28 år gammel verdensrekord kan stå for fall: – Han er ekstrem

1 month ago 21



Ekspertene lanserer en heltent Jakob Ingebrigtsen som storfavoritt til å ta verdensrekorden på 3000 meter.

 Jakob Ingebrigtsen med pekefingeren etter at han vant 1500 meter i Diamond League torsdag. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / NTB
  • Synne Sofie Christiansen, VG

    Synne Sofie Christiansen, VG

Publisert: 23.08.2024 15:41

Rekorden lyder på 7:20.67, satt av kenyanske Daniel Komen tilbake i 1996. Nå tror flere den kan slås i Diamond League-stevnet i Polen søndag.

– Det er helt klart realistisk, sier Jann Post til VG.

– Han har vist ved et par anledninger tidligere hva han er god for. Når han satte verdensrekord på to engelske miles i Paris i fjor, så løp han de siste 3000 meterne på 7:21. Det viser jo helt klart at han har den innenfor rekkevidde, når han skal løpe 200 meter kortere.

Jann Post

NRKs friidrettskommentator

Kommentatoren trekker frem fjorårets Diamond League-finale på 3000 meter i Eugene, som Ingebrigtsen vant på tiden 7:23.637:23.63Gjorde Ingebrigtsen til europaholder på distansen.. Det gjorde han etter at han løp 3:43 på en engelsk mil kvelden før.

– Så han er ekstrem. Og han virker å være veldig tett på en meget god form. Med et 1500-meterløp torsdag og to dager fri før han gyver løs, så tror jeg dette blir meget bra, sier Post.

 Seieren på 1500 meter torsdag smakte godt etter en fjerdeplass på øvelsen i OL. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB

Om Ingebrigtsen skulle klare bragden å slette verdensrekorden fra 1996, vil det være en av de største prestasjonene han har gjort så langt, mener Post.

– 3000 meter er en distanse som veldig mange har et forhold til, for folk har løpt det i militæret og på skole. Så derfor synes jeg det er en litt spesiell rekord. Hvis han slår den verdensrekorden så er det helt klart den mest prestisjetunge verdensrekorden han har tatt til nå, sier han.

En som ikke er like skråsikker på en ny verdensrekord søndag, er friidrettsekspert Kristian Ulriksen.

– Han kan helt klart gjøre det, men jeg tror ikke at han gjør det. Jeg vil gi ham en 20 til 25 prosent sjanse, sier Ulriksen.

– Hva mener du ikke bikker i hans favør?

– Kanskje tidspunktet på dagen løpet går, det kan være kneppet for varmt. Og så er det selvfølgelig en rekord som krever at Jakob er på sitt aller beste, sier han.

I tillegg frykter han konkurrentene.

Både etiopier Yomif Kejelcha, som var nærmest i Diamond League-finalen på 3000 meter i fjor, og landsmennene Selemon Barega og Berihu Aregawi blir trukket frem som de største utfordrerne.

– Han er definitivt nødt til å vinne løpet hvis han skal ta en verdensrekord, sier han.

Uavhengig av sletting av verdensrekordforsøk eller ei, mener de det ikke er tvil om at 3000 meter passer Ingebrigtsen godt.

– Det kan godt tenkes at dette er Jakob Ingebrigtsens aller beste øvelse. Men det er en øvelse som ikke løpes i mesterskap og ikke så ofte, sier Post.

Ulriksen fortsetter:

– Jeg vil gå så langt å si at en 3000 meter, eller 2 miles, er den beste øvelsen for Jakob for øyeblikket. Noen vil kanskje si at Jakob mangler bitte litt på 800 meter for å være mesterskapsløper på 1500. Men på 5000 og 3000 meter har han alle egenskapene som skal til, sier Ulriksen.

Nordlendingen håper å se Sandnes-løperen i lengre distanser i fremtiden.

– De er veldig gode de som er på 10.000 meter, men sånn som jeg ser det – i hvert fall i et mesterskap – så er det ingen som blir kvitt Jakob på en 10.000-meter, heller. Jeg tror han hadde vunnet OL-gull på 10.000 meter i år, sier Ulriksen.

En ting er i alle fall sikkert:

– En som Jakob dukker ikke opp ofte. Man må nyte det nå, ingenting varer evig. Jakob er en unik utøver og har et unikt hode, så det kan gå lenge til neste gang vi får se samme type, sier Ulriksen.

Det andre Diamond League-stevnet etter OL går av stabelen i Silesia i Polen søndag klokken 15.45 til 18.00.

PS! I tillegg til Jakob Ingebrigtsen, konkurrerer Karsten Warholm, Henriette Jæger, Marie-Therese Obst og Marcus Thompsen. Stevnet kan du se på NRK1 eller i NRK TV.

Read Entire Article