-
Bodø/Glimt kan sikre seg plass i Mesterligaen
Klokka 21 braker det løs med nok en kamp på Aspmyra. Bodø/Glimt skal bryne seg på storklubben Olympiakos i Europaligaen.
Om Bodø/Glimt vinner mot Olympiakos i kveld tjener de helgule rankingpoeng, som øker sjansen for en gratisbillett til Mesterligaen.
Per nå må Glimt spille en playoff kamp til høsten for å kvalifisere seg til Mesterligaen, men kan få en gratisplass, om de blir den høyest rangerte seriemesteren i Europa som ikke allerede har plass i Mesterligaen.
Dersom klubben slår ut det greske storlaget i åttedelsfinalen vanker det over 20 millioner kroner i nye prispenger.
-
Ung gutt gikk rundt med knokejern på kjøpesenter
Politiet har tatt kontroll på en ung gutt som har gått og vist frem et knokejern på City nord.
Guttens foreldre er varslet, og politiet har tatt avhør.
Politiet har destruert knokejernet og opprettet sak.
-
Igjen søker flere yrkesfag i Nordland
Årets søkertall til videregående opplæring og lærerplasser i Nordland er klare.
Det er tredje året på rad med økning i søkere med ungdomsrett til skoletilbud i fylkeskommunen.
Det er totalt 7856 søkere.
I år igjen øker antall lærerplassøsknader. Det er 1113 søkere, som er 71 flere enn i fjor.
Svar på første gangs inntak til videregående skoler i Nordland sendes ut cirka 4. juli.
Foto: Gry Eirin Skjelbred -
Mistanke om ruskjøring
Politiet rykket ut etter tips om vinglete kjøring og fikk stanset kjøretøyet på RV80 like utenfor Fauske. En mann i 20-årene framstilt for bevissikring etter mistanke om ruskjøring. Politiet oppretter sak.
-
Ingen ble skadet da traktor begynte å brenne
Brannvesenet har startet slokking etter at det brøt ut brann i en traktor ved en gård på Åenget. Traktoren skal stå ute og det er ikke behov for ambulanse da ingen har pustet røyk.
Gården ligger ved Åenget nær E6. Det er lite vind på stedet og røyken går rett opp.
– De på stedet har forsøkt å slukke med brannslukningsapparater uten at dette har hjulpet, opplyser operasjonsleder Ina Kristin Selfors i Nordland politidistrikt.
Klokka 16.15 melder politiet at brannen slukket. Politiet oppretter sak.
Foto: Nordland politidistrikt -
Student ved Nord brukte KI og fikk tidenes strengeste fuskestraff
Det var ikke første gang studenten ble tatt for å fuske. Denne gangen ble reaksjonen to års utestengelse, skriver Khrono.
Nord-studenten ble tatt for å levere en tekst generert av kunstig intelligens. Det trakk i skjerpende retning at studenten var tatt for fusk tidligere, framgår det av fuskevedtaket fra Nemnda for studentsaker, som Khrono har fått innsyn i.
Som Khrono skrev forrige uke, har flere studenter ved Nord universitet sluppet straff etter å ha levert KI-tekster fordi universitetet mente regelverket ikke ga hjemmel for å straffe dette.
Men studenten som fikk maksstraff, ble felt etter at universitetet endret reglene.
Foto: Elise Angermo Fossland -
Advarer mot krevende vær i hele Nordland
Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for fjellovergangene i hele Nordland fredag og lørdag.
De forventer både mye snø og vind, som fører til redusert sikt og vanskelige kjøreforhold. Det kan fort bli kolonnekjøring på de mest utsatte stedene.
Dersom du skal ut og kjøre, oppfordrer meteorologene om å ta god tid og å holde deg oppdatert på Statens vegvesens trafikkmeldinger.
Foto: Meteorologisk institutt -
Ny tjeneste: Finn det mest øde stedet i din kommune
Kartverket har lansert en ny tjeneste hvor du kan finne det mest øde stedet i din kommune.
Øde er definert som lengst unna menneskelig infrastruktur, om omfatter alt av bygninger, tekniske anlegg, jernbane, fiskeoppdrett, lykter og snøskuterløyper. Også alpinbakker, dyrket mark, golfbaner og regulerte vann er regnet som infrastruktur.
Stier, tunneler og ferjeruter er imidlertid utelatte.
