Bilder fra kjønns­skifte­operasjon delt som «bevis» på israelsk suksess

1 month ago 28



Brennende fly, enorme missilangrep og menn uten kjønnsorganer.

Helt siden Hamas-terrorister kjørte over grensen til Israel 7. oktober 2023, har sosiale medier vært fylt med grufulle videoer og bilder fra krigen i Midtøsten.

De dagene krigen er på sitt mest intense, kan mengden av bilder være overveldende, og mengden feilinformasjon som deles har også vokst siden krigsutbruddet.

Konflikten har fått et eget digitalt liv, hvor mange av deltakerne ikke lenger ser ut til å være interessert i å etablere en presis forståelse av hva som skjer. I stedet angriper de bare hverandres synspunkter på nettet.

Og det er nå nesten umulig å fastslå hva som er sant og usant hvis du kun får informasjonen din fra medier som X, Instagram, WhatsApp, Telegram og Facebook.

Hvordan oppdage falskt innhold?

Hvis du stiller deg selv de riktige spørsmålene, er det mindre sannsynlig at du blir et offer for manipulerte bilder og historier.

Hvem er kilden?

Undersøk hvem avsenderen er. Se hva annet kilden deler, og sjekk om vedkommende vil stå ved informasjonen med navn og ansikt.

Hvorfor ble materialet delt?

Manipulert materiale er ofte designet for å skape en følelsesmessig respons og for å spille på folks fordommer.

Er det tegn på AI?

Bilder generert av kunstig intelligens kan fortsatt ofte avsløres ved å zoome inn på detaljer. Noen ganger mangler detaljer som fingre og tær, eller det er for mange.

Stemmer datoen?

Ser du egentlig på et gammelt innlegg? Sjekk om været, årstid og tid på døgnet stemmer overens med hendelsen som avsender sier bildet er fra.

Hvem delte den først?

Bruk et bildesøkeprogram som Google Lens for å finne ut om andre også deler bildet og i hvilken sammenheng det deles.

Nedenfor har vi samlet fem eksempler på noen av de manipulerte historiene og videoopptakene, der sannheten igjen og igjen blir et av krigens mest involverte ofre.

Skadene til Hizbollah-folket

 X / @hamasatrocities
FEIL: En rekke pro-israelske profiler på X delte disse bildene kort tid etter angrepet. Foto: X / @hamasatrocities

Da Israel startet sin aksjon mot Hizbollah-militsen i Libanon 17. september 2024, skjedde det med et angrep der militsmennenes personsøkere plutselig eksploderte.

Angrepet drepte 12 mennesker og skadet over 2700, og det tok ikke lang tid før sosiale medier ble fylt med bilder av ofrene og restene av de eksploderte personsøkerne.

Noen av bildene viste til og med – ifølge avsenderne – at flere mannlige Hizbollah-medlemmer mistet kjønnsorganene under eksplosjonene.

 X / @israelifihther
FEIL: Ifølge en israelsk soldat som kaller seg Daniel Hanukha på X, er dette skader forårsaket under personsøkerangrepet. Foto: X / @israelifihther

Bildene, som er vannmerket på arabisk, ble delt blant annet av den proisraelske profilen Hamas Atrocities med teksten «konsekvenser».

De ble delt av flere israelske soldater, som profilen Daniel Hanukha, som skrev:

– Israels siste offensiv mot Hizbollah påførte ikke bare fysisk skade, men er også et alvorlig slag for moralen og organisasjonens operative evne. Angrepet etterlot 5000 sårede og 500 i kritisk tilstand, hvorav mange sannsynligvis ikke vil overleve.

Tallene i innlegget er ikke den eneste overdrivelsen.

For ingen av de tre underkroppene på bildene har faktisk noe med personsøkerangrepet å gjøre.

Og hvis du søker etter fotografiene ved hjelp av Google Lens bildesøk, kan du enkelt finne to av dem.

En av dem har allerede blitt delt vidt og bredt i en helt annen sammenheng.

Bildet, der penis tydelig er borte, stammer faktisk fra den 65 år gamle ikke-binære amerikanske arkitekten Lewin Wertheimer.

Han gjennomgikk en operasjon i april hvor penis ble fjernet og erstattet med en kunstig vagina, og etter operasjonen delte han stolt bildet på X, mens han holdt de fjernede testiklene i hendene.

 X / @lewinmodified
KJØNNSSKIFTE: Lewin Wartheimers innlegg på X 10. april 2024, hvor han nettopp har blitt operert. Foto: X / @lewinmodified

Bilde nummer to har heller ingenting med konflikten i Midtøsten å gjøre.

Bildet av den bandasjerte penisen kommer faktisk fra en japansk profil på X.

