sokndal, Jonas Andersen Sayed (26), på topp. Alt tyder på at det bare blir én stortingsplass for KrF, så det er ikke plass til begge.
Det er ingen tvil om at Sayed nå plutselig er Olaug Bollestads foretrukne kandidat.
Bollestad sa til Aftenbladet onsdag at Sayed er «kanonflink». Hun mente Sayed har det talentet KrF trenger på Stortinget, og innrømte at hun selv tok kontakt med ham, for å motivere ham til å stille.
«Han har erfaring som ordfører. Det har ikke Hadle. Det er en uvurderlig erfaring. Jeg har gitt ham et spark i «rauå» og sagt at han måtte stille. For han er en sånn person som trenger at noen kaster ham litt utpå,» sa Bollestad.
Fra favoritt til fiende
Det er bare det at de siste årene er det Bjuland som har blitt løftet fram av Bollestad som hennes mulige etterfølger på Stortinget. Nå har Bjuland plutselig ikke den erfaringen som trengs for å innta Stortinget. Selv om Bjuland har vært inne på Stortinget for Bollestad flere ganger.
Bjuland har også vært en av de i partiet som hele tiden har støttet Bollestad. Nå virker det som om han har fått en kald skulder fra Bollestad.
Emil Andre Erstad, kommentator i Vårt Land og tidligere rådgiver for Knut Arild Hareide, skrev at «det er vanskeleg å lese Bollestads manøvrering som noko anna enn ein hemnaksjon mot Bjuland. Det er også slik fleire kjelder i KrF både nasjonalt og i Rogaland les situasjonen».
Bollestads metode?
Varslene mot Olaug Bollestad fra de tre ansatte tidligere i sommer handlet blant annet om mistenksomhet og mistro, og at varslerne opplevde at Bollestad reagerer negativt og at de blir frosset ut i kortere eller lengre perioder.
Varslerne opplevde Bollestad som en ustabil leder som de aldri visste hvor de hadde. Og de hevdet at hun som partileder baksnakket sine egne ansatte.
Er det konturene av dette vi ser nå? Er dette Bollestads metode?
Uansett blir det nå ikke bare kamp om makten sentralt i KrF, det blir også maktkamp om stortingsplassen i Rogaland. For det er ingenting som tyder på at Bjuland kommer til å trekke sitt kandidatur før nominasjonamøtet 6. november.
Publisert:
Publisert: 19. september 2024 14:31