Temu-shopping: – Klarer ikke å stoppe

1 month ago 16


Fire av ti norske Temu-kunder får dårlig samvittighet av å handle på den kinesiske shoppingplattformen, viser fersk undersøkelse. Én av dem er Lena Berge.

Lena Berge sliter med shoppingavhengighet. Temus markedsføringstriks gjør det vanskelig å slutte, sier hun. Foto: Privat

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Jeg jobber med shoppingavhengigheten min, men klarer ikke å stoppe. Temu bidrar veldig til det, sier Lena Berge til E24.

Hun bor i Stavanger og jobber i kommunen. Det blir månedlige bestillinger fra den kinesiske plattformen Temu, forteller hun.

Berge er langt fra alene om det. Ifølge en spørreundersøkelse utført av Opinion, bestilt av Prisjakt, har fire av ti handlet på Temu.

Lena Berge sier hun er «obsessed» med Temu. Hun kjøpte antrekket på bildet der. Foto: Privat

Den viser også at 40 prosent av norske kunder føler på dårlig samvittighet når de handler der. Kvinner (52 prosent) gjør det i langt større grad enn menn (25 prosent) og unge i større grad enn eldre.

Berge kjenner seg igjen. For henne handler det mest om det økonomiske.

– Det hender jeg får dårlig samvittighet, for jeg handler jo i affekt. Det er som å dra på byen og spandere masse på alle vennene sine, og så se på bankkontoen dagen etter.

Hun sier hun nå forsøker å begrense seg til ting hun faktisk trenger.

– Men det er veldig vanskelig for shoppingavhengige. Temu bruker alle de psykologiske triksene.

Via PR-rådgiver Michael Falk svarer Temu at deres mål «er å skape en engasjerende og hyggelig handleopplevelse, ikke å manipulere våre kunder».

Les på E24+

Hemmeligheten bak Temu

Bidrar til overforbruk

Prisjakt-undersøkelsen viser at folk flest mener at å handle på Temu har noen uheldige sider.

De som ikke har handlet der før, mener det sterkest, men også flertallet av norske Temu-kunder er kjent med de lave prisenes skyggeside.

  • 66 prosent av Temu-kunder mener bruken bidrar til overforbruk.
  • 55 prosent mener kjøp støtter uetiske arbeidsforhold.

Diverse undersøkelser har avdekket funn av tungmetaller og andre giftige stoffer i produkter fra Temu, Shein og AliExpress. Man vet samtidig lite om arbeidsforholdene på de kinesiske fabrikkene, men ifølge amerikanske myndigheter er det «ekstremt høy risiko» for at Temu-varer er et resultat av slavearbeid.

– Når jeg ser disse tallene, så tenker jeg på mitt eget forhold til godteri og potetgull, sier Anja Bakken Riise, leder i Fremtiden i våre hender.

Vanskelig å stå imot

Bakken Riise forklarer sammenligningen.

– Jeg vet jeg ikke burde spise så mye av det, fordi det er ikke bra for helsen min. Kanskje kan det til og med øke faren for kreft. Men når smågodthyllene står der og lyser mot meg, så tilgjengelig og med lave priser, så lar jeg meg lokke gang på gang. Og så får jeg en litt dårlig følelse etterpå.

Fremtiden i våre hender-leder Anja Bakken Riise ønsker seg blant annet momsfritak på bruktkjøp. Slik skal det bli litt mindre fristende å handle på Temu. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Bakken Riise synes det er interessant at bevisstheten rundt Temus negative sider er der også blant kundene.

– Det forteller meg at verden er skrudd sammen på en måte der folk egentlig ønsker seg et alternativ som passer til deres verdisyn. Men at det er vanskelig for oss som enkeltmennesker å stå imot når Temu bruker millioner på markedsføring.

Derfor ønsker hun politikerne på banen. Fremtiden i våre hender vil fjerne momsen på bruktkjøp, reparasjon og utleie. Og de vil ha vekk ordningen som gjør at nordmenn kan bestille tollfritt fra utenlandske klesbutikker opptil 3000 kroner.

– Det er et smutthull som må fjernes.

Les på E24+

Eli og Ørjan lever av eiendom – eier boliger for 16 millioner

Går ut over norske bedrifter

Prisjakts norgessjef Christoffer Reina slår fast at Temu har truffet en nerve i befolkningen. Spesielt hos dem som har en presset privatøkonomi.

Hvis man overfører tallene i undersøkelsen, som skal være representativ, til hele befolkningen, så viser den at over 1,7 millioner nordmenn har handlet hos Temu.

På samme måte kan man si at 320.000 nordmenn kommer til å handle mindre på Black Friday i år fordi de handler billigere på Temu.

– Da sier det seg selv at handelslekkasjen til Kina er stor, sier Reina.

Christoffer Reina

Norgessjef i Prisjakt.

Prisjakt-sjefen gir dem imidlertid skryt for å kommunisere priser og rabatter på en forståelig måte.

– Mange norske nettbutikker lykkes dessverre litt for godt i sin begrepsforvirring og massive tåkelegging av kunstige tilbud og jojo-priser. Hos Temu er rabattene reelle, selv om du blir kynisk manipulert til å handle mer.

Han sier at Temu på rekordtid har klart å skape shoppingavhengighet hos kundene.

– Virkemidlene de bruker er mange og drøye, men avhengigheten går først og fremst på lykkefølelsen av å kjøpe en vare ekstremt billig.

– Undersøkelsen vår er et nytt vitnesbyrd på at rabatter og lave priser i kjøpsøyeblikket alltid vil trumfe skyggesidene, som dårlig samvittighet, solidariske kriterier som miljø, bærekraft, arbeidsforhold og beskyldninger om helseskadelige produkter.

Read Entire Article