Jens Stoltenberg mener det ikke er relevant hvor mye han fikk betalt, da han holdt foredrag for storbanker og industrikonsern før han ble finansminister.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Etter han gikk av som Nato-sjef holdt Jens Stoltenberg foredrag for flere internasjonale finansinstitusjoner.
- Stoltenberg vil ikke si hvor mye han fikk betalt, og sier at han ikke kan se hvorfor dette er relevant for jobben hans i regjeringen.
- Eventuelle habilitetsspørsmål vil håndteres fra sak til sak av departementet.
- Stoltenberg hadde avtaler med Harry Walker Agency i USA og byrået Try i Norge for foredragsjobbene.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Fra Jens Stoltenberg sluttet som Nato-sjef i oktober til han begynte som finansminister 4. februar, holdt han blant annet foredrag for to internasjonale storbanker, et av verdens største konsulentselskaper og et svensk industrikonglomerat.
E24 har, via Finansdepartementet, spurt Stoltenberg hvor mye han fikk betalt for foredragene. Det vil ikke finansministeren svare på.
– Statsråden har informert om oppdragene i tidligere svar, men kan ikke se at ytterligere detaljer er relevant for hans oppgaver som finansminister.
Det skriver Tor Borgersen, kommunikasjonssjef i Finansdepartementet, i en e-post til E24.
– Alle oppdrag ble gjennomført før Stoltenberg ble statsråd, og alle fremtidige avtaler er avsluttet, skriver Borgersen.
– Håndteres på ordinær måte
Som finansminister har Stoltenberg mulighet til å påvirke rammevilkårene for finansnæringen i Norge. To av konsernene Stoltenberg holdt foredrag for internasjonalt – Santander og Deloitte – har kontorer i Norge.
Finansdepartementet sier eventuelle spørsmål om habilitet håndteres fra sak til sak.
– I den grad statsråden erklærer seg inhabil i en sak, vil dette håndteres på ordinær måte, skrev kommunikasjonssjef Tor Borgersen i en e-post til E24 forrige uke.
Som medlem av regjeringen må Stoltenberg rapportere om økonomiske interesser og bindinger til et offentlig register på Stortinget. Registeret er foreløpig ikke oppdatert med opplysninger fra den ferske finansministeren.
I forrige uke fortalte E24 at Stoltenberg har holdt flere foredrag for store finansinstitusjoner etter han sluttet i Nato. Stoltenberg har blant annet vært i London og holdt foredrag for storbanken UBS og investeringsselskapet Carlyle.
I tillegg har han holdt foredrag for:
- Industriimperiet Wallenberg i Stockholm
- Konsulentselskapet Deloitte i Göteborg
- Storbanken Bank of America i Davos
- Digitalt foredrag for banken Santander
- Den europeiske bransjeorganisasjonen for kjemisk industri, Cefic i Aten
- DenmarkBridge, en organisasjon som jobber for å fremme danske teknologibedrifter, i København
I Norge har Stoltenberg holdt foredrag for:
- AUFs landsmøte
- Akershus Arbeiderparti
- Oslo Arbeiderparti
- NHO
- Kongsberg Gruppen
- Korsvoll Arbeiderparti
Ifølge Finansdepartementet inkluderer listen både betalte og ubetalte foredrag.
Les også
Disse har Jens Stoltenberg holdt foredrag for siden han sluttet i Nato
Les også
Stoltenberg: Norge kan få en tredobbel tollskvis
Avtale med amerikansk agentbyrå
E24 har også spurt Statsministerens kontor (SMK) om hvor mye Stoltenberg fikk betalt for de ulike oppdragene. SMK viser til Finansdepartementet.
Ifølge Finansdepartementet har Stoltenberg hatt en avtale med det amerikanske agentbyrået Harry Walker Agency for internasjonale foredrag.
Stoltenberg har også hatt en avtale med det norske byrået Try for foredrag i Norge. Sindre Beyer, administrerende direktør i Try, har sagt til E24 at dette gjelder foredrag for NHO og Kongsberg Gruppen, men at avtalene ikke er offentlige.
Stoltenberg har i tillegg hatt noen oppdrag gjennom Sikkerhetskonferansen i München som påtroppende leder, blant annet en tale for BMW, opplyste Finansdepartementet i forrige uke.