Området som geografisk definerer Syden er stort. Faktisk veldig stort.
Publisert: 08.07.2025 12:25
Kortversjonen
- Syden er et bredt begrep som dekker flere turistdestinasjoner, særlig rundt Middelhavet, Kanariøyene, Sørøst-Asia, Sør-Amerika og enkelte steder i Afrika. Det er derimot ikke et tydelig definert geografisk område.
- Syden er basert på turismens premisser, altså en feriedestinasjon hvor turistene alltid er i flertall.
- Rundt en million nordmenn reiser til Syden hvert år, ifølge Syden-forsker Runar Døving.
- Begrepet stammer fra 60-tallet, da flyturene til sørligere strøk ble populære, og har siden blitt et allment kjent uttrykk i Norge.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Nordmenn elsker myteomspunnemyteomspunneNoe som er omgitt av mange historier og legender, ofte med en viss mystikk eller romantikk. Syden. I årtier har vi valfartet nedovernedoverSyden for oss nordmenn som bor i Norge er stort sett sør for der vi bor - derav nedover. til strender for å slikke sol, for en forholdsvis billig penge.
Assosiasjonene som dukker opp i hodet ditt nå, er trolig sol, strand, enkle middager og en tilstand der du er fullstendig «tranquilotranquiloSpansk ord for ro og avslapping. Brukt i denne saken for å illustrere ord man kan bruke i så å si hele Syden.».
Men hvor er egentlig Syden?
Det kan være «litt over alt», ifølge Norges fremste Syden-forskerSyden-forskerDøving er professor ved Institutt for markedsføring på Høyskolen Krisiania. Runar Døving.
Syden er nemlig et tydelig definert geografisk område, men spredt over mange ulike land – rundt omkring i hele verden, ifølge Syden-forskeren.
– Syden er et sted basert på turismens premisser, hvor turistene alltid er i flertall. Sol og bading er også sentrale ingredienser for å kunne dra til Syden.
Han eksemplifiserer:
– Sett med for eksempel spanske eller thailandske øyne, vil det vi nordmenn omtaler som Syden, snarere være et industriområde for de lokale, siden det baserer seg på turisme, forklarer Døving.
Runar Døving
Syden-forsker og professor i sosialantropologi ved Høyskolen Kristiania.
Foto: Stig B. Hansen
Ikke et formelt land
Syden er særlig kjent som områdene rundt Middelhavet og Kanariøyene. Men har du vært i enkelte områder i Sørøst-Asia, noen steder i Sør-Amerika og noen turistdestinasjoner i Afrika, så har du også vært i det mye omtalte Syden, ifølge Døving.
Syden-forskeren påstår hardnakket at det er enkelte områder innad i et land som defineres som Syden – ikke hvert enkelt land i sin helhet.
– Man merker klart skillet mellom Syden og den nasjonalstatennasjonalstatenEn stat som er dannet av en nasjon, hvor befolkningen har felles kultur, språk og historie. Syden ligger i, påpeker Døving.
Begrepet Syden har med andre ord ikke en entydig definisjon, men kan forklares ved at turistenes antall overgår de lokale, og at alle relasjoner er kontraktbasertekontraktbaserteDøvings forklaring: Det er forskjelle på å kjøpe en vare og få en gave. Når du kjøper noe er man bundet av en kontrakt, men når du får noe er man i en gjensidig relasjon. På restaurant er man kunde. Ikke gjest. Man kalles gjest, men det er nettopp ikke det. En gjest blir bedt tilbake. I en restaurant er alle relasjoner kontraktbaserte. Man er konstant kunde i Syden. .
– Syden er ikke et formelt land, men alle nordmenn vet hvor Syden er, men ikke akkurat nøyaktig. Det er veldig relativt, sier Døving.
Den største utviklingen i det mye omtalte Syden-begrepet, er rett og slett den konstante geografiske utvidelsen.
