Svakeste krone siden pandemien: – En krisesvak krone bør føre til krisetenkning

5 months ago 34


Om trenden ikke snur kan både renteheving og «dirty peg» bli aktuelt, mener økonomer E24 har snakket med.

Torsdag bikket euroen 12 kroner for første gang i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Den norske kronen er inne i en ny svært dårlig periode.

Torsdag bikket euroen 12 kroner for første gang i år, og kronen var på sine svakeste nivåer siden mars 2020 helt i begynnelsen av coronapandemien. Kursen har ligget rett i underkant av 12 kroner siden da.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, sier at dersom kronen skulle svekke seg ytterligere, så har ikke Norges Bank noen andre virkemidler i mandatet til å håndtere inflasjonen og kronekursen enn å heve renten.

Men siden norske husholdninger er blant de mest forgjeldede i verden, så kan flere rentehevinger føre til at norsk økonomi og etterspørselen her hjemme bremser kraftig eller kollapser, mener han.

Les på E24+

Selger luksusklokker ut av landet: – Får Norge på billigsalg

– Det vil i så fall føre til økt arbeidsledighet, og kan potensielt være en kostbar strategi å holde på, sier Chen.

– Jeg tror kronen må svekke seg enda mer, og mer permanent, før renten må heves ytterligere. Men jeg tror man bare kan glemme noe rentekutt i overskuelig fremtid som følge av kronekursen.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, trekker nok en gang fram såkalt «dirty peg» som et tiltak for kronekursen. Foto: Adrian Nielsen

– Krisesvak

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, mener at Norges Bank må sørge for å holde renteforventningene oppe, for at trenden med kronesvekkelse skal snu.

– Ved det kommende mellomliggende møtet i august, bør Norges Bank være veldig tydelige på at det ikke er aktuelt med rentekutt med det første, og rundt risikoen for at renten faktisk kan settes videre opp. De må benytte dette møtet til å sende et tydelig signal til markedet i forkant av det desto viktigere september-møtet.

Hov sier det sitter langt inne å si at sentralbanken bør heve renten, ettersom arbeidsledigheten er inne i en svakt stigende trend.

– Men ja, dersom kronen bare fortsetter å tape terreng, tror jeg inflasjonsutfordringene dette gir vil blir såpass omfattende at renten bør heves, sier han.

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken. Foto: Adrian Nielsen

Olav Chen trekker også frem såkalt «dirty peg». Han har tidligere tatt til orde for dette som en «billig løsning» dersom det skal oppstå en «prekær situasjon» for kronen.

Løsningen handler om å styre kronen innenfor et forhåndsbestemt intervall, altså forhåndsbestemte grenser for hvor mye valutaen kan svekkes eller styrkes.

Hvis den svekker seg for mye eller styrker seg for mye, skal sentralbanken gripe inn i markedet for å få valutaen innenfor grensen igjen.

– Man mister noe av fleksibiliteten for øvrig, det er både vanskelig å styre og kontroversielt, men en krisesvak krone bør føre til krisetenkning med en beredskapsplan, sier han.

«Risk-off» i markedene

Kronesvekkelsen i denne omgang begynte etter at inflasjonstallene i juni var svakere enn ventet, forklarer Chen. Det førte ifølge han til at markedet begynte å spekulere i en ny fremskynding av et rentekutt fra Norges Bank.

Valutakurser påvirkes av renter og forventningene til rentenivå i et land fremover. I utgangspunktet er det mest attraktivt å investere der renten er høy. Prisveksten er videre helt sentral for hvordan renten settes, og for Norges del gjør blant annet den svake kronen at importerte varer blir dyrere.

Les også

Ber politikerne redde kronen: – Det er klart at Norge bør gjøre noe

Den ytterligere kronesvekkelsen de siste dagene mener Chen skyldes såkalt «risk-off» i markedene. Uro i verdensmarkedene trekkes gjerne frem som negativ for «små» valutaer som kronen, fordi investorer da ofte foretrekker sikrer investeringer som for eksempel dollar og gull.

