Amerikanere i Norge: Dette kan avgjøre valget

3 weeks ago 21



Presidentvalget i USA er et av verdens mest fulgte valg. Og særlig i Norge er interessen skyhøy. 

Denne valgkampen har vært spesielt spennende. Sittende president Joe Biden falt sammen i debatt mot Donald Trump og måtte trekke seg. Det banet vei for visepresident Kamala Harris.

 Mandel Ngan / AFP / NTB
TRAKK SEG: Joe Biden tok med seg Kamala Harris til Det hvite hus da han vant valget i 2020. Nå har han trukket seg og skal sitte fram til arvtakeren skal tas i ed i januar. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB

Samtidig er Trump utsatt for to angivelige attentatforsøk. Det ene kom han fra med et skuddsår i øret, etter å ha vendt hodet vekk fra kulen i siste sekund.

Samtidig er store ord tatt i bruk. Trump er beskyldt for å være en trussel mot demokratiet som vi kjenner det, mens ekspresidenten selv omtaler sine motstandere med krasse ord.

 Brendan Smialowski / AFP / NTB
I RAMPELYSET: Donald Trump kjemper for sin framtid – både politisk, men kanskje også for å unngå rettsforfølgelse i flere saker. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

Spent stemning

Amerikanere i Norge er i likhet med dem hjemme i USA, spente på hva som venter dem. Målingene viser at det er jevnt mellom Harris og Trump.

Vi er også bare i starten av oktober, da det historisk kan dukke opp en overraskelse som kan kaste om på bildet. Hva som blir årets «October Surprise» etter en valgkamp full av overraskelser, er uklart.

– Det er veldig, veldig mye som fremdeles er up in the air. Så hvem vet?

Curt Rice, som tidligere var rektor ved OsloMet og NMBU, sier valgkampen har vært veldig spesiell.

 Terje Bendiksby / NTB
SPENT: Curt Rice er spent på utfallet av valgkampen – og hva den siste måneden kommer til å bringe med seg. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Jeg var hjemme på sommerferie. Dagen etter at jeg kom var det et attentatforsøk mot Trump, og en uke senere – på bursdagen min – trakk Biden seg og Kamala steppet opp, sier Rice til TV 2.

Tror på Harris

Rice, som nå jobber i Fulbright-stiftelsen, sier han ikke hadde turt å sette penger på hvem som skal vinne valget.

– Hvis jeg har en magefølelse, er det at Harris vinner. Det er litt basert på at jeg tror guvernøren i Pennsylvania kommer til å levere delstaten sin til Harris, sier Rice.

Populære Josh Shapiro stiller til gjenvalg som guvernør i vippestaten som ifølge målingene kan bli helt avgjørende. Han ble nevnt som en visepresidentkandidat, men valget falt i stedet på Tim Walz.

Professor emiretus Mark Luccarelli ved UiO er enig med Rice i at det er vanskelig å spå utfall av dette valget.

– Det er forskjellige narrativer der ute. Så spørsmålet er hvem som er mest sannferdig, sier Luccarelli til TV 2.

 Brendan Smialowski / AFP / NTB
KOMET: Kamala Harris har slått seg opp på rekordtid etter at Joe Biden trakk seg fra valget. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

– Kan avgjøre valget

Luccarelli trekker fram noen narrativer som kan antyde hvem som vinner valget.

– Det er et narrativ om en økende bevegelse av arbeiderklassen til republikanerne. Den hvite arbeiderklassen var allerede hos Trump, men nå ser vi også flere minoriteter.

 UiO.
OPPGITT: Professor emeritus Mark Luccarelli er oppgitt over demokratenes utvikling – og over Donald Trumps fornektelse av nederlaget i 2020. Foto: UiO.

– Hvor stor denne bevegelsen er, kan avgjøre valget, sier han.

Samtidig fester demokratene grepet om høyt utdannede. Og kvinnelige velgere, særlig på grunn av abortdebatten. Men spørsmålet er om Harris har særlig mye mer å hente der.

– For de privilegerte

Trump har derimot mye å hente på å lokke flere minoritetsvelgere til sin fløy, mener Luccarelli.

– Hadde hun bodd i en annen stat, kunne hun vært i live nå

– Nevada, Arizona, Georgia og kanskje Michigan kan være stater der det har betydning. Også Pennsylvania kanskje. Demokratene regner med at de må få stor støtte fra de svarte for å vinne valget. Hvis over 30 prosent av svarte menn stemmer på Trump, kan det bli avgjørende.

– Målingene kan ta feil. De har undervurdert Trump tidligere. Vi vet ikke hva som er tilfellet nå.

Luccarelli sier han er litt oppgitt over utviklingen i hjemlandet.

