Ankedomstol i New York opphever voldtektsdommen mot Harvey Weinstein

1 week ago 14



Metoo-kampanjens mest monumentale rettssak var ikke rettferdig.

 Etienne Laurent/AP Photo
FENGSELSFUGL: Til tross for at dommen er opphevet, soner Weinstein for tiden en annen voldtektsdom på 16 år. Foto: Etienne Laurent/AP Photo

Publisert 25.04.2024 15:32

En ankedomstol i New York opphever voldtektsdommen mot den tidligere Hollywood-mogulen Harvey Weinstein. Det skriver både Associated Press og New York Times torsdag ettermiddag. 

Weinstein ble i 2020 dømt til 23 års fengsel for voldtekt mot en ung produksjonsassistent og en ung skuespiller i henholdsvis 2006 og 2013. Nå har ankedomstolen avgjort at saken må opp for retten på nytt. 

Ikke rettferdig rettssak

Dommen falt med knappest mulig flertall, fire mot tre. Årsaken er at dommeren i rettssaken fra 2020 hadde begått en alvorlig feil ved å la aktoratet benytte seg av vitner som anklaget Weinstein for overgrep, uten at disse overgrepene var del av tiltalen mot ham. 

På bakgrunn av dette mener flertallet at Weinstein ikke fikk en rettferdig rettssak, slik han har krav på. Det blir nå opp til New Yorks statsadvokat Alvin L. Bragg å avgjøre om han ønsker å stille Weinstein for retten på nytt. Bragg er for tiden travelt opptatt med å føre hysjpenge-saken mot Donald Trump. 

Uavhengig av utfall i den nye rettssaken, soner Weinstein i tillegg en dom på 16 års fengsel for tre tilfeller av voldtekt i Los Angeles. Han er også tiltalt for to tilfeller av voldtekt i London. 

Over hundre anklagere

Filmprodusenten ble i sin tid regnet for å være blant Hollywoods mektigste menn.

Det var i 2017 at flere kvinner stod frem i New York Times, hvor de anklaget Weinstein for å stå bak gjentatte overgrep, voldtekter og tilfeller av seksuell trakassering. Totalt har over hundre kvinner anklaget Weinstein for ulike grader av seksuelt misbruk. 

Anklagene fikk ytterligere oppmerksomhet da skuespiller Alyssa Milano gikk ut på Twitter og ba kvinner om å skrive #Metoo i kommentarfeltet hennes dersom de noen sinne hadde opplevd tilfeller av seksuell trakassering.

Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen.

Read Entire Article