Venstre vil senke egenkapitalkravet ved boligkjøp

3 months ago 34


Venstre lanserer to tiltak som skal gjøre det enklere å få boliglån, og samtidig hjelpe flere førstegangskjøpere inn på markedet.

Grunde Almeland, stortingsrepresentant og storbypolitisk talsperson for Venstre, mener det kreves snarlige tiltak for å hjelpe flere unge inn på boligmarkedet. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Hovedproblemet med boligpolitikken er at for få unge kommer seg inn på boligmarkedet. Man har et boligmarked som i stor grad gir fordeler til de som er allerede innenfor, og som gjør det vanskeligere og vanskeligere å komme inn. Det må vi løse opp, sier Grunde Almeland, stortingsrepresentant og storbypolitisk talsperson for Venstre.

Venstre ønsker å gjøre det lettere for folk å kjøpe sin første bolig ved å lette på den mye omdiskuterte utlånsforskriften.

Forskriften inneholder en rekke krav som lånekunder må oppfylle, deriblant et krav om 15 prosent egenkapital.

Venstre har fremmet et forslag om å endre utlånsforskriften slik at maksimal betalingsgrad for førstegangskjøpere settes til 95 prosent, eller tilsvarende fem prosent egenkapital.

Les på E24+

Meglerens metode kan øke finansierings­beviset med én million kroner

Utlånsforskriften skal endres ved nyttår, og innen 23. august skal Finanstilsynet gi råd til Finansdepartementet om eventuelle endringer i forskriften.

– Vi får rapporter om at det blir vanskeligere for unge å komme seg inn på boligmarkedet. Dette er ingen ny problemstilling, men vi ser på de tallene at utfordringen er større enn noen gang, særlig i de største byene som Oslo, sier Almeland.

Betalingsevnen blir viktigst

Venstre viser til tall fra Norsk Eiendomsmeglingforbund, Ambita og Samfunnsøkonomiske Analyse, som viser at antallet førstegangskjøpere var rekordlavt i 2023.

Almeland understreker at det er en rekke ting som må gjøres for å bedre boligsituasjonen, men at det å senke egenkapitalkravet er et enkelt grep som vil hjelpe førstegangskjøpere. Det er også et grep han tror regjeringen kan gjennomføre raskt.

Dersom låntageren har god betalingsevne, bør det ikke ha noe å si om vedkommende har lite oppsparte midler, mener Venstre.

– Hvis banken sier at dette er en person som har en jobb og en inntekt som sørger for at de klarer å betjene lånet, så bør ikke egenkapitalkravet stå i veien for om førstegangskjøperen kan komme seg inn på boligmarkedet, sier Almeland.

Venstre ønsker å gjøre det lettere for unge å komme inn på boligmarkedet ved å gjøre endringer i utlånsforskriften. Bilde tatt fra Ekeberg i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Burde ikke en person med god betalingsevne klare å spare opp nok egenkapital uansett?

– Man kan godt si at folk må vente til de er 30–40 år før de skal komme seg inn på boligmarkedet. Men vi tror ikke det er en god oppskrift for å beholde den sunne boligmodellen vi har hatt i Norge, sammenlignet med andre land, der de fleste tradisjonelt har klart å komme seg inn på boligmarkedet tidlig, sier Venstre-politikeren.

Førstegangskjøpere må prioriteres

De som ikke har nok oppsparte midler til boligkjøp, har likevel mulighet til å få lån på grunn av bankenes fleksibilitetskvote.

Denne gir bankene mulighet til å gi lån til 10 prosent av de som ikke har nok egenkapital. For Oslo er denne kvoten på åtte prosent.

Venstre ønsker å oppheve bankenes særskilte kvoten for Oslo, slik at det blir en felles nasjonal kvote på 10 prosent.

Grunde Almeland i Venstre mener at situasjonen til førstegangskjøperne må prioriteres når utlånsforskriften skal endres. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Venstre ønsker også at fleksibilitetskvoten i større grad skal brukes til førstegangskjøpere.

– Folk som allerede er inne på boligmarkedet har helt andre forutsetninger for å navigere seg videre enn de som skal kjøpe sin første bolig. Det er helt elementært, og derfor må situasjonen til førstegangskjøpere ses på særskilt når vi skal endre på utlånsforskriften, sier Almeland.

Venstre-politikeren er ikke bekymret for at bankene kan bli for gavmilde med å dele ut lån hvis det potensielt blir lettelser i utlånsforskriften.

– Det er hele tiden nye reguleringer som setter bankene i en helt annen stand enn før. Jeg er ikke bekymret for dette. Bankene er også opptatte av å få inn penger for lånene de gir.

– Må bygges mer

Selv om det blir lettere å få lån med Venstres forslag, så mener ikke Grunde Almeland at boligprisene vil presses oppover, så lenge det bygges nok boliger.

– Hvis du skal unngå at boligprisene øker, må det gjøres en rekke andre tiltak i sammenheng med dette. Ser vi på Oslo, så betyr det blant annet det mest åpenbare, at det må bygges mer boliger.

– Der har regjeringen et ansvar for å sette kommunene i stand til å gjøre den jobben som trengs for å bygge nok, fortsetter han.

Han sier Venstre har tett dialog med sine folk blant annet i Oslo, hvor partiet sitter i bystyret, om hvordan de kan gjøre reguleringsprosessen enklere, samt sørge for gode forretningsprosjekter.

– Klarer vi å la dette virke i sammenheng med de endringene vi gjør i utlånsforskriften, så kan man klare å komme i en situasjon der vi bygger nok boliger til at prisene ikke øker, men samtidig gjør det enklere for alle å kjøpe bolig, sier Almeland.

Les også

Ole (29) kom seg inn på boligmarkedet:–Viktig å spare smart

Les også

Fortsatt sterkt boligmarked:–Kjipt for oss som står på utsiden

Read Entire Article