– All ekspedisjons-TV er krevende

1 month ago 24



Krisestab etter reality-dødsfall:

Produksjonsselskaper fra flere land står nå i kø for å lage reality-TV fra Stetind i Nordland. I går døde en deltaker under innspillingen av «Berget» på TV4.

 Nordland Turselskap / Eivind Senneset, TV 2.
SPEKTAKULÆRT: Pressesjef Jan-Petter Dahl sier at TV 2 nå endrer tittelen på «Vokteren» etter dødsfall i en svensk versjon av programmet. Foto: Nordland Turselskap / Eivind Senneset, TV 2.

Publisert 15.08.2024 16:02 Sist oppdatert 11 minutter siden

– Alle fjell er potensielt farlige. Man kan ikke bare la deltakerne gjøre dette på egen hånd. Det kan utgjøre en risiko, og da må man ha flinke folk i sikkerhetsstaben rundt. Det er helt klart, sier Ivar Sandland, daglig leder i Nordland Turselskap.

 Han er en erfaren fjellmann med over 200 turet til Stetind i Nordland.

 Privat
UTFORDRENDE: – Alle fjell er potensielt farlige og kan utgjøre en risiko. Stetind krever god fysisk form og kunnskap, sier Ivar Sandland, daglig leder i Nordland Turselskap. Foto: Privat

–  Du bør være godt trent og modig når du skal opp til toppen, forteller han.

Det var onsdag i 14-tiden at politiet i Nordland ble varslet om at en mann i 50-årene hadde fått hjertestans i området Kobbvatnet i Sørfold.

Vedkommende var deltaker i innspillingen av programmet «Berget» på TV4. Han ble senere erklært død av lege på stedet.

– Vi har satt krisestab og vi stiller nå opp med alt det vi har av ressurser som produksjonsselskapet måtte trenge av bistand fremover. Dette gjelder både leger og psykologer, sier Rune Edvardsen, ordfører (Ap) i Narvik kommune.

Det ble igangsatt hjerte- og lungeredning (HLR) av helsepersonell som allerede var i området.

– Vi kan bekrefte at det er en deltager som døde av akutt sykdom, opplyste Karin Nyman, HR- og kommunikasjonsdirektør i TV4 til VG i går.

De pårørende er varslet om dødsfallet.

– Akkurat nå fokuserer vi på å ta vare på deltagerne og de ansatte som er på settet i Norge. Tankene våre går til familien, sier Nyman om den tragiske ulykken.

Ordføreren i Narvik syns hendelsen er trist. 

– Det er dypt tragisk, og våre tanker går nå først og fremst til familien til den omkomne som har mistet et nært og kjært familiemedlem, sier Edvardsen.

Mistenker illebefinnende

Politiet i Nordland bekrefter at de nå har opprettet en undersøkelsessak.

 Nordland Turselskap
POPULÆRT: I hele juli og august har det vært stor utfart til det populære fjellet. Den økte eksponeringen vil trolig føre til at enda flere legger turen til Stetind de kommende årene. Foto: Nordland Turselskap

– Det er noe vi alltid gjør i slike saker der dødsårsaken ikke er kjent. Vi har ingen indikasjon på at det har skjedd noen straffbart, så dette er i utgangspunktet ren rutine, sier Eirik Magnus Blomli, politiadvokat ved Nordland politidistrikt til TV 2.

Programmet «Berget» produseres av svensk TV4. Konseptet går ut på at 15 ukjente svensker skal bestige fjellet Stetind i Narvik kommune (tidligere Tysfjord).

Deltakerne har 14 dager på seg til å fullføre oppdraget. De vil bli utsatt for både fysiske og psykiske utfordringer underveis. Innspillingen hadde startet for kun noen dager siden da tragedien inntraff.

– Man mistenker at det har oppstått et illebefinnende hos vedkommende, men det kan vi ikke bekrefte. Nærmere årsak må vi komme tilbake til. Det er besluttet at den omkomne skal obduseres, forteller Blomli.

– Er sikkerheten til deltakeren ivaretatt? 

– Det er noe den videre etterforskningen vil avdekke. Hendelsen skal ha skjedd på en fottur og øvelser i forbindelse med produksjonen. De var ikke på tur opp til selve fjellet. Vi har gjort noen foreløpige avhør med vitner fra produksjonsselskapet, sier politiadvokaten.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med TV 4 gjentatte ganger, foreløpig uten hell. 

«Utrolig trist»

Tidligere i sommer har lokalsamfunnet i Kjøpsvik i Nordland hatt besøk av norske kjendiser. Disse har vært deltakere i realityserien «Vokteren: Fjellet gir – fjellet tar» som skal vises på TV 2 til høsten. 

