Unge libanesere frykter for krig og økonomisk kollaps

3 months ago 31


Det vil sette livene våre i fare.

Det sier Ralph, en ung libanesisk ingeniør.

Han uttrykker redsel for hvordan en eventuell krig mellom Israel og islamistbevegelsen Hizbollah vil påvirke hele landet, etter at Israel søndag angrep flere mål i Libanon.

Dette skjer etter lørdagens rakettangrep som traff den drusiske byen Majdal Shams, på de israelskokkuperte Golanhøydene. Angrepet drepte 12 barn og unge på en fotballbane.

Vil få flere konsekvenser

– En krig vil være ødeleggende for landet.

Ralph frykter for at landet vil stoppe opp på mange områder hvis situasjonen eskalerer.

Turismen vil stoppe, butikkene vil stenge. Alle må holde seg hjemme eller søke tilflukt, og ingen turister vil komme lenger.

Ung mann med briller ser på noen til venstre for kamera og snakker inn i en NRK-mikrofon.

Ralph, en ung libanesisk ingeniør.

Libanon har turisme fra mange arabiske land, i tillegg til 15 millioner libanesere som bor spredt i verden. Mange av disse tilbringer somrene i landet. Hvert år tjener Libanon omtrent 100 milliarder kroner på turismen.

Ralph vil at både Hizbollah, og Israel skal slutte å angripe hverandre.

Etter min mening må det finnes en avtale, et forlik mellom begge parter. Vi må håndheve internasjonale avtaler og lover, og stoppe krigen fra begge sider.

Cecilie Hellestveit, jurist og konflikt- og folkerettsforsker ved Folkerettsinstituttet. Hun sier at den libanesiske befolkningen først har blitt rammet av effekten av Syria-krigen, som har påvirket landets økonomi negativt.

Landet er i en økonomisk krise med svært høy inflasjon.

I tillegg har Hizbollah ikke ønsket å demobilisere bevegelsen, forteller Hellestveit.

– Mange stater har forsøkt å få Hizbollah til å avvæpne seg selv etter Syria-krigen. Å få dem til å bli en mer tradisjonell politisk bevegelse. Det har de motsatt seg.

Kvinne med mørkt hår og mørke klær. Ser i kamera.

Cecilie Hellestveit, jurist og konflikt- og folkerettsforsker ved Folkerettsinstituttet.

Foto: Christian Breidlid

Konflikt- og folkerettsforskeren sier at konsekvensene nå vil ramme sivilbefolkningen.

– Nå risikerer libanesere at Libanon blir utsatt for en full krig med israelsk bakkeinvasjon eller massive luftangrep. Det kommer til å være veldig ødeleggende.

Ifølge Hellestveit har sivilbefolkningen ingen påvirkning.

Den gjennomsnittlige libaneseren er ikke i en posisjon til å protestere eller stemme på noen som kan beskytte dem mot dette.

Frykter for landets økonomi

En annen libaneser, Ranna, er også redd for hvordan en krig vil påvirke landet økonomisk.

Ranna, som er sykepleier, mener at situasjonen allerede er stressende for libanesere. Nå håper hun at det ikke forverrer seg.

Den økonomiske situasjonen i Libanon er allerede veldig dårlig. For det andre, vil det også påvirke turismen fordi vi fortsatt er i sommersesongen med turisme.

Kvinne med langt mørkt hår ser til høyre for kamera. En NRK-mikrofon er foran henne.

Ranna er sykepleier i Libanon.

Ranna sier at hun forstår at Hizbollah vil beskytte Sør-Libanon og menneskene som befinner seg der, men ønsker en slutt.

Hizbollah må slutte med det de gjør nå. De må ikke eskalere situasjonen, sier hun, og refererer til rakettangrepene gruppen utfører mot Israel.

Ifølge Hellestveit har libanesere som har råd, allerede forlatt landet.

De fleste som er igjen, er de svakeste, forteller hun.

– De kommer til å betale den største prisen dersom det blir en eskalert krig. Det er en ekstremt vanskelig situasjon å være i, sier menneskerettighetseksperten.

Publisert 28.07.2024, kl. 23.33

Read Entire Article