Avbrøt rekordforsøk: – Han er fullstendig pumpa

2 weeks ago 12



Han var klar for høy fart allerede før start – for løpestjernen var den eneste som stilte i den tettsittende løpedrakten. Konkurrentene, som blant annet var verdensrekordholder Jacob Kiplimo og verdensmester Sabastian Sawe, stilte i «vanlig» tøy: shorts og singlet.

Tempoet ble fra start, som varslet, skrudd helt opp til verdensrekordfart. Verdensrekorden før søndagens løp var på 57,31 minutter. Det tilsvarer en fart på 21,95 kilometer i timen. En fart vanlige tredemøller ikke engang kommer seg opp i.

Denne farten skulle raskt vise seg til å bli for mye for friidrettsstjernen.

Etter fem kilometer var feltet 15 sekunder bak verdensrekordfart og ved passering ti kilometer avbrøt Ingebrigtsen rekordforsøket.

– Han er fullstendig pumpa og henger på knærne, sier NRKs kommentator Jann Post.

TV-bildene fanget opp en utslitt Ingebrigtsen som prøvde å løpe videre etter rundt et minutts hvile, men det holdt ikke mange sekundene før det var tilbake på joggefart igjen.

– Det er ikke så rart. Dette krever spesiell trening, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal mens TV-bildene viste en utslitt Ingebrigtsen som skar grimaser.

  • Verdensmesteren Sabastian Sawe vant løpet på 58:05, få de siste reaksjonene i TV-sendingen nedenfor:

Rivalene trur Jakob Asserson Ingebrigtsen kan overraske stort når han stiller til start på halvmaraton i København.

Løp raskere enn norgesrekorden

Noe senere viste det seg at Ingebrigtsen luntret videre, men langt fra det tempoet som han hadde på de ti første kilometerne.

Tidene fra arrangør viser at Ingebrigtsen passerte 15 kilometer på 43:43. Det er fortsatt uvisst om Ingebrigtsen kommer å løpe helt til mål.

– Han skjønte kanskje at dette ikke gikk hele veien og tenkte at «da får jeg ta med meg en ti kilometer», sier Post.

Løpestjernen passerte ti kilometer på 27:27, det er 12 sekunder bedre enn den norske bestenoteringen. Det er foreløpig uvisst om dette kan bli stående som norgesrekord siden løpet tross alt er lengre.

– Det lå kanskje i kortene at dette var litt enten eller dette her da, sier Rodal etter at Ingebrigtsen stoppet opp.

Spekulerte i Grøvdal-hjelp

Den norske rekorden på 10 kilometer gateløp tilhører Zerei Kbrom Mezngi og er på 27:39.

På bane har Sondre Nordstad Moen den norske rekorden på 10.000 meter. Den er på 27:24.78, og ble satt i Kristiansand i 2019.

Jakob Ingebrigtsen under København halvmaraton

Foto: NRK

TV-bildene fanget senere opp en Ingebrigtsen som så ut til å springe i svært ujevn fart og NRKs kommentatorer spekulerte i om friidrettsstjernen løp intervaller.

– Kanskje han skal hjelpe Karoline Bjerkeli Grøvdal her? spør Jann Post.

Hun stilte til start for å forbedre norgesrekorden. Hun løp på 1.07.34 på det samme løpet i fjor, men Ingrid Kristiansen har den raskeste tiden for en norsk kvinne på distansen med 1.06.40. Denne løypa ble derimot aldri kontrollmålt og tiden står ikke som offisiell rekord.

Ukjent farvann

Verdensrekordfarten fikk hare og storebror, Filip Ingebrigtsen, også raskt kjenne på. Seks kilometer ut i løpet ble han hektet av, mens Jakob Asserson Ingebrigtsen hadde plassert seg som sistemann i det lille hovedfeltet som talte syv stykker.

Jakob Ingebrigtsen før start på København halvmaraton

Foto: NRK

På forhånd hadde han fått en advarsel fra storebror og hare Filip Ingebrigtsen:

– Det kan bli litt langt.

For faktisk var det første gang Jakob Asserson Ingebrigtsen skulle springe over 20 kilometer. Den lengste distansen han hadde løpt før søndagens halvmaraton var et gateløp på ti kilometer i 2019.

Publisert 15.09.2024, kl. 10.03 Oppdatert 15.09.2024, kl. 10.29

Read Entire Article