Trump vil tvangsreturnere utlendinger fra første uke

4 hours ago 2


Planen var å starte i Chicago, der rundt 300 migranter skulle pågripes under en omfattende operasjon med sikte på tvangsretur, meldte Wall Street Journal og andre amerikanske medier.

Men Trumps grensesjef Tom Homan sier til Washington Post at de revurderer opplegget etter at planen ble lekket til pressen.

 Donald Trump

Donald Trump lovet under valgkampen at han skal deportere alle papirløse migranter i USA.

Foto: David Dee Delgado / Reuters

Planen var at innvandringsmyndighetene (ICE) skulle sende agenter til Chicago for å trappe opp pågripelsene. Nå sier Homan at lekkasjene kan gjøre situasjonen mer utrygg for de ICE-ansatte.

Han er også imot å kunngjøre operasjoner på forhånd, slik at etterlyste kan gå i dekning.

Ordfører Brandon Johnson i Chicago har gjort det klart at byens politi ikke skal samarbeide med ICE, og at byens myndigheter har «til hensikt å beskytte Chicagos innvandrermiljøer mot trusler fra ICE».

Lovet å deportere 11 millioner

Blant Trumps løfter i valgkampen var å deportere de 11 millioner papirløse innvandrerne som trolig befinner seg i USA, et løfte som bidro til at han vant valget.

Chicago ble trolig valgt som lanseringssted for masseutsendelsen fordi byen er en av såkalte Sanctuary-byer som ikke vil samarbeide med ICE om utvisning av migranter.

Migrant demonstrerer mot Trump

En kvinne demonstrerer mot Donald Trumps løfte om å tvangsdeportere migranter.

Foto: Guillermo Arias / AFP

Sanctuary-bevegelsen startet på 80-tallet med kirkeasyl. Den er nå utvidet til en lang rekke byer, fylker og delstater som nekter å samarbeide med føderale myndigheter om utvisning av migranter.

Mange av disse har innført lover som forbyr tjenestemenn, politi og fengsler å samarbeide med ICE-agenter som kommer for å arrestere ulovlige immigranter.

Truende brev

To dager før jul mottok hundrevis av tjenestemenn i sanctuary-byer et brev. Der ble de truet med rettsforfølgelse, bøter og fengsel om de nektet å samarbeide med ICE. Brevet kom fra gruppen America First Legal. Den er ledet av mannen bak Trumps innvandringspolitikk, Stephen Miller.

– Du og dine underordnede kan potensielt risikere opp til 20 års fengsel, heter det blant annet i brevet. Det trues også med at den såkalte «RICO-lovgivningen» kan bli tatt i bruk. Den brukes mot organisert kriminalitet.

Blant dem som fikk et slikt brev var ordføreren i Los Angeles, Karen Bass, New York-guvernør Kathy Hochul og Maura Healey, guvernør i Massachusetts. Ansatte i stater som Maine, Nebraska og California mottok også brevet.

Forvarsel

Ifølge nyhetsbyrået AP kan brevene være et forvarsel om hvordan Trump-administrasjonen planlegger å håndtere byene som nekter å samarbeide om å utvise migranter.

Advokatene til disse byene gjør det klart at lovene som er innført her er fullt gyldige. De sier at lovene ikke verner ulovlige innvandrere.

Men de gjør det klart at det er ICE-agentenes jobb å pågripe migrantene. Det er ikke ansvaret til lokalt politi.

Migranter i USA

Mange stater nekter å hjelpe innvandringsmyndighetene med å pågripe migrantene.

Foto: Eric Gay / AP

Advokater, tjenestemenn og innvandringsaktivister tar brevene på alvor, ikke minst fordi Stephen Miller er utpekt av Trump til å bli politisk rådgiver i Det hvite hus.

Om truslene ikke kan følges opp skaper de uansett frykt.

Umulig å gjennomføre

Å utvise 11 millioner innvandrere blir ifølge eksperter en enorm oppgave. Det er neppe mulig for å oppfylle denne i løpet av Trumps fire år i Det hvite hus.

Trump har nylig sagt at han gjerne skulle deportert alle som bor ulovlig i USA. Da han sist var president klarte han ikke å deportere flere enn 1,5 millioner. Forgjengeren Barack Obama utviste langt flere.

 Immigranter demonstrerer foran et fengsel i Los Angeles

Immigranter demonstrerer foran et fengsel i Los Angeles.

Foto: Damian Dovarganes / AP

Mange frykter også at det kan koste USA dyrt å miste så mye arbeidskraft.

Særlig landbruket, men også byggeindustrien og hotell- og restaurantbransjen vil bli hardt rammet. Det sees på som umulig å finne nok amerikanere som er villige til å ta jobbene som papirløse og lavtlønte innvandrere gjør i dag.

Kriminelle først

Planen er at deporteringen begynner med ulovlige innvandrere som er siktet eller dømt for forbrytelser.

Ifølge ICE er det over 650.000 statsborgere fra andre land i USA med kriminelt rulleblad. Mange av dem er allerede fengslet. De kan derfor lett pågripes og utvises.

De fleste av disse er dømt eller siktet for trafikkforseelser, narkotikaforbrytelser eller brudd på innvandringslover.

Deretter skal rundt 1,4 millioner som har fått utvisningsvedtak, men ikke har reist, prioriteres. Etter dem skal de som er kommet til USA det siste året utvises.

Migranter i USA

Det er umulig å ha oversikt over hvor mange ulovlige migranter som befinner seg i USA, og ikke minst hvor mange av dem befinner seg.

Foto: Daniel Diaz / Reuters

Det blir imidlertid ikke lett å pågripe og utvise dem som skal ut. En ting er byer og stater som ikke vil samarbeide, en annen ting er å finne migranter som gjemmer seg bort.

I tillegg kan utvisningsvedtak i mange tilfeller ankes gjennom flere rettsinstanser. Og mange land, blant dem Cuba, Venezuela, Kina og India er svært lite villige til å ta tilbake landsmenn som er utvist fra USA.

Det er også logistiske utfordringer også for ICE. De har ikke nok ansatte til å pågripe hundretusener av mennesker.

Publisert 20.01.2025, kl. 09.00

Read Entire Article