S&P 500S&P 500Bred samleindeks for de amerikanske aksjemarkedene. hadde onsdag et at de kraftigste dagsfallene på lenge, som var nok til å drive tydelig opp den såkalte fryktindeksen VIX, som viser at investorer kjøper beskyttelse mot videre fall, sier Chen.

I tillegg trekker han frem at rentekuttforventningene i USA har blitt fremskjøvet noe, fra november til september.

– Dette gjør at rentedifferansen mot utlandet, som er viktig for kronen, har blitt noe immunisert.

– Må huske at det er sommer

DNB Markets-analytiker Kelly Chen peker også på uroen, særlig på børsene i USA, som en forklaring. I tillegg viser hun til fall i olje- og gasspriser. Samtidig minner hun om tidsperioden vi er inne i.

– Vi må huske på at det er sommer, så man kan få ganske store utslag når det er små volumer i omløp. Det er med på å forsterke de negative nyhetene som trekker kronen svakere.

– Når det gjelder en renteheving, er det noe jeg synes vi bør avvente. Det er ikke unaturlig at kronen svinger mye i sommermåneden, fortsetter hun.

Kelly Chen i DNB Markets påpeker at det strukturelt er naturlig at kronen svekker seg med tanke på at produktivitetsveksten i norsk økonomi er svakere enn andre økonomier. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener også at kronesvekkelsen har sammenheng med økte svingninger i finansmarkedene, i tillegg til at forventningene til rentenivået her hjemme har falt.

Han peker også på at det til dels kan være et resultat av fallet i oljeprisen, sett i sammenheng med svake vekstsignaler fra Kina, som er en betydelig oljeimportør.

– Norges Bank har forsøkt å holde kuttforventningene på avstand, og signalisert at rentekuttet ikke kommer før i løpet av første halvår neste år. Men rentemarkedet ser nå sannsynlighetsovervekt for at renten faktisk kuttes innen utløpet av året, sier han.

– Vil gjøre kronen svakere

Roger Bjørnstad er sjeføkonom i hovedorganisasjonen LO. Han mener kronesvekkelsen kommer av en kombinasjon av uro og usikkerhet, og at kronen som en liten valuta er spesielt sårbar i en slik situasjon.

– Samtidig er det strukturelle underliggende forhold som har gjort at investorer har nedpriset kronen, som at vi skal bevege oss bort fra petroleum og over til en grønnere økonomi.

– Den ekstra profitten fra petroleum er i ferd med å tømmes, og fremtidsutsiktene for internasjonal kapital er mer usikker i Norge, fortsetter han.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO, mener at rentevåpenet er feil medisin for den svake kronen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / Skjalg Vold

Roger Bjørnstad mener at strukturelle ting er noe vi ikke kan gjøre noe med i pengepolitikken.

Han mener at vi for all del ikke må bruke renten til å styre kronen, fordi renten virker langt sterkere innenlands enn den gjør på kronekursen.

Bjørnstad har ved flere tidligere anledninger uttalt seg kritisk til sentralbankens gjentatte rentehevinger.

– Det gir bare en kortsiktig og liten effekt, og vil bare ha større og skadelig effekt på norsk økonomi på kort og lang sikt. Samtidig vil det bidra til å gjøre den norske kronen enda svakere, hvis vi står dårligere rustet til å gjøre nødvendige investeringer innen fornybar energi, sier LO-økonomen.

Han poengterer at ytterligere rentehevinger vil være skadelig for norske bedrifter og husholdninger, og at det vil gå ut over investeringer i fornybar energi.

– Vi har et oljefond som gir veldig høy troverdighet. Hvis Norges Bank vil signalisere at de skal styre kronekursen, så er det våpenet de må bruke, sier Bjørnstad.

Les på E24+

Slik bygger du en robust utbytteportefølje: – Pengene triller inn hele tiden

Les på E24+

Disse vinene er mest populære på Vinmonopolet

Read Entire Article