 Scott Olson / AFP / NTB
FOLKET ELLER ELITEN: Kamala Harris sier hun er for folket. Mark Luccarelli frykter at demokratene er blitt for eliten. Foto: Scott Olson / AFP / NTB

– Demokratene er blitt partiet for de mest privilegerte. Da jeg vokste opp var det helt motsatt. Partiet har endret seg. Jeg tror folk ser etter noe annet.

– De vil ikke snakke om det

Luccarelli sier det ikke er lett å snakke om politikk med folk hjemme i USA.

– De vil ikke snakke om det. De fleste har bestemt seg for lenge siden, og det er ikke så mye mer igjen å si.

Et viktig spørsmål blir hvem som klarer å motivere mange nok til å møte opp på valgdagen.

 Andrew Caballeri-Reynolds / AFP / NTB
VISER STYRKE: Donald Trump har et jerngrep over republikanerne. Her fra da han tok imot partiets nominasjon, foran bilder av attentatet han så vidt kom fra med livet i behold. Foto: Andrew Caballeri-Reynolds / AFP / NTB

– Jeg tror republikanerne ser bedre organisert ut enn de har vært tidligere. Særlig i mange av vippestatene. Det kan bli viktig, sier Luccarelli.

Han mener Harris har endret atmosfæren for demokratene. 

Trump og Harris' gode sider

– Det mest tiltrekkende ved henne som kandidat, er veldig enkelt: La oss komme oss ut av Trump og Biden-æraen. Hun er en mulighet for landet til å gå inn i en ny æra, sier Luccarelli.

– På den andre siden: En av de beste tingene med Trump-administrasjonen, er at det ikke ble startet noen nye kriger. Demokratene har vært ved makten i fire år, og nå er vi involvert i to kriger allerede og det er fare for enda en krig i Stillehavet.

 Saul Loeb / AFP / NTB
MØTTES: Donald Trump og Kamala Harris da de møttes til den første – og foreløpig siste – debatten mellom dem. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB

Luccarelli mener det kan være til Trumps fordel hvis han blir sett på som en sterk leder som kan lede landet i urolige tider.

– Det er en veldig ustabil tid både på den internasjonale scenen, men også på hjemmebane i USA. Situasjonen med Nato er også farlig. Jeg bor på Kolsås og tenker at dette er et av de første stedene de kommer til å slippe en atombombe over, sier Luccarelli og henviser til Nato-basen på Kolsås.

Frykter polariseringen

Han frykter polariseringen han ser i hjemlandet. Det gjør også Curt Rice.

– Polarisering er kjempeleit og det påvirker mer enn bare politikk. I den grad vi ser polarisering i Norge, er det ikke i nærheten, sier Rice.

Analyse

Folkeskikk-sjokk for USA

Han mener systemet i USA – der vinneren tar alt og det bare er to partier som virkelig er med i konkurransen – legger opp til en slik polarisering.

Samtidig mener Rice at vi i Norge kanskje ikke ser nyansene i USA så godt.

– Ikke bare dumme

– Det er ikke sånn at alle som støtter Trump er dumme og bor i trailer parks, sier Rice.

Han tror det er særlig den ulovlige innvandringen og den økonomiske situasjonen til folk flest, som gjør at Trump får støtte.

– Jeg savner en anerkjennelse av at det ikke bare er dumme folk som stemmer på Trump. Det var over 70 millioner som stemte på ham sist. Jeg skjønner at folk i Norge kan slite med å ta det inn over seg, sier Rice.

En som iallfall har bestemt seg, og som stolt stemmer på Donald Trump, er Austin Rasmussen. Han bor i Drammen og er leder for Republicans Abroad.

– Elefanten i rommet

– Jeg er fortsatt ganske sikker på at Trump kommer til å vinne. Jeg tror han har momentumet, og tar det med seg til valgdagen, sier Rasmussen til TV 2.

– Nå er vi i oktober, og det er et veldig jevnt valg. Så jeg venter fortsatt på om vi får en October Surprise, sier Rasmussen.

 Win McNamee / AFP / NTB
PÅ VALGMØTE: Kamala Harris har ikke gjort mange intervjuer, men taler til entusiastiske folkemøter. Likevel mener Republikanerne i Norge at hun har bygget sin støtte på et korthus som kan falle sammen. Foto: Win McNamee / AFP / NTB

Han spådde tidlig en Trump-seier mot Biden. Nå er motstanderen Kamala Harris i stedet.

– Jeg har en følelse av at momentumet hennes er som et korthus. Det er fascinerende å se mediene gjøre alt de kan for å hjelpe Harris fram. Men jeg tror det er elefanten i rommet. Ingen ser en genuin entusiasme for Harris.

Tror demokratene sliter med dette

Rasmussen tror demokratene kommer til å slite mer med å få folk til å møte opp på valgdagen enn republikanerne.

– Jeg sier ikke at jeg tror demokrater kommer til å stemme på Trump, men at mange av dem ikke kommer til å stemme i det hele tatt, sier Rasmussen.

