Sveits-utflytterne har ingen tro på statsbudsjettet: – Det er så jævlig bra i Sveits

3 days ago 8


De ønskes velkommen hjem, men takker pent nei. Milliardærene har ingen tro på at regjeringen klarer å lokke rikinger tilbake når statsbudsjettet legges frem neste uke.

 Kjartan Aas har bodd i Sveits siden 2020. Foto: Siv Dolmen, E24

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

– Det er som den franske solkongen som påla folket høye skatter og dårlig politikk. Men gi dem kake!

Den friske sammenligningen mellom solkongen Ludvig den 14., Frankrike like før revolusjonen på 1700-tallet og norsk politikk anno 2024 smeller fra investor, gründer og Sveits-utflytter Jens Rugseth.

Les på E24+

Full oversikt: Dette tente 790 partnarar i EY, PwC, KPMG, Deloitte og BDO i 2022

Milliardæren har nettopp lagt til i Bodrum på den tyrkiske vestkysten da han forklarer E24 at han har nøyaktig null forhåpninger om at neste ukes statsbudsjett skal lokke ham hjemover.

 Jens Rugseth står ikke med pass og flybillett i hånden når statsbudsjettet legges frem kommende mandag.  Foto: Privat

– Jeg må jo innrømme at jeg har ingen forventninger om at det kommer noe som er positivt for landets situasjon, sier Rugseth.

Milliardæren er ifølge Kapital god for 1,9 milliarder kroner. I 2022 tok han, i likhet med flere andre rike nordmenn, med seg hele pengesekken til Sveits.

Heller ikke eiendomsmilliardær Kjartan Aas ser spesielt lyst på neste ukes budsjettpresentasjon. Han har så godt som gitt opp håpet om å få det som han vil.

– Jeg har ingen forventning overhodet. Hverken til Høyre eller Arbeiderpartiet. De har begge hatt sjansen, men det har ikke skjedd noe, sier Aas på telefon fra Andermatt.

Kjartan Aas på vei ut i løypa med sykkelen da E24 besøkte ham i Andermatt i 2022. Foto: Siv Dolmen

Foreløpig ingen returbillett

Siden valgseieren i 2021 har regjeringen økt formuesskatten, utbytteskatten og arbeidsgiveravgiften. Mange med formue har siden forlatt landet.

Etter at Sveits-utflytterne blant annet ble bedt om å ryke og reise, forsøkte næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) en mer forsonende tone, og ønsket Sveits-utflytterne «velkommen hjem».

 Næringsministeren troppet opp på Gardermoen med en utstrakt hånd til Sveits-farerne. Det har inntil videre ikke utløst en bølge av rikinger som flytter hjem. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Myrseth ville i parterapi med milliardærene, men hverken Rugseth eller Aas har funnet frem passet.

– Hva ønsker du deg?

– Det beste vi kan håpe på er at det ikke kommer flere ødeleggende skatter eller regler, og at de begrenser monsterskatten og exit-skatten. De ser vel at det ikke tiltrekker velgere, sier Rugseth.

Han mener dagens regjering må ta ansvar for flere av de store, strukturelle utfordringene samfunnsmodellen nå står ovenfor.

– Norge har synkende konkurransekraft og økende ventetider på helsehjelp. Skolesystemets kvalitet synker på statistikker i Europa, mens Vedum og Støre synes det er morsomt å åpne politikammer der man ikke trenger det, sier han.

– Jævlig bra i Sveits

Fjorårets statsbudsjett kostet totalt 1748 milliarder kroner. Den aller største posten er folketrygden, som i fjor var beregnet til å koste 651 milliarder.

En betydelig mindre post er bistandsbudsjettet, som i fjor kostet 44,2 milliarder kroner. Dette er likevel en post som får altfor stor betydning, mener Aas.

– Bevilgninger til gode formål får altfor mye oppmerksomhet. Og da drives debatten på venstresidens premisser, sier han, og fortsetter:

– De bevilger penger i hytt og vær, og venstresiden presser på. Private investorer taper hele tiden.

Aas reiste sørover før den store bølgen i 2022. Han forteller at den nye tilværelsen er så behagelig at det er helt uaktuelt per nå å vurdere å flytte hjem.

 Kjartan Aas lever det glade liv i Andermatt. Han har ingen planer om å flytte hjem. Foto: Siv Dolmen, E24

Sveits er kjent for at de skreddersyr skattepakker i langt større grad enn det man får tilrettelagt i Norge. Dette gjør tilværelsen i alpelandet svært behagelig, forteller han.

– Det er så jævlig bra her i Sveits. Det funker så smooth. Jeg kan snakke med skattemyndighetene, og de er på tilbudssiden. Alt er så lettvint her, sier han.

Rugseth ser heller ingen grunn til å bytte croissant med kneip helt ennå.

– Sveits har et fantastisk klima, et behagelig skattenivå, sterk økonomi og politikere som ikke blander seg inn i livet ditt, sier han.

Vil fjerne hele formuesskatten

De to utflytterne mener bestemt at Norge med dagens regjering er på vei i feil retning.

– Man hører at «vanlige folk skal få mindre skatter», og «vanlige folk skal få det bedre», men fordi det går så dårlig sitter nordmenn nå med høye renter i lengre tid enn andre land. Jeg forventer at det kommer til å fortsette. De kaller seg sosialdemokrater, men de er i realiteten sosialister, sier Rugseth.

Dagens formuesskatt har flere ganger blitt pekt på som hovedårsaken til at gründere, bedriftseiere og rikinger velger å flytte.

Høyre snakker nok en gang om å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital.

Hadde det vært opp til IT-gründeren, hadde man fjernet hele formuesskatten med det samme.

– Når resten av verden har forstått at formuesskatten er direkte skadelig, så kunne man jo drømt om at våre politikere også hadde skjønt det, men de har ikke erfaring eller kompetanse til å forstå, sier Rugseth.

Ingenting tyder på at Jens Rugseth flytter fra Luzern med det første. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten
Read Entire Article