Vurderer å flytte og nedskalere i Norge på grunn av skattetrykk: – De forstår ikke

3 months ago 23


Gründeren Christoffer Andvig sier skattetrykket blir for stort, og at han må vurdere å flytte om selskapet skal kunne vokse.

 Det kan bli glissent på kontorene hoe Neonomics. Foto: Mathias Ogre

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Jeg synes det er kjempetrist. Vi ser en nasjon hvor det offentlige eser ut, og hvor tjenestene i det offentlige blir dårligere og dårligere. Og nå opplever jeg at privat sektor betaler en urimelig høy andel av kaken, sier Christoffer Andvig.

Han er daglig leder og gründeren bak selskapet Neonomics. De er i startup/oppskaleringsfasen, og leverer finansteknologi som blant annet betalingstjenester, og har flere banker som kunder. I dag har de kontorer i Norge, Sverige, Finland og Storbritannia.

Les på E24+

Ekspert om bolighøsten: – Løp og kjøp!

De anslår selv å ha bidratt med til sammen 200 millioner i skatteinntekter til Norge siden oppstarten i 2017.

Nå vurderer Andvig to ting:

  • Å skalere opp selskapet i utlandet, samtidig som man bygger ned i Norge.
  • Å selv flytte fra landet, for eksempel til Sveits.

Han forteller at skatteregningen hans kommer i veien for selskapet.

Les alt om statsbudsjettet her.

– Jeg fikk en formuesskatt på omtrent to tredeler av min årslønn på mine verdier i selskapet her, uten at jeg har noen som helst måte å realisere det på, sier han.

Kan ikke ta utbytte for å betale formuesskatt

Mandag ble all tvil feid til side: Regjeringen ønsker å innføre en utflytterskatt, eller en exitskatt som det populært kalles.

Grunntanken er at verdier som skapes i Norge ikke skal tas ut av landet uten at det blir skattlagt. Andvig sier nå at han mener det gjør det nærmest umulig å være gründer.

 Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og resten av regjeringen forstår ikke hvordan det er å bygge selskap, mener Christoffer Andvik. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Derfor vurderer han å flytte fra landet, før Neonomics får så stor verdi at det er håpløst å betale en exit-skatteregning.

– Jeg vil jo da få satt en hypotetisk verdi på det tidspunktet hvor jeg flytter. Jeg vil da slippe en potensielt tilsvarende skatt på den verdien som har oppstått, eller som er på papiret etter det.

Han har to barn i barnehagealder og synes det hele er bedrøvelig, men sier det umulig å konkurrere med utlandet slik situasjonen er nå.

– Vi har brukt fryktelig mye penger på å bygge en kostbar infrastruktur. Bare det å bygge den infrastrukturen har bidratt med cirka en kvart milliard til staten i skatteinntekter. Vi er på ingen måte i en posisjon hvor vi kan generere overskudd som kan tas som utbytte for å betale en formuesskatt, sier han.

Andvik sier han helst vil bli, men kanskje må reise ut av landet. Han har ikke bestemt seg. Foto: Mathias Ogre

Ettersom selskapet er i startfasen, taper de fremdeles penger. I fjor hadde de et tap på 66,7 millioner kroner.

Andvig mener regjeringen ikke forstår hva som skal til for å bygge bedrifter.

– Det vitner om at de ikke forstår overhodet den venture-modellen venture-modellenPrivate investorer går inn med penger i selskaper som de mener har potensiale. I venture-modellen settes det gjerne en potensiell verdi på selskapet, uten at den verdien er noe som kan realiseres før et stykke inn i fremtiden. . Når du da skal beskatte potensialet, og ikke et faktisk realisert nivå, så rammer det ekstra hardt for start-up og scale-up selskaper. Da får du noe utslag som ikke ligner grisen, sier han.

Han mener både den nåværende og tidligere regjeringen viser manglende forståelse. Nå har Nenomics 65 ansatte på kontoret i Oslo sentrum. Etter hvert vil det bli færre, sier han.

– Vi hadde vel tanker om at det skulle være cirka 150 her. Det vi ser nå det er at det er mer lukrativt for oss å etablere andre kontorer i Europa.

– Destruktivt

De siste årene har flere hundre rike nordmenn flyttet ut av landet, mange av dem til Sveits. Blant dem er Kjell Inge Røkke, teknologigründer Fredrik Halvorsen og Tollfesen-arving Ninja Tollefsen.

I mai inviterte næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) dem hjem igjen, ved å holde opp norske flagg og «velkommen hjem»-skilt på Gardermoen i et intervju med E24.

Om Andvig ikke ombestemmer seg, kan det hende de heller må vinke farvel til enda flere.

– Det her viser egentlig bare hvor mye tid og tanker og krefter som har vært brukt fra min side på den potensielle situasjonen. Det siste året har vært destruktivt. Det er jo ikke noe som skaper noe verdi for hverken virksomheten her eller for meg personlig, sier han.

Read Entire Article