Rasmussen tror også attentatforsøkene mot Trump og rettssakene mot ham, bidrar til å øke Trumps sjanser.

 Silje Lunde Krosby / TV 2
STEMMER PÅ TRUMP: Austin Rasmussen er leder for Republicans Abroad Norway. Foto: Silje Lunde Krosby / TV 2

– Når slike ting skjer, er det flere uavhengige som våkner opp og ser at systemet virkelig er ute etter denne fyren. Amerikanere er antiautoritære, og når de ser at systemet bokstavelig talt prøver å drepe Trump, tror jeg flere møter opp.

Det er ennå ikke kjent hva som har vært motivet til gjerningspersonene bak attentatforsøkene. Justisdepartementet har også skarpt avvist anklagene om at de bruker rettsvesenet i en politisk heksejakt på Trump.

Synes norske eksperter er morsomme

Rasmussen sier at han som republikaner i Norge, får mange henvendelser. 

– Mange nordmenn er nysgjerrige, og det er også mange som støtter meg. Så er det alltid morsomt å følge med på norsk presse som forsøker å skrive om politikk i USA, sier Rasmussen.

 Brendan Smialowski / AFP / NTB
AMERIKANSKE TILSTANDER: Det er frykt for politisk vold i USA i forbindelse med valget. Donald Trump har selv opplevd det. Her med bandasjert øre etter å ha blitt skutt. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

– Det er underholdende å se de som omtales som eksperter i Norge, gi sine såkalte ekspertuttalelser. Det er søtt, sier han.

Han mener norske medier misforstår halve USA.

– Det fremstilles som en kamp mellom de gode og de onde. Det blir ikke informativt, sier Austin.

En annen amerikaner i Norge som allerede har stemt, er Christina Skovsgaard. Hun er leder for Democrats Abroad i Norge og var valgt som delegat på landsmøtet i Chicago i sommer.

– Det har vært en energigivende valgkamp, sier Skovsgaard til TV 2.

Fornøyd med Harris

Hun hyller Joe Biden for jobben han har gjort, men mener det var riktig og viktig at han trakk seg.

 Sara Aarøen Lien / TV 2
HÅPER PÅ HARRIS: Christina Skovsgaard i Democrats Abroad sier Harris har gjort en god jobb. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

– Måten det ble gjort på var veldig ryddig. Det var ingen som meldte seg som utfordrere. For en gangs skyld klarte demokratene å ikke skape noe bråk, sier Skovsgaard.

Hun mener Harris har gjort det overraskende bra.

– Hun har energi og en glede som jeg håper er smittsom. Det er vanskelig for en kvinne å bli valgt. Hvis en kvinne er sterk, så er hun autoritær. Hvis hun smiler for mye, er hun ikke seriøst, sier Skovsgaard.

Hun mener det er vanskelig å si om det holder til seier. Også hun venter på hva som blir årets October Surprise.

 Roberto Schmidt / AFP / NTB
FARLIG: Krigen i Midtøsten er farlig for Kamala Harris, mener flere. Her sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Harris har lovet å støtte Israel, men får kritikk fra mange i eget parti. Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB

– Det mest negative er alle krigene. De skylder på Biden, akkurat som de skylder på ham for inflasjonen, sier Skovsgaard.

Hun forstår ikke at velgere ser på Trump som bedre for økonomien.

– Han har gått konkurs seks ganger, og betaler ikke skatt. Han har lurt hele USA, sier Skovsgaard.

Frykt for vold

Hun forstår godt hvis nordmenn sliter med å forstå at Trump kan bli valgt.

– I min vennekrets i USA er det akkurat den samme tankegangen, sier hun.

Skovsgaard frykter i likhet med de andre vi har snakket med, hva som kan skje etter valget.

– Jeg håper at Trump taper med god margin hvis han taper. Så det ikke er noen tvil.

 John Locher / AP / NTB
UKLARE TIDER: En måned før valget, er det mange spørsmål som er uavklarte. Foto: John Locher / AP / NTB

Skovsgaard mener abortsaken kan bli en vinnersak for Harris. Det har kommet saker i mediene om kvinner som har mistet livet fordi de ikke får legehjelp av leger i delstater der abort nå nærmest er forbudt.

Betent abortspørsmål

USAs høyesterett opphevet nemlig dommen som sikret kvinner abortrett i hele USA, kjent som Roe vs. Wade.

– Både Trump, Vance og kona til Trump er plutselig åpne for en mer liberal tolkning av abortlovene. De var alle fornøyde da de knuste Roe. Trump skrøt av det, sier Skovsgaard.

Hun avslutter med en oppfordring.

– Jeg vil at alle amerikanske borgere i Norge skal stemme. De som ennå ikke har bedt om en stemmeseddel, kan gjøre det på votefromabroad.org.

Read Entire Article