– Fått rot og fotfeste i befolkningen
De mest populære reiseoperatørene i Norge – Tui, Apollo og Ving – markedsfører «Sydenturer» i hopetall.
Der finner man typiske land som Spania, Hellas og Tyrkia. Men innenfor Syden-kategorien finner man også land som Polen, Latvia, Thailand, Tunisia, Sri Lanka og Den dominikanske republikk.
– Hvorfor er Syden så populært?
– Altså med den dialekten du har (journalisten er av trondheimsk opphav), så kan du tenke deg selv. Minst syv måneder med vinter, og en sommer man ikke kan stole på – da lengter man til Syden, sier Døving.
Syden-forskeren utdyper:
– Klimaet er mye bedre og mer stabilt «nerrafor». Alt er godt og enkelt tilrettelagt, og man får noen garantier for vær og service. I tillegg så er det som regel ganske billig og veldig hyggelig. Mottoet er gjerne «Vil du være med, så heng på!». Syden er det motsatte av eksklusivt, altså inkluderende.
Døving anslår at rundt én million nordmenn reiser til Syden årlig. Tallet er dog kun et grovt estimat, siden Syden som kjent ikke operer med faste landegrenser.
Tror begrepet har kommet for å bli
Syden-begrepet stammer fra 60-tallet, ifølge antropologantropologAntropologi er læren om, eller studiet av, mennesket. Antropologer har stor kunnskap om hvordan mennesker kommuniserer og lever sammen i ulike kulturer og samfunn. og sosialantropologsosialantropologSosialantropologen arbeider med de sosiale og kulturelle sidene i menneskelige samfunn. De forsøker å forstå hvilke verdier medlemmer i et samfunn handler ut fra. Gunn-Helen Øye. Da ble de første flyturene til Sør-Europa markedsført. Garantien da var sol, bading og billig drikke.
– Begrepet stammer fra en dansk prest som drev et reisebyrå på den tiden. Siden flyet som fraktet passasjerene nedover på kontinentet hadde flysnuten vendt sydover, så ble det et etablert begrep at man skulle til nettopp Syden, forklarer Øye.
– Hvorfor kaller folk det Syden, istedenfor å bare si det konkrete landet de skal feriere i?
– Det har rett og slett bare blitt full aksept for det. Det er et ord som har fått rot og fotfeste i befolkningen gjennom mange år, så det har jo faktisk blitt mer vanlig å si Syden enn det konkrete landet man skal besøke., sier Øye.
Har du vært i Syden?
Ja, har vært der en lang rekke ganger.
Tydeligvis, men jeg var ikke klar over det før nå.
Nope, men nå vet jeg hvert fall hvor jeg kan dra.
Språk er ikke jåleri
Noen steder i Syden er det også vanlig at det selges norske aviser, og at de ansatte på restauranten eller den lokale strandbaren kan noen gloser norsk.
Det finnes også steder i blant annet Thailand hvor man kan få kjøpt norsk snus.
Enkelte kan bekymre seg for språkbarrierer om man skal til Syden, men det har man ingen grunn til, skal man tro Syden-forskeren.
– Jeg snakker bare norsk i Syden, det har jeg gjort i alle år. Det fungerer utmerket, og jeg ville faktisk aldri ha funnet på noe annet, sier Døving.
– Da er det ikke sikkert man alltid blir forstått når man befinner seg i Syden?
– Det er ikke noe problem, man må bare være tydelig og vise hva man vil. Skal man ha regningen er det bedre med desperado, som man sier i Syden, enn engelsk. Altså at man viser med fingrene eller kroppsspråk hva man vil samtidig som ordene kommer. Språk er kommunikasjon må du vite, det er ikke jåleri, sier Døving.
Visste du hvor og hva Syden er før du leste denne artikkelen?
Selvsagt har jeg vært i Syden.
Hadde en anelse, men ble klokere nå.
Niks, dette var helt ukjent for meg.