Bare timer etter missilregnet satt barna ved pultene sine igjen

1 month ago 17



Skoleåret i Ukraina er i gang – i år var det under dramatiske omstendigheter for mange elever.

 Volodymyr Zelenskyjs Facebook-profil
MARKERING: Etter nattbeskytningen den andre september kom barna til sin første skoledag. Foto: Volodymyr Zelenskyjs Facebook-profil

Publisert 09.09.2024 09:44 Sist oppdatert 5 minutter siden

Rektor ved skole nummer 61 i Kyiv, Nellie Ustich, kommer litt forsinket til det avtalte telefonmøtet med TV 2. 

Det er første skoledag, og hun har det travelt. 

– Jeg måtte vise sprekkene i skoleveggen til et team ingeniører, sier hun. 

Sprekkene ble forårsaket av en missil som eksploderte 200 meter unna samme natt. 

 Volodymyr Zelenskyjs Facebook-profil
SKOLE: Ukrainske barn får undervisning i underjordiske bunkers-klasserom hvis alarmen går. Foto: Volodymyr Zelenskyjs Facebook-profil

I løpet av natten ble det ifølge det ukrainske luftforsvaret sendt 35 missiler av forskjellige typer, samt 23 Shahed-droner, mot ukrainske byer. 

Startet som planlagt

To skoler i Kyiv ble skadet. Men det stoppet ikke skolestarten. 

– Etter en natt med kraftig beskytning var både foreldre og elever skremt, men vi gjennomførte alt som planlagt. Vi droppet samlingen utenfor, og elevene gikk rett til undervisningen, sier rektoren.

I løpet av den første undervisningstimen ble det avholdt et minutts stillhet til ære for ofrene. Resten av tiden ble viet til å hylle Ukrainas forsvarere.

Deretter gikk man gjennom sikkerhetsrutiner – hvor tilfluktsrommet er, samt instruksjoner for hvordan man skal oppføre seg ved et luftangrep.

Til tross for trusselen om angrep, er de fleste enige i at fysisk skoleoppmøte er bedre enn digital undervisning. 

– Interessen for fjernundervisning har sunket markant, vårt hovedfokus er på fysisk undervisning, og vi gjør alt for å legge til rette for det, forteller Ustich.

 Skole nr. 61
SKOLESTART: Tredje klasse på skole nr. 61 med direktøren Foto: Skole nr. 61

Det er også myndighetenes mål. President Volodymyr Zelenskyj besluttet at skoleåret 2024 skal gjennomføres med fysisk oppmøte.

– Det er svært risikabelt når et barn er alene hjemme med nettundervisning mens foreldrene er på arbeid. Det skaper mye stress og uro for foreldrene, forklarer Jarova Evgenia, leder i Institutt for pedagogikk.

Bunker-klasserom

Skolene har innredet bunkere hvor barna kan fortsette undervisningen selv om det skulle komme angrep.

– Vi har installert pulter og tavler, opprettet separate klasserom og lagt til rette for at barn kan oppholde seg trygt og fortsette sitt skolearbeid mens de er i tilfluktsrommene, sier Evgenia.

Andre steder i hovedstaden er det opprettet klasserom ved T-banestasjoner.

 Skole nr. 61
UNDERJORDENS SKOLE: En bunker hvor elevene kan fortsette undervisningen under luftangrepet Foto: Skole nr. 61

Rektor ved den 61. skolen forteller at det er 720 elever ved skolen i år. Det er 60 færre enn i fjor. 

– Dette er det første året vi ser en nedgang i antall elever, og det er smertefullt for meg, uttrykker Ustich med tristhet i stemmen.

Den store utflyttingen av ukrainere til utlandet, kombinert med et betydelig fall i fødselsraten etter krigens start, har ført til elevmangel på alle skoler.

Ustich påpeker at det er vanskelig for henne som rektor å forutse hvordan dette vil utvikle seg videre, ettersom det er usikkert hvordan krigen vil utarte.

Hun forteller at skolen også ble skadet under det kraftige angrepet på Kyiv 8. juli. 

 Volodymyr Zelenskyjs Facebook-profil
Starten på skolehverdagen for første klasse Foto: Volodymyr Zelenskyjs Facebook-profil

– Omtrent ti store vinduer ble ødelagt og sprekker bredte seg gjennom bygningen som følge av eksplosjonen.

– Vi har selv plukket opp rester av rakettene på skolens område og utbedret vinduene. Sprekker utgjør et større problem, der trenger vi eksperthjelp, innrømmer Ustich til TV 2.

Militærakademi truffet

Selv om krisetiltak på utdanningsinstitusjoner og opplæring av studenter er på plass, er sikkerheten i dagens Ukraina langt fra garantert.

Den 3. september rammet en tragedie den ukrainske byen Poltava, da russiske ballistiske missiler traff like ved et militærakademi (en type videregående skole), og et nærliggende sykehus.

 UA Insider
MANGE DØDE: Missilangrepet mot Poltava drepte mange. Foto: UA Insider

En bygning tilhørende Institutt for kommunikasjon ble delvis ødelagt.

55 personer ble drept og over 300 skadet. Det er blant de dødeligste enkeltangrepene siden Russlands fullskala invasjon for to og et halvt år siden.

«Russland stjeler vår mest dyrebare ressurs – livet. Dette vil vi aldri glemme. Evig minne», skrev Ukrainas førstedame kvelden den 3. september.

En av grunnene til at så mange omkom, var at tidsintervallet mellom luftalarm og treffet var svært kort. Folk rakk ikke å evakuere til tilfluktsrommene før det eksploderte.

Read Entire Article