– Det vil selvsagt være delte meninger om en gammel sti, en varde eller en stake i sjøen er et inngrep som forstyrrer villmark-opplevelsen din. Men på «ødestedene» til Kartverket er du i alle fall så langt unna hus, veg og regulerte vassdrag som du kan komme, seier senioringeniør Martin Egger i Kartverket sin landsdivisjon.
Søk opp din kommune inne på Kartverkets «ødeportal» her.
Foto: Kasper Holgersen / NRK -
Vil gi denne skolen spesiell status
Fylkesrådet foreslår å gjøre Knut Hamsun vgs. til ressursskole for lulesamisk språk og kultur på permanent basis.
Det skriver Nordland fylke i en pressemelding.
Nordland fylkestinget vedtok i 2022 at Knut Hamsun js./vgs. skulle inngå i et pilotprosjekt, som ressursskole for lulesamisk språk og kultur.
Ressursskolen ble igangsatt i 2023, og fikk som oppgave blant annet å sørge for en faglig kvalitetssikring av undervisningen i lulesamisk.
Andre oppdrag var å bidra i arbeidet med å utvikle gode undervisningsopplegg, tilrettelegge for et fagnettverk for samisklærere, samt utvikle informasjonsmateriell til skolene.
Nå foreslår fylkesrådet i en fylkestingsak å gjøre prosjektet permanent.
– En ressursskole vil bidra til å styrke, og fremme kunnskap om lulesamisk språk, og samisk kultur i Nordland inn i fremtia, sier fylkesråd for utdanning, Joakim Sennesvik (H).
Foto: Elena Paulsen / NRK -
Ferge som var innstilt går som normalt
På fylkesveg 17 går ferga mellom Vennesund og Holm nå som normalt igjen, melder Vegtrafikksentralen. Ferga på Helgeland har vært innstilt siden i dag tidlig på grunn av værforholdene
-
Politiet fant narkolager og automathagle – nå er en mann i 30-årene tiltalt
En mann i 30-årene er nå tiltalt etter at politiet i oktober fant flere kilo med narkotika og en automathagle i en utebod i Narvik.
Det skriver avisa Fremover.
I tillegg til narkotika- og våpensaka, er mannen også tiltalt for flere andre lovbrudd.
Saka skal opp i Midtre Hålogaland tingrett i Narvik og den tiltalte risikerer en streng straff, skriver Fremover.
Foto: Sunniva Grimstad Hestenes / NRK -
Kraftkonsern kjøper seg inn i vindkraftprosjekter i Finnmark
Salten Kraftsamband (SKS) og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) inngikk i forrige uke en samarbeidsavtale om å utvikle vindkraftprosjekter fra Trøndelag og nordover.
Torsdag skriver SKS at partnerne har kjøpt 80 prosent av aksjene i to vindkraftprosjekter i Finnmark.
Selger er det norske selskapet H2Carrier, som sitter igjen med 20 prosnet av aksjene.
Prosjektene har navnene Oksefjorden og Rubbedalshøgda. Prosjektene er blant 11 prosjekter som NVE har sendt ut på høring høsten 2024.
SKS skriver at 2–3 av disse forventes å få tildelt konsesjon i løpet av 2027.
Konsernsjef i SKS, Liina Veerme, mener satsingen er viktig for konsernet.
– Mer fornybar energi er en forutsetning for fremtidig verdiskapning, industrivekst og arbeidsplasser. Og vi mener at vindkraft på land er nødvendig for å sikre nok kraft raskt nok. Ved å kjøpe oss inn i vindkraftprosjektene Oksefjorden og Rubbedalshøgda, får vi mulighet til å bidra i dette viktige arbeidet, sier hun i en pressemelding.
Foto: Allan Klo -
Bil kjørte utfor veien: – Svært glatt i området
Nødetatene har rykket ut til Mjølan i Rana etter melding om en bil som hadde kjørt ut. Situasjonen var uavklart, ifølge politiet i Nordland.
– Politipatruljen er nå på stedet, en bil har kjørt ut, fører uskadd, skriver politiet.
Det er svært glatt i området. Bilberger har kommet til stedet og tar hånd om kjøretøyet.
– Ingen politisak, melder politiet.
-
30 år siden Norges første nettavis
6. mars er det 30 år siden Brønnøysund Avis ble den aller første nettavisen i Norge.
Så tidlig som i 1995 ble Norges første nettavisen stiftet på Sør-Helgeland. Den gang med den noe kronglete adressen nic.nordnett.no/~ba.
