Drømmer om MDG-Lan som statsråd

1 week ago 17



Arild Hermstad med regjeringsambisjoner

Partileder Arild Hermstad (57) ser lyst på MDGs sjanse til å bli valgvinner i 2025, og da kan Lan Marie Berg (37) få en telefon om å bli statsråd, spår han.

 Goran Jorganovich  / TV 2
TOSPANN: Partileder Arild Hermstad (57) og nestleder Lan Marie Berg ble gjenvalgt på MDG på partiets landsmøte. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Publisert 05.05.2024 16:26 Sist oppdatert 3 minutter siden

Etter at hele MDG-ledelsen med Hermstad i spissen ble gjenvalgt søndag boblet det over av glede og optimisme hos partilederen.

– Det var en veldig, veldig god følelse. På veien til at vi skal knuse sperregrensen så var dette helt fantastisk. Vi trenger virkelig et parti som kan ta Norge fremover, sier Hermstad til TV 2.

Et skår i glede er at Lan Marie Berg som kjent har varslet at hun går ut av partiledelsen neste år. Foran stortingsvalget i 2025 må MDG dermed finne en ny nestleder.

At Berg heller ikke tar gjenvalg til Stortinget betyr ikke nødvendigvis at hun er ute av politikken, mener Hermstad. Han drømmer allerede om at MDGs stjerne skal gjøre comeback

– Når Lan ikke lenger er stortingspolitiker for MDG, så vet vi at hun er positiv til MDG. Kanskje vi kommer i regjering, og da kan hun få en telefon. Hun har vært en av de viktigste politikerne i Norge, sier Hermstad til TV 2.

– Hvilken regjering har du ambisjoner om å komme inn i?

– Det viktigste er at det er grønt. Vi tør å utfordre begge blokkene, og det mener jeg er viktig. Hvis vi låser oss til støtte til Støre eller Erna, så klarer vi ikke å utfordre dem nok. Vi vil være en fristende partner til de som er fremtidsrettet og vil sikre en grønn utvikling for Norge. 

– Hvilken plass synes du Lan Marie Berg passer til da, i regjering?

– Jeg tror det viktigste for oss er å vinne valget, og da skal vi ut og snakke med mange flere folk, som ikke vet at MDG har de beste løsningene på vår tids kriser. Etter valget skal vi telle opp stemmene, og så skal vi diskutere det, sier Hermstad.

 Goran Jorganovich / TV 2
COMEBACK: Une Bastholm har åpnet døren på gløtt for comeback som partileder, mens Lan Marie Berg er på vei ut av MDG-ledelsen. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Hermstad er glad for at han skal samarbeide med Berg i partiledelsen ett år til. 

– Det ser jeg veldig frem til. Så kommer det til selvfølgelig til å bli vanskelig å finne en erstatning, men jeg vet også at vi har gode, nye profiler.

I sin valgtale sa Lan Marie Berg at det har vært vanskelig å ta avgjørelsen om å gå ut av politikken.

– Det føles nesten som et samlivsbrudd, forklarte hun.

Olje, klima og natur

MDG gikk på landsmøtet inn for et sterkere lovvern for naturen, og at 30 prosent av Norges ødelagte natur skal gjenoppbygges og vernes innen 2030. Det skal også innføres strengere bøter for naturkriminalitet, som ulovlig flatehogst av skog.

Landsmøtet vedtok et nytt mål for å kutte utslipp med 80 prosent innen 2035 og gradvis utfasing av oljenæringen innen 2040.

 Goran Jorganovich  / TV 2
VALGVINNER: Arild Hermstad (57) lovet å vinne valget i 2025 da han ble gjenvalgt som leder i MDG på partiets landsmøte søndag. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Partiet vedtok en ny skattepolitikk, med store endringer i formuesskatten, for å skjerme grønne gründerbedrifter. Partiet går inn for en kraftig økning i bunnfradraget, og endringer som gjør at de største formuene blir hardere beskattet. 

Her er MDGs egen oppsummering av landsmøtet.

Read Entire Article