Her skriver profilens eier, Ayane, i et innlegg fra 30. oktober 2019 at han hadde en ulykke med en kopp ramennudler og måtte til legen.

 X / @ayanetyaaaaaan
SKADE: Innlegget med ramennudlene er fra 2019 og er illustrert av dette bildet. Foto: X / @ayanetyaaaaaan Foto: X / @ayanetyaaaaaan

I den tredje underkroppen krever det litt mer innsats for å finne ut hvem personen er.

Et bildesøk gir bare et litt større utsnitt av det samme bildet, og her kan du se en mann som mangler både bein og høyre øye.

Hvis du oversetter den arabiske teksten på det større bildet, ser det ut til at mannen sannsynligvis heter Raja Awida.

Et søk på navnet hans fører til flere artikler i palestinske medier hvor man kan se bilder av samme mann som mangler høyre øye og begge beina.

 Ukjent / TV 2 DK
FRA GAZA: Foto: Det fremgår av den arabiske teksten at bildet deles for å samle inn penger til en mann Raja Awida. Flere israelske kilder deler også dette bildet som dokumentasjon på skader etter personsøkerangrepet. Foto: Ukjent / TV 2 DK

Og så kan du lese at han er offer for et israelsk bombeangrep i Gaza og derfor ikke offer for personsøkerangrepet.

Bildene av de påståtte skadene er et godt eksempel på at materiale er tatt ut av kontekst og misbrukt til å fortelle en helt annen historie.

En veldig stor del av de manipulerte historiene som vi i TV 2 Danmark har vært borti på sosiale medier det siste året er av den typen.

Men også kunstig intelligens begynner å bli involvert.

Den ødelagte basen

 X / @drhossamsamy65
KI-BILDE: Bildet her ble delt 23. september 2024, etter at Hizbollah utførte et rakettangrep mot Israel. Foto: X / @drhossamsamy65

22. september 2024 ble Israel utsatt for et stort rakettangrep fra Hizbollah.

Like etterpå gikk bildet ovenfor viralt som «dokumentasjon» på at rakettene hadde forårsaket store skader på militærbasen Ramat David i den nordlige delen av landet.

Bildet ble delt av de propalestinske profilene på X SilencedSirs og Dr. Sam Youssef, og i skrivende stund er den sett over 500.000 ganger.

– Bilde fra Ramat David-basen i det okkuperte Palestina, etter at basen ble rammet av Hizbollahs angrep, skriver SilencedSirs i den medfølgende teksten til innlegget.

Ifølge Dr. Sam Youssef sier bildet ble lekket gjennom israelsk sensur, og ifølge ham beviser det at det er omfattende skader på basen.

Men hva beviser egentlig bildet?

Zoomer du inn, er det flere mistenkelige ting ved motivet.

Flyet har en mystisk pukkel nær haleroret, lastebilen til venstre har en enorm dør, og bilen nederst har to frontender.

 Bildet er fullt av tegn på at det ble generert av kunstig intelligens. X / @drhossamsamy65 Foto: X / @drhossamsamy65
FEIL: Bildet er fullt av tegn på at det ble generert av kunstig intelligens. X / @drhossamsamy65 Foto: X / @drhossamsamy65

Samtidig er det brennende flyet av en type som ikke eksisterer i virkeligheten, og det ser ut til å være satt sammen av et Hercules-fly og en Boeing 707.

Hvis du blar raskt forbi det falske bildet, kan det være vanskelig å se at det er fabrikkert, og de som ser det uten å ha mistanke om det, kan tro at Israel ble hardt rammet av angrepet fra Hizbollah, selv om bildet ikke dokumenterer noe i den retningen.

Bildet av det brennende flyet tilhører de mer sofistikerte AI-genererte bildene fra konflikten i Midtøsten.

Det brukes ofte mer upraktiske løsninger, hvor gamle bilder er forkledd som nye, eller hvor bildene kommer fra helt andre steder.

Dataspill fra Iran

 Focus Home Interactive / TV 2 DK
SPILL: Ifølge flere pro-iranske kilder på sosiale medier så oppskytingen av de mange missilene slik ut. Foto: Focus Home Interactive / TV 2 DK

Israel ble utsatt for et stort luftangrep fra Iran om kvelden 1. oktober, med rundt 200 missiler som utfordret det israelske luftforsvaret, slik at flere av de iranske våpnene kunne slippe gjennom og treffe målene sine.

Under og etter angrepet ble det delt mange spektakulære bilder av missiler på himmelen over Israel – men hvordan så det ut da de ble skutt opp?

Det er spørsmålet den propalestinske X-profilen Zainabzehra prøvde å svare på til følgerne sine.