Med det slo de Dagbladet med én dag, og Oslo-asiven måtte attpåtil beklage at de hadde profilert seg som først ute på nett.
Torkil Marsdal Hanssen (på bildet) ble Norges første nettjournalist, og jobbet med å oppdatere nettavisen etter oppstarten.
Jubileet markeres torsdag ved at avisen tilbyr nettutgaven gratis.
Foto: Faksimile fra Brønnøysunds Avis -
Bedre punktlighet og fullere fly for Widerøe i februar
Widerøe leverer punktlighet og regularitet for februar på et nivå som er langt over tidligere måneder, men også sammenlignet med februar 2024.
Det skriver selskapet i en pressemelding.
Punktligheten for februar endte på 82,6 prosent, opp 4,8 prosent poeng fra samme periode i fjor. Regulariteten endte på 96 prosent, en økning på 2,6 prosent poeng mot februar 2024.
Kabinfaktoren, altså hvor mye selskapet klarer å fylle flyene på avgangene, steg til 71,1 prosent, opp 12 prosentpoeng sammenlignet med februar måned i 2024.
Foto: Sofie Retterstøl Olaisen -
Innstilt ferge på Helgeland
På fylkesveg 17er ferga mellom Vennesund og Holm innstilt inntil videre på grunn av værforholdene, melder Vegtrafikksentralen.
-
Politiet: 13 prosent flere anmeldelser av mishandling i nære relasjoner i fjor
Det skriver politiet i en pressemelding.
Økningen i antall anmeldelser finnes i nær alle politidistrikt.
− Vold i nære relasjoner er et vedvarende problem vi som samfunn må ta grep om i fellesskap. Politiet har satt inn flere tiltak de siste årene, men det viktigste storsamfunnet kan gjøre er å forebygge at slike handlinger skjer, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet (POD).
I 2024 registrerte politiet 3545 anmeldelser på brudd på straffeloven § 282 eller § 283 som gjelder mishandling i nære relasjoner, skriver politiet.
Antall anmeldelser har økt med 12,9 prosent fra 2023. Anmeldelsene i 2024 er imidlertid på nivå med gjennomsnittet for perioden 2016–2019.
-
Krever bedre pasientsikkerhet
Nordland Senterparti har vedtatt en felles beslutning som setter pasientsikkerheten først. Bakgrunnen er debatten om lokaliseringen av PCI-tilbudet i Nordland og omstruktureringen av akuttilbudet ved Helgelandssykehuset.
Helse Nord har foreslått et døgntilbud for PCI-behandling i Tromsø og et dagtilbud i Bodø, noe som har skapt stor bekymring.
– Dette handler om å redde liv. Vi kan ikke tillate at pasienter i Nordland får dårligere tilgang til livsviktige helsetjenester på grunn av feilslått organisering, sier Frank Johnsen, fylkesleder i Nordland Senterparti.
Senterpartiet krever at helseforetakene følger helsepersonellovgivningen og sikrer kortest mulig transportvei i akutte situasjoner. På Helgeland kan nye retningslinjer føre til 20 minutter lengre akuttransport og økt belastning for pasientene.
– Vi må ha en helsetjeneste som er tilgjengelig og trygg for alle, sier Peter Talseth fra Alstahaug Senterparti.
Partiet ber om en grundig vurdering av pasientsikkerheten før endelige beslutninger tas.
Foto: Ragne B. Lysaker -
Tilbyr lærlinger full lønn
I helse- og velferdsområdet i Brønnøy kan lærlinger som går selvstendige vakter sommeren 2025 få lønn som fagarbeidere.
Det kommer frem i en signert avtale mellom Fagforbundet og kommunen, datert 25. februar.
Det var Brønnøysunds Avis som først omtalte saken.
Ifølge avtalen kan lærlinger som kan gå selvstendige i sommerperioden og som selv ønsker det avlønnes som helsefagarbeidere med full lønn de vaktene de går alene.
Det er avdelingsleder som i samarbeid med veileder vurderer hvem kan være aktuell for dette, heter det.
Foto: Trine Sirnes / Buskerud fylkeskommune -
Promillekontroll i Alstahaug
I kveld gjennomførte politiet promillekontroll langs Fylkesvei 17 i Alstahaug.
Det var ingen reaksjoner blant de 47 kjøretøyene som ble kontrollert.
NRK Nordland forklarer: Vet du hvordan du bruker parklysene? 01:02
Neste