Torsdag kom Norges Fotballforbund med en pressemelding i lys av VAR-protester, avblåst kamp på Lerkendal og en eskalering i VAR-debatten.
Der kom de blant annet med en forklaring på veien videre for den omstridte teknologien. Og de lovet at dette vil bli et tema på Fotballtinget i mars neste år.
– Det er naturlig at Fotballtinget diskuterer og tar stilling til hvordan VAR skal håndteres i norsk fotball fremover, skrev NFF i pressemeldingen.
Ut mot NFF-grep
Likevel er det flere supportergrupper som ikke er fornøyd med forbundets håndtering.
Spesielt én ting får flere supporterledere NRK har snakket med til å reagere.
For dersom VAR eventuelt skal avvikles, vil det trolig måtte foregå via Fotballtinget. Der kan alle norske klubber under NFF-paraplyen stille opp. Dermed vil trolig hundrevis av klubber stille.
Da VAR ble vedtatt i 2021, ble det vedtatt på et NFF-styremøte etter en innstilling fra Norsk Toppfotball (NTF). NTF er imidlertid bare eid av de 32 klubbene i Eliteserien og 1. divisjon.
– De insinuerer at det skal på Fotballtinget. Isolert sett er det en fin ting, men det blir umusikalsk. Nå skal plutselig hele fotballpyramiden bestemme. For 95 prosent av klubbene så angår ikke VAR dem i det hele tatt, sier Mads Skaugen.
Han er talsmann for J-Feltet i Bodø/Glimt og har dessuten forsket på supporterkultur for Nord Universitet.
Skaugen har engasjert seg stort i de siste ukers protester.
– Jeg legger merke til at de ikke legger seg flate. Det de sier om VAR er utydelig, og uttalelsen handler mest om hvor synd det er at det kastes ting (inn på banen, journ.anm), sier han og fortsetter:
– Det er en mangel på demokratiforståelse i toppen av forbundet, og det er litt skuffende. Det er typisk NFF-retorikk, tordner Glimt-supporteren.
Klaveness: – Ikke en sak for et lukket styrerom
Fotballpresident Lise Klaveness sa i torsdagens pressemelding at «vi er brennende opptatt av at det skal være stor ytringsfrihet i norsk og internasjonal fotball».
– Jeg er ydmyk for at vi tidligere kanskje ikke har kommunisert tydelige nok hva som er effektive demokratiske kanaler for å bli involvert i spørsmålet om VARs fremtid i norsk fotball, sa Klaveness torsdag.
Overfor NRK kommer hun med et lengre svar på kritikken som har kommet i kjølvannet av pressemeldingen. Der argumenterer hun for at det er nødvendig å løfte VAR-saken opp til tingbehandling.
– Debatten, engasjementet og aksjonene vi har sett rundt VAR i norsk fotball siste tiden, gjør det nå nødvendig å løfte VAR-spørsmålet for norsk fotballs øverste organ, Forbundstinget. Dette er ikke lenger en sak for et lukket styrerom, sier hun.
– Intensjonen med å gjøre dette er nettopp å legge opp til en transparent og involverende prosess som utfordrer oss alle. Basert på utredningen fra arbeidsgruppen og på innstillingen fra toppklubbene via NTF vil Forbundsstyret legge frem egen innstilling til tinget, sier hun videre.
Se hele svaret til Klaveness i faktaboksen under:
– I bunn og grunn luft
Supporterne skal uansett etter planen få viljen sin om VAR-omkamp. Fotballtinget skal finne sted 1. og 2. mars.
– Det vil være slik at Fotballtinget er før årsmøtene til klubbene og da får man ikke det opp på nytt. Det er nok flere klubber som egentlig vil være for VAR-avvikling. Det er lureri og fiksfakseri, sier Skaugen.
Klaveness kaller det på sin side «fotballdemokrati i praksis» og viser til arbeidsgruppen som nå skal se på fordeler og ulemper ved VAR.
– Utredningen til arbeidsgruppen vil bli offentliggjort i sin helhet, og hensikten er å tilby et godt diskusjonsgrunnlag for alle involverte parter før beslutning skal fattes på tinget i mars 2025. Det er fotballdemokrati i praksis, sier hun.
Det er for øvrig forbundsstyret selv som setter spørsmålet om hvordan VAR skal håndteres på agendaen.
– Den er i bunn og grunn luft og lover ikke annet enn en rekke forbehold og forsinkende elementer og prosesser. Det er én ting at troverdigheten til forbundet og NTF er tynnslitt over lang tid, men når de ikke adresserer det vi egentlig spør om og bare setter i gang en skinnprosess blir folk rasende, sier Bjørnar Posse Sandboe, styreleder i Stabæk Support, til NRK.
Supporterklubben har, sammen med klubben, engasjert seg stort i VAR-spørsmålet. Han er nå usikker på hva som skjer, fordi han mener flere spørsmål står ubesvart.
– NFF og NTF har hevdet hele veien at VAR ble innført på en demokratisk måte. Det ble også hevdet i anbudsdokumentet til medieavtalen at VAR ble vedtatt på Tinget i 2020. Men det var kun en «utredning» av VAR som ble vedtatt der, og den finnes ikke, sier Sandboe.
NTFs ferske direktør Jens Haugland sier til NRK at det sikkert kan diskuteres hvorvidt prosessen har vært demokratisk nok.
– Jeg ser for meg at vi sammen med klubbene vil legge en plan (fram mot Fotballtinget, journ.anm.) slik at klubbene kan gjennomføre sine demokratiske prosesser.
«Lureri og fiksfakseri» er det i hvert fall ikke, mener Haugland,
– Det har vært et forsøk om å legge et tydelig demokratisk løp. Klubbene står fritt til å løse dette med å flytte årsmøter eller ha ekstraordinære årsmøter. Det er fortsatt et betydelig tidsrom fra i dag og fram til mars.
– Det er ikke noe ønske om å sette noen i en vanskelig situasjon. Det synes jeg dette er et forsøk på å vise.
Skal utrede fordeler og ulemper
Vålerengas supportergruppe, Klanen, er noe mer tilbakeholden om NFFs VAR-plan.
– For oss er det uendret, vi vil fortsatt bli kvitt VAR. Og så får vi se hva veien videre er, men de har strukket ut hånden, men jeg skulle ønske den var enda mer strekt ut. Det er litt der vi er, sier Klanen-talsmann Sebastian Hytten.
– Har du tro på at dette vil avskaffe VAR?
– Jeg har tro på at det blir avskaffa og det er vårt mål.
Vålerenga har bedt om eiermøte i Norsk Toppfotball (NTF), der det kan bli omkamp om VAR. NTF-direktør Haugland sier til NRK at det er flertallet som avgjør innstillingen, og at NFF vil få klar beskjed fra dem.
– Da er mandatet vårt å si tydelig fra om at dette er vårt ønske. Vi er et bindeledd mellom klubbene og NFF og skal være en tydelig føring. Da må NFF ta det til etterretning, sa Haugland til NRK tidligere denne uken.
NRK har for øvrig vært i kontakt med en rekke supporterklubber i de to øverste divisjonene om mulige protester til helgen.
J-Feltet sier de ikke kommer til å markere på bortebane under KFUM-Bodø/Glimt. De øvrige har ikke ønsket å kommentere mulige protester mot VAR.
Publisert 27.07.2024, kl. 14.28