Staten øker eierskapet i norske gassrør. Målet er å sikre billig gassfrakt og at lønnsomme ressurser blir bygget ut.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Staten kjøper eierandeler i gassrørsystemet på sokkelen for 18,1 milliarder kroner.
- Avtaler er inngått med syv selskaper, men eiere i interessentskapene Nyhamna og Polarled avslo statens tilbud.
- Formålet med kjøpet er ifølge regjeringen å sikre lave kostnader og optimal utnyttelse av Norges gassinfrastruktur.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Regjeringen kjøper seg opp i det enorme gassystemet som frakter gass til og fra Norge, ulike plattformer og Europa, ifølge en melding.
Staten har signert avtaler med syv selskaper om kjøp, mens to selskaper har sagt nei til statens tilbud.
Regjeringen blar opp 18,1 milliarder kroner i vederlag til selskapene. Ifølge regjeringen er kjøpet verdinøytralt for staten.
– Jeg er særlig fornøyd med å ha funnet løsninger som avklarer at det blir et helstatlig eierskap for det store og viktige Gassled-systemet, sier energiminister Terje Aasland (Ap), ifølge meldingen.
Statens andeler i gassrørene forvaltes av selskapet Petoro, som også forvalter statens eierskap i olje- og gassfelt på sokkelen. Selskapet skal få et eget mandat for dette eierskapet.
To eiere avslo tilbudet
Energidepartementet har inngått salgs- og kjøpsavtaler med syv av ni eiere i norske gassrør.
Avtalene er inngått med A/S Norske Shell, CapeOmega AS, ConocoPhillips Skandinavia AS, Equinor Energy AS, Hav Energy NCS Gas AS, Orlen Upstream Norway AS og Silex Gas Norway AS, skriver regjeringen.
Noen eiere har ikke akseptert statens tilbud, inkludert North Sea Infrastructure AS for Nyhamna og og M Vest Energy AS for Polarled.
Equinor lar staten overta deler av selskapets andeler, men opprettholder en mindre eierandel i interessentskapene Nyhamna og Polarled, skriver regjeringen.
Staten har ikke fremmet tilbud om kjøp av andeler i interessentskapene Haltenpipe, Valemon Rich gas Pipeline, Utsira High Gas Pipeline og selskapet Vestprosess DA. Disse ses ikke på som del av den sentrale gassinfrastrukturen.
Mest hensiktsmessig
Regjeringen vurderer at staten er den mest hensiktsmessige eieren av gassrørene.
Staten har tilbudt aktørene å overta eierskapet for infrastrukturen før konsesjonstidens utløp, etter ønske fra eierne. Avtalene får økonomisk virkning fra 1. januar i år.
Konsesjonene for mye av Gassled-infrastrukturen utløper i 2028. Staten har rett til å ta over gassrørene på sokkelen ved utløpet av konsesjonstiden, såkalt hjemfallsrett.
Flere bransjeaktører ble overrasket da staten i april 2023 varslet at den ville benytte seg av denne retten.
– Vi er litt overrasket over at de velger å benytte seg av den, sa konsernsjef Stian Konstad i Hitecvision-eide Hav Energy til E24 da varselet fra regjeringen kom i fjor.
– Dette er en endring i norsk forvaltningspraksis. Det har vært tradisjon med samarbeid mellom private selskaper og staten om infrastrukturutviklingen på sokkelen. Men staten har altså sin rett til hjemfall, la han til.
Siden varselet i fjor har departementet vært i dialog med eierne, med bistand fra Pareto Securities, advokatfirmaet Wiersholm AS og Petoro AS. Gassco, som driver den norske gassinfrastrukturen, har bidratt med fakta i prosessen.
Vil ha lave kostnader
Regjeringen understreker at kostnadene for å frakte gass gjennom norske rør skal stå i stil med kostnadene for å drive dem.
Det er ifølge regjeringen et mål at det skal være billig for brukerne å frakte gass.
«En for høy prising av bruk av infrastruktur vil hindre at samfunnsøkonomisk lønnsomme petroleumsressurser blir påvist, bygd ut og produsert», skriver Energidepartementet.
«Tariffene skal være lave, det skal være riktig kapasitet i systemet og regulariteten skal være høy. Gjennom dette legges det best til rette for god forvaltning og høyest mulig verdiskaping av petroleumsressursene på norsk kontinentalsokkel», skriver departementet.