Profilen publiserte en video som i skrivende stund er sett 5,4 millioner ganger, og der den tilhørende teksten lyder:

– Iransk stats-TV har nettopp vist dette.

På bildene kan du se hundrevis av mobile utskytningsramper som sender ut så mange missiler at de nesten dekker himmelen.

Men zoomer man inn på de mobile rampene, viser det seg at det er gamle jugoslaviske kjøretøy, som i dag kun brukes av Bosnia, Serbia og Kroatia.

Hvordan havnet de i Iran?

Det har de ikke.

For når man ser nærmere på bilene, viser det seg at de ikke er ekte.

Bildene kommer faktisk fra dataspillet Wargame: Red Dragon, utgitt av Focus Home Interactive i 2014.

En moské i brann

Noen av de fabrikkerte videoene og bildene som florerer på sosiale medier, deles ikke nødvendigvis for å lure folk, selv om de ser naturtro ut ved første øyekast.

13. august delte for eksempel den høyreekstreme israelske gruppen Sons of the Temple Mount en video som viser den muslimske helligdommen Al Aqsa-moskeen i flammer.

– Absolutt seier, heter det i den tilhørende teksten.

Heldigvis er det et webkamera som peker direkte mot Al Aqsa-moskeen, så det er ganske enkelt å forsikre seg om at helligdommen fortsatt er der.

Men intensjonen med den naturtro videoen, som ble laget med kunstig intelligens, var nok også annet enn å spre falske nyheter.

Nemlig å provosere.

Videoen har i skrivende stund kun blitt vist noen hundre ganger på gruppens egen profil på X, men til gjengjeld ble den raskt plukket opp av et stort antall palestinske profiler som raser mot den jødiske trusselen.

Videoen har blitt sett rundt 100.000 ganger på propalestinske profiler som Eye on PalestineDOA Muslims samt den antisionistiske kanalen Torah Judaism.

Og hvis formålet med videoen var å provosere, lyktes det.

For 15. september kunne den israelske avisen Haaretz fortelle at den palestinske terrorbevegelsen Hamas advarte om «alvorlige konsekvenser» på grunn av videobildene av den brennende moskeen.

De «digitale» skyene

Ett år inn i krigen er mengden manipulert informasjon i konflikten så alvorlig at selv relativt ubetydelig informasjon nå møtes med mistillit.

For eksempel etter Irans missilangrep mot Israel 1. oktober.

Her har israelerne i ettertid holdt informasjonen om hva iranerne traff tett inntil brystet.

Så langt har ikke Israels militære publisert noen bilder av mål som er truffet, og pressen har ikke tilgang til de berørte basene.

Derfor ventet lenestolekspertene på internett, som følger krigen tett, lenge på at det skulle komme nye satellittbilder etter angrepene.

Men da de kom, var det en skuffelse.

Den anonyme X-profilen Ayden publiserte 2. oktober et satellittbilde av en av de israelske basene som var målet for det iranske angrepet, og her er det ikke mulig å se basen på grunn av skydekket.

Israel has covered their airfield with digital clouds to prevent satellites from viewing damage.

Not a good look honestly, those missiles did an embarrassing amount of damage. pic.twitter.com/VzaQT8BfrO

— ayden (@squatsons) October 2, 2024

Ayden publiserer sin egen analyse av materiale fra konfliktområder til sine 149.000 følgere, og profilens eier konkluderte med at skyene var digitalt plassert slik at publikum ikke kan se ettervirkningene av angrepet.

I skrivende stund har den oppsiktsvekkende påstanden blitt sett 1,7 millioner ganger på Aydens profil alene.

Påstanden ble også umiddelbart plukket opp av en rekke propalestinske profiler som den britiske journalisten Sulaiman Ahmed, som delte det som et faktum med sine 598.000 følgere på X.

– Breaking. Israel legger falske digitale skyer over Nevatim-basen. De vil ikke at du skal se skadene, skrev han.

Det er imidlertid ingen indikasjoner på at satellittbildene har blitt manipulert.

Det var spredt skydekke over store deler av Israel de dagene de ble tatt.

 Copernicus Sentinel data 2024 / TV 2 DK
SKYDEKKE: Slik så det ut over Israel 1. oktober. Foto: Copernicus Sentinel data 2024 / TV 2 DK

På bildet med de «digitale skyene» kan man se en brå overgang mellom bakke- og skydekke, men dette er fordi bildet er en mosaikk bygd opp av bilder fra ulike satellittpasseringer til forskjellige tider.

Påstanden om at Israel utplasserte digitale skyer for å dekke over skadene varte ikke mer enn noen få dager, og det er nå offentlig tilgjengelige satellittbilder som viser skader og kratre i bakken ved den israelske basen.

Read Entire Article