Havnearbeidere langs hele østkysten og Mexicogolfen har tirsdag gått ut i streik. Dermed stenger de havnene for første gang siden 1977.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Den amerikanske fagforeningen for havnearbeidere (ILA) og arbeidsgiverorganisasjonene United States Maritime Alliance klarte ikke å komme frem til en løsning innen fristen. Dermed er det streik ved en lang rekke havner i USA.
Forhandlingene mellom partene har foregått over lengre tid, og har dreid seg om både lønn, automatisering og andre arbeidsvilkår.
– Vi er forberedt på å kjempe så lenge det er nødvendig, og å være i streik så lenge det kreves for å sikre lønningene og beskyttelsene mot automatisering som våre ILA-medlemmer fortjener, sier fagforeningens leder Harold Daggett i en uttalelse.
Han sier at den første havnestreiken siden 1977 kommer etter at fagforeningen avslo det siste tilbudet fra arbeidsgiverorganisasjonene.
Les på E24+
– Nå er norske selskaper for sent ute
– Kan føre til alvorlige forstyrrelser
Ifølge Wall Street Journal håndterer havnene som rammes nærmere halvparten av USAs import og eksport.
Arbeidskonflikten rammer import av alt fra mat, kjøretøy og byggematerialer til kjemikalier, møbler og klær, skriver WSJ.
Analytikere har pekt på at en streik potensielt kan få store konsekvenser for fraktmarkedet, avhengig av hvor lenge den varer.
– Dette kan føre til alvorlige forstyrrelser, spesielt for containerhandelen, skrev Pareto Securities-analytiker Eirik Haavaldsen i et notat mandag.
Bransjeaktøren Container xChange har anslått at forstyrrelsene kan koste amerikansk økonomi over 1 milliard dollar om dagen, blant annet som følge av strandet frakt, utfordringer med å finne alternative havner og høyere fraktpriser.
Andre har høyere anslag. Ifølge Bloomberg har storbanken JP Morgan estimert et tap på 3,8 til 4,5 milliarder dollar om dagen.
– Ganske bekymringsverdig
Patrik Berglund, administrerende direktør i shippingteknologiselskapet Xeneta, har påpekt at ringvirkningene av streiken vil være veldig avhengig av hvor lang den blir.
– Selv en streik over kun noen uker vil medføre vesentlige problemer. Varer den over lang tid, må vareflyten flyttes over på helt andre ruter, men det er reelt sett ingen alternativer som kan håndtere slike volumer. Så det er ganske bekymringsverdig, sa han.
Flere norske selskaper påvirkes av ting som skjer i internasjonal skipsfart. I sommer ble opplevde mange forsinkelser og andre problemer etter uroligheter i Rødehavet.
E24 spurt nylig flere norske bedrifter om konsekvenser av en streik, nå som blant annet julehandelen nærmer seg med stormskritt, men aktører som XXL, Ikea og Europris fryktet ikke for julehandelen.