Bølger for Høyre?

2 days ago 7



AFTENBLADET MENER: Høyres programforslag er ikke mer enn en krusning rundt båten de ellers sitter ganske så stille i.

Høyres 1. nestleder og leder for programkomiteen Henrik Asheim sammen med programkomiteens nestleder Mari Holm Lønseth lanserte førsteutkast til nytt partiprogram for 2025–2029. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Høyre la forrige uke fram sitt forslag til partiprogram. Høyre skal lage ny politikk, og prøve å få tilbake de velgerne som i løpet av det siste året sakte, men sikkert har forsvunnet til andre partier. Spesielt til Frp.

For selv om Høyre selv mener de ikke har sittet stille i båten, har de i stor grad gjort det. Og meningsmålingene den siste tiden har vist at dette kanskje ikke er verdens beste taktikk likevel. Folk vil gjerne vite hva et parti står for når de skal stemme.

Tiden siden de la fram forslaget til program har de derfor brukt til å selge inn enkeltsaker til mediene, og på den måten skape debatt om enkeltsakene. Det kan være lurt, dersom målet er å få folk til å skjønne hva som egentlig er forskjellen mellom Høyre og Ap.

Sakene Høyre har klart å få fram i lyset handler om de grunnleggende verdiforskjellene mellom de to styringspartiene. Hvor mye skal staten gripe inn i privatlivet, og hvor mye valgfrihet skal den enkelte ha?

Diskusjonene innad i programkomiteen handler om å kutte utgiftene og statsstøtten til kirken og andre trossamfunn eller ikke, å beholde barnetrygden som en universell ytelse eller ikke, om å beholde dagens tredeling av foreldrepermisjonen eller ikke og om politiet skal ha midlertidig eller generell bevæpning.

Høyre vil også gi velgerne muligheten til i større grad å påvirke personsammensetningen av Stortinget i stortingsvalg. Og de vil modernisere alkoholloven.

Spørsmålet er om Høyre gjennom å løfte disse sakene klarer å skape nok engasjement blant velgerne. Er dette saker som engasjerer velgerne?

Og skal Høyre tørre å også snakke om den store elefanten i rommet? At Frp akkurat nå ligger an til å få nesten like stor oppslutning som Høyre, og at partiet dermed vil være i posisjon til å kreve mer politisk gjennomslag for sine saker i en eventuell regjering? Da kan det ligge an til store diskusjoner rundt for eksempel energipolitikken.

«De neste årene blir avgjørende for å snu utviklingen og løse utfordringene. Akkurat som Norge har løst utfordringer tidligere, kan vi selvfølgelig gjøre det igjen», heter det i programforslaget til Høyre. Men hva betyr egentlig det?

Programforslaget kan i stort minne om at det Høyre egentlig ønsker seg er akkurat den samme politikken, og den samme Erna Solberg, som de hadde i 2021. Uten for mye risiko.

Selv om Høyre mener at de nå har klart å skape litt bølger rundt båten de satt stille i fram til nå, er det mye som tyder på at det fort vil løye igjen.

Publisert:

Publisert: 17. september 2024 20:45

Read Entire Article