Dronene slipper brennende termitt over trær og vegetasjon for å eksponere russiske tropper, om den ikke dreper eller skader dem direkte.
Det er publisert en rekke videoer av disse lavtflygende dronene på sosiale medier de siste dagene, og bruken er bekreftet av det ukrainske forsvarsdepartement.
Termitt kan brenne gjennom det meste, inkludert metall, så det finnes lite beskyttelse mot det.
Det er en pyroteknisk blanding av aluminiumpulver og jernoksid, som kan oppnå 2200 grader celsius.
– Bruken av termitt i krigføring er ikke noe nytt eller sensasjonelt, sier førstemanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen.
Termitt har lenge vært brukt i brannbomber, blant annet av både Tyskland og de allierte under andre verdenskrig.
– Det som er nytt her er at man kombinerer droner med termitt.
På grunn av mangel på kampfly og artilleri må ukrainerne improvisere med det de har tilgjengelig, som er droner, forklarer Haga.
– Begge sider bygger stillinger inne i de smale områdene med skog som ligger mellom åpne jorder. Dragedronene brenner ned disse radene med trær og fjerner de skjulestedene som finnes i det stridsmiljøet.
Hvis man skal beskytte seg mot sånne droner, må man ha dekningsrom med tjukk overdekning i sand, jord eller betong i tilknytning til skyttergravene, ifølge Haga.
– Det er også et psykologisk ubehagelig våpen.
– Får man dette på seg så brenner det inn i kroppen. Det brenner kjøtt og bein, og gir helt forferdelige skader.
– Du må strupe oksygentilførselen med sand eller lignende for å stoppe brannen. Det hjelper ikke å helle på vann.
I likhet med napalm og hvitt fosfor, skal termitt ikke brukes i luftbårne brannvåpen mot militære mål som ligger nær en konsentrasjon av sivile, ifølge FNs våpenkonvensjon.
I en rapport fra 2022 om brannvåpen, skrev Human Rights Watch (HMW) at de er «beryktet for sine forferdelige menneskelige kostnader», inkludert fjerde- og femtegradsforbrenninger.
Brigaden som bruker «dragedroner» har lagt ut bilder av dronene de bruker som våpen i krigen. Foto: 116. mekaniserte brigade
Innovasjon med droner
Haga sier den store eksperimenteringen med droner startet så smått allerede i 2014 ved krigens start i Dombas.
– Siden har ukrainerne testet ulike kombinasjoner med sensorer og våpen.
Han forteller at de har vært nødt til å være kreative på våpenfronten:
– Ukraina står imot en stor russisk styrke med lang frontlinje, og den vestlige verden har ikke vært innstilt på å produsere så store mengder våpen som de forbruker.
– I tillegg ble våpenhjelpen stoppet av den amerikanske kongressen i månedsvis, sier Haga.
Krigens utvikling
Ukrainerne har i lang tid slitt med å holde russerne tilbake i Donbas. Denne uken var også Putin tydelig på at det er kontroll over denne østlige regionen som er Russlands viktigste mål i krigen nå.
Krigen går stadig hardere utover sivilbefolknigen. Byer over hele Ukraina, fra Lviv i vest til Pokrovsk i øst, blir angrepet med missiler og droner. Russland går etter vann- og energiforsyningen, og nå nærmer vinteren seg.
Mange mener Putins plan er at ukrainerne skal få nok av krig og presse dem til forhandlingsbordet for å kunne diktere ukrainsk politikk.
Ukraina overrrasket på sin side verden ved å gå inn i Russland i august. Disse angrepene gjør at Russland må flytte soldater og utstyr fra fronten for å presse ut de ukrainske styrkene.