– Vi synes det er utrolig trist å få beskjeden om at en deltaker i den svenske versjonen av «Vokteren» døde av det som fremstår å være akutt sykdom. Når det gjelder den norske versjonen så er den ferdig innspilt og vil bli sendt på TV 2 i høst, sier Jan-Petter Dahl, pressesjef i TV 2.

Han bekrefter samtidig at TV 2 endrer det opprinnelige navnet på programmet «Vokteren – Fjellet gir og fjellet tar».

– «Fjellet gir og fjellet tar» var en av flere taglines som ble brukt i tillegg til hovedtittelen «Vokteren», og blir nå fjernet. Det er naturlig å fjerne den fra vår tittel av hensyn til den tragiske dødsfallet under den svenske produksjonen, sier Dahl.

 Haakon Lundkvist/TV 2
KJENDISDELTAKERE: Bak fra venstre: Programleder for «Vokteren», Helene Olafsen. Deltakere er Anders Hoff, Simen Velle, Robin Hofset, Desta Marie Beeder, Marna Haugen, Johannes Joner, Silje Sandmæl og Truls Torp. Foran fra venstre: Fritz Aanes, Anny Isabella Øvrehus, Charlotte Frogner, Hilde Lyrån, Trude Vasstrand og Sebastian Solberg. Foto: Haakon Lundkvist/TV 2

– Er dette en krevende eller en farlig produksjon?

– All ekspedisjons-TV er krevende, og det gjelder også «Vokteren». Men konkurransedrevet ekspedisjons-TV har blitt produsert i Norge og resten av verden i mange år. Man har derfor god erfaring med slike produksjoner, sier Dahl. 

Helene Olafsen er programleder i den norske versjonen, hun har også fått med seg dødsfallet.

– Dette er en dyp tragisk hendelse. Alle vi som var der oppe er preget av det. Tankene går til venner og famille, sier Olafsen i en en tekstmelding til TV 2. 

 Martin Leigland
VOKTEREN: 14 kjendiser konkurrer om en stor pengesum i denne ekspedisjonskonkurransen, der både fysisk styrke og mental kløkt blir særs viktig. Foto: Martin Leigland

Fjellet Stetind, eller Stetinden som er det offisielle navnet, ble i 2002 kåret til Norges nasjonalfjell. Det er 1392 meter høyt.

Ifølge beskrivelsen er turen, hvis man velger normalruten, ikke  noen teknisk vanskelig klatretur. 

Tungt og utfordrende

Men det er en lang tur med over 10 kilometer med vandring i luftlinje. Det er over 1400 høydemeter med stigning gjennom tidvis bratt og ulendt terreng. Det kreves at man er i god fysisk form og er vant til å ta seg frem i fjellet.

– Det er en tung tur, og det er mange som gruer seg til selve klatringen. Alle som vil, klarer klatringen. Men folk glemmer at selve gåturen er den tyngste biten. I sum er dette en tung og luftig tur, sier Ivar Sandland, daglig leder i Nordland Turselskap.

Han er en erfaren fjellmann og har over 200 turer til Stetind. Sandland har også fått med seg den tragiske hendelsen som skjedde under innspillingen av nok en realityserie i områdene rundt Stetind.

 Nordland Turselskap
LUFTIG: – Du må være godt trent og modig for å nå toppen av Stetind, sier Ivar Sandland, daglig leder i Nordland Turselskap. Foto: Nordland Turselskap

I TV 2 serien til høsten lokkes det med både fysiske og mentale utfordringer.

Tv-konsepter i kø

– Vi kan garantere at dette er noe annet enn det seerne tidligere har sett på norske TV-skjermer, sa Trygve Rønningen, programredaktør i TV 2 da konseptet ble lansert.

Ifølge lokalavisen Fremover skal både nederlandske og finske TV-selskaper spille inn ulike versjoner av den norske utgaven av «Vokteren».

– Hva tenker du om den voldsomme eksponeringen som Stetind og fjellene i Nordland nå får?

– Det er et godt spørsmål. Det er allerede godt besøkt i juli og august, og det skaper tidvis en del venting. Jeg liker ikke at noen steder som har fjell- og attraksjoner får et så stort turisttrykk. Da blir det en dårlig opplevelse for de som vil til fjells. Alle skal ha en fin opplevelse når de er ute i naturen, sier Sandland.

Det er viktig å innhente god kunnskap før man bestiger Stetind, mener turguiden.

– Jeg tenker at noen attraksjoner «hypes» stadig mer, også tar det litt av. Jeg oppfordrer folk til å ta kontakt før man drar ut. Vi har guidet turister siden 2001, sier Sandland.